Journal Man: Andrija Pernar

Journal Man: Andrija
Pernar

Danas predstavljamo Andriju Pernara, muškarca koji je, mogli bismo reći, slika i prilika Journal muškarca. On voli minimalizam, umjetnost, okružen je lijepim stvarima i umjetnošću te živi jedan zdrav i fit život. Kako postići tu zdravu ravnotežu života i kako izgleda njegov lifestyle, otkrio nam je u razgovoru…

1. Andrija, upoznali smo te kao jednog od vlasnika i pokretača galerije Inkubator. Družili se, uživali umjetnost. Bilo je lijepo dok je trajalo. No neke stvari je dobro završiti na vrijeme. Ipak, nešto od tog perioda, vjerujem ostalo je dio tvojeg života – koliko je umjetnost (ostala) dio tvojeg života? Koliko ti je bitna estetika i da te okružuju lijepe stvari, da te okružuje ljepota?

Umjetnost je bila i ostala vrlo važan dio mog života. Odrastao sam okružen suvremenom umjetnošću i smatram se sretnim da sam se u jednom dijelu života bavio njome. Iz dana galerije Inkubator ostali su dragi ljudi koje sam imao prilike upoznati tijekom produkcije izložbi u sklopu godišnjeg programa Inkubatora. I upravo su ta nova prijateljstva ostavila najveći trag na meni iz tog uzbudljivog i izazovnog razdoblja.

Kako smo svi mi vizualan bića estetika mi je jako bitna i uživam u lijepim stvarima bilo da se radi o umjetnosti, ljudima ili interijerima. I danas kada stignem odem na neku meni zanimljivu izložbu, zadnje dvije na kojim sam bio su salon mladih i završna izložba studenata ALU, nakon kojih mogu zaključiti da nas čeka svijetla likovna budućnost.

2. Prateći te na društvenim mrežama ne možemo ne primijetiti da voliš minimalizam, posebno u prostoru, za oko nam je zapela tvoja kuhinja… Reci, koliko je bitna dobra, lijepa kuhinja u životu muškarca?

Ako svakodnevno kuhaš poput mene lijepa i funkcionalna kuhinja je izuzetno važna. Smatram se sretnim da sam kroz svoju karijeru trenera imao prilike upoznati Deana Franića. Osobu koja je na mene ostavila iznimno snažan utjecaj u shvaćanju prostora i estetike interijera, pa kada smo supruga i ja preuređivali stan Dean je savršeno znao što želimo i što nam se sviđa.

3. Živiš zdravim, sportskim životom, ispunjenim i okruženim lijepim stvarima i ljudima. Kako postići balans ljepote i zdravlja, često ljepota za sobom donosi zavidnu dozu hedonizma koji nužno zdrav način života stavlja u drugi plan?

Mislim da jedno ne isključuje nužno drugo, naprotiv, da zdrav način života itekako utječe ljepotu bilo tijela ili duha. Mislim da je za svakoga potrebno da pronađe dobar balans između zdravog života i stvari koje ga čine sretnim, bilo da se radi o hrani, putovanjima, izlascima itd. Bitno je da se osoba osjeća zadovoljno u svom tijelu, a taj se osjećaj najlakše može postići ako je osoba aktivna i bavi se svojim tijelom.

4. Što ti je bitno u životu? Postoje li teme, stvari koje te uzrujaju, oko kojih si gorljiv i imaš čvrste stavove – i zašto?

U životu mi je iznimno bitan work – life balance, iako moj radni dan počinje u šest sati smatram se izuzetno sretnim da mogu birati s kime radim tako da mi i dizanje u 5 sati ujutro ne predstavlja nikakav problem, pogotovo kada vidim zadovoljne klijente s kojima već godinama treniram.

Trenutno me uzrujavaju neke inicijative u društvu koje se bave tuđim životima i koje si uzimaju za pravo da govore drugima kako živjeti i što se smije, a što se ne smije.

5. I za kraj – što bi poručio svima onima koji žele ostvariti i zadržati zdrav pristup životu, tjelesno i duhovno?

Mislim da nikada nije kasno za pozitivne promjene, bilo da se radi o tjelesnim ili duhovnim. Moj savjet bi bio da krenu s malim promjenama koje su lako ostvarive i koje će im biti motivacija za dalje. Nisam jedan od onih koji zagovaraju radikalne promjene jer mislim da to nije održivo i da će se osoba prije ili kasnije vratiti na stare navike. Zato sam za male promjene, a koje su održive u svakodnevnom životu.

Foto: Sanja Jagatić Photography

Preporuka

Zatvori