Journal ljetne destinacije: Trogir i okolica

Smješten na otočiću tik do kopna, Trogir je jedan od dragulja dalmatinske obale. Najprije su se ovdje, 380. Pr. Kr., nastanili Grci s današnjeg Visa i osnovali utvrđeni grad Tragurion koji je kasnije pod Rimljanima postao Tragurium.

trogir post 1

U srednjem vijeku Trogir je štitila bizantska mornarica, ali su ga 1123. napali i uništili Saraceni, a nekoliko preživjelih stanovnika ga je napustila. Nakon 70 godina ponovno je nastanjen te doživljava umjetnički procvat, najprije pod vlašću ugarskih kraljeva, a potom, od 1420. pod vlašću Mlečana.

trogir post 2

1997. godine Trogir je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ispunjen bogatim poviješću, Trogir je grad s mnogo kulturnih znamenitosti i spomenika. Razgledavanje grada odvest će vas u neko drugo, umjetnošću bogato vrijeme…

trogir post 3

Kopnena vrata

Kopnena vrata sagrađena su oko 1656. godine u baroknom stilu. Na njihovu popravku radi u 18. stoljeću graditelj Ignacije Macanović. Nad vratima se nalazi gotički kip s početka 15. stoljeća, a prikazuje zaštitnika Trogira, biskupa blaženog Ivana – to je vjerojatno djelo Bonina iz Milana, jednog od najpoznatijih graditelja i kipara tog vremena u Dalmaciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katedrala Sv. Lovre

Trogirska katedrala sv. Lovre je jedan od najznamenitijih trogirskih spomenika i UNESCOva zaštićena svjetska baština. Na ovoj su građevini uočljivi stilovi od romanike do baroka, a u njoj su i vrijedna umjetnička djela. Na trogirskoj katedrali radili su i ukrašavali ju svjetski majstori kipari i graditelji onoga doba – Andrija Aleši i Nikola Firentinac.

trogir katedrala post

Palača Ćipiko

Nasuprot katedrale pruža se palača istaknute trogirske obitelji Ćipiko. Sama palača je zapravo sklop od više zgrada (čitav jedan ulični blok) s vremenom spojenih u jedinstvenu cjelinu. Najstariji zidovi datiraju čak iz ranog srednjeg vijeka. Najradikalniji zahvat doživjela je palača u XV. stoljeću u doba humaniste, ratnika i pisca Koriolana Ćipika koji je za njezinu obnovu angažirao tada najistaknutije umjetnike Nikolu Firentinca, Andriju Alešija i Ivana Duknovića.

trogir palača ćipiko

Otok Čiovo

Otok je poznat po svojoj sredozemnoj klimi, bogatoj vegetaciji, arhipelagu malih slikovitih otočića, zaljevima i plažama. Administrativno je podijeljen između Splita, Trogira i Okruga. Mjesta na Čiovu su: Okrug Gornji, Okrug Donji, Arbanija, Žedno, Slatine. Rivijera Okrug, udaljena samo 4 km od centra Trogira je najpopularnije turističko odredište na području Trogira.

trogir čiovo 2

GDJE ODSJESTI?

Hotel Concordia

Hotel je smješten u staroj gradskoj jezgri Trogira u neposrednoj blizini mora s prekrasnim pogledom na ACI marinu, jedinstven je obiteljski hotel na Jadranu (otvoren 1995. godine). Pročelje hotela, staro preko 300 godina, skladno je ukomponirano između rive, kule Kamerlengo i južnih gradskih vrata, dok je unutrašnjost hotela moderno opremljena.

trogir hotel concordia post

Aparthotel Bellevue

Aparthotel Bellevue je obiteljski hotel, smješten u samom centru Trogira, 80 m je udaljen od povijesne jezgre grada pod UNESCO-vom zaštitom, a 3 km od zračne luke ‘Split’. Tijekom svog boravka možete uživati u prekrasnom pogledu na staru gradsku jezgru te okolni otocni arhipelag sa svog ili jednog od dva zajednicka balkona hotela, uz odmor i osvježenje na udobnim ležaljkama.

trogir bellevue

Hotel Trogir Palace

Trogir Palace je obiteljski hotel otvoren u srpnju 2008., a nalazi se na na otoku Čiovu, samo 200 metara udaljen od centra Trogira, prekrasnog grada pod zaštitom UNESCO-a. Hotel ima 36 luksuznih soba i apartmana koji su opremljeni svime potrebnim za provođenje vrhunskog odmora te najboljeod sveg je balkonom s kojeg se pruža spektakularan pogled na otvoreno more i staru gradsku jezgru grada Trogira.

trogir hotel palace

Hotel Tragos

Duh starih vremena, atmosfera, jedinstveni i originalni prostori, stvaraju osjećaj posebnosti i obogaćuju vas za nova iskustva o stilu dalmatinskog načina života. Heritage hotel Tragos odlikuje jedinstvena i posebna atmosfera. Stilsko i unikatno uređenje interijera te okruženje stvaraju izniman ugođaj.

trogir hotel tragos

GDJE JESTI?

Calebotta bar & restaurant

Priča počinje 1920.g. kada je trgovac i vizionar Frane Calebotta izgradio ovu prekrasnu kuću u centru starog Trogira i u njoj otvorio prvu kino dvoranu na ovim prostorima. Prateći njegovu viziju o novom i lijepom, danas nakon skoro 100 godina s ponosom i poštovanjem prema pradjedu, njemu u čast radi i ugošćuje Calebotta bar & restaurant.

trogir restoran calebotta

Za još autohtone dalmatinske ‘spize’ svakako zavirite u restorane:
Restoran Frankie
Restoran Astoria
Restoran Tragos

Tekst: Stella Denačić

Foto: tztrogir.hr

0