Kafić posvećen samo marshmallowsima

Kafić posvećen samo marshmallowsima

marshmallow

Poznato je da su Amerikanci baš veliki obožavatelji sljezovih kolačića, točnije marshmallow slatkiša. Spužvastih, slatkih, bijelih ili raznobojnih, često s dodanim okusima. Peku ih na logorskoj vatri, stavljaju u deserte, slatke sendviče (s’mores) i vruću čokoladu zimi.

marshmallow

Što je zapravo marshmallow?

Iako kod nas preveden kao sljezov kolačić, zapravo više nema nikakve veze s korijenom sljeza od kojeg je originalno ovaj tip slatkiša nastao. Sljez i šećer su kombinirali u starom Egiptu da bi dobili specijalan desert, u takvom je obliku stigao i do Europe u 19. stoljeću, ali se ubrzo sastav promijenio. Moderni sastojci poput želatine i glukoznog sirupa omogućili su postojanost oblika i okusa, a razvoj industrije u 20. stoljeću olakšao je proizvodnju u kalupima.

marshmallow

Iako su marshmallowsi tek početkom 20. stoljeća stigli do SAD-a, danas su tamo jedan od najtraženijih slatkiša. Pogotovo ljeti, uz logorsku vatricu.

Stoga ne čudi da je nedavno u Chicagu otvoren prvi kafić posvećen samo sljezovim kolačićima.

marshmallow-1

Kafić XO Marshmallow

Chicago, što se kultnih slastica tiče, baš ima sreće ove godine. Nedavno su, recimo, dobili prvi Nutella kafić o čemu smo i mi pisali. Otvorile su ga Kat Connor i Lindzi Shanks koje od 2016. imaju online dućan specijaliziran za domaće marshmallows u raznim oblicima i okusima. Čak su osmislile i marshmallow u obliku donuta idealnih dimenzija baš za jednu šalicu.

marshmallow-6

Sve najdraže slastice kojima je integralni sastojak sljezov kolačić služit će se u XO Marshmallow caféu, čak i posebni okusi s alkoholom idealni za partyje. Slatki kafić je i uređen u pastelnim bojama u skladu s temom te će bez sumnje postati lokalna Instagram točka.

Foto: Instagram, XO Marshmallow

Učitati još
Zatvori