Journal ljetne destinacije: Rijeka i okolica

Povijest Rijeke bogata je raznim vladavinama, ali i vrlo značajna kroz cijelu povijest zbog svog strateškog položaja. Liburni su je osnovali, Kelti pokorili, a Rimljani nazvali Tarsatica. Tijekom sljedećih stoljeća prelazila je iz ruke u ruku da bi na kraju u 18. stoljeću bila prozvana slobodnom i nastavila se ekonomski razvijati i dalje.

rijeka2

Tijekom posljednjih godina, ali i desetljeća grad se proširio, malo po malo, na okolne brežuljke i duž obale. Unatoč tome, zadržao je svoj srednjovjekovni šarm, a žila kucavica, Korzo, predstavlja srce grada za sve Riječane. Ako niste imali priliku posjetiti Rijeku, onda prvom prilikom svakako odite, i uživajte u Korzu prepunom kafića, restorana, trgovina i veselih ljudi.

rijeka-velika

Osim Korza, Rijeka je bogata znamenitostima koja svakako vrijedi istražiti. U slučaju da dođete na vikend u Rijeku, ne propustite nešto od sljedećega: Kapucinska crkva, Crkva Sv. Nikole, Gradski toranj, Municipij, Stara vrata, Katedrala Sv. Vida, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, i više od svega, ne propustite Trsat i posjet Gospi Trsatskoj. Jedan od najpoznatijih događaja u godini odvija se upravo u Rijeci. Riječ je o karnevalu koji se svake godine održava u Rijeci i gdje mnogi Hrvati putuju kako bi sudjelovali u povorci.

rijeka1

Bakar

Zatvaranje koksare vratilo je nekadašnjem popularnom odredištu ljubitelje ovog krajolika i poznatih slatkovodnih vrela. Izvori ovih vrela nalaze se pod zemljom otkuda izbijaju na površinu. Ako imate vremena, svratite i do dvorca obitelji Frankopan te ribarskog mjesta koje ga okružuje.

rijeka-crikvenica2

Kraljevica

Poznato turističko odredište na obali, Kraljevica, povezana je mostom s otokom Krkom. U Starome gradu nalazi se dvorac grofovske obitelji Šubić-Zrinski iz 16. stoljeća čiji zidovi zaklanjaju crkvicu Sv. Nikole. Unatoč tome što je malo mjesto, šarmantno je i ugodno za šetnju.

Crikvenica

Crikvenica je danas jedno od popularnijih turističkih središta, a posebno privlači mlade zbog blizine prema Zagrebu, duge šljunčane plaže i pregršt barova, ali i poznatog kluba na plaži – Katake.

rijeka-crikvenica

Novi Vinodolski

Stari grad, izgrađen na brijegu vrlo je značajan za hrvatsku povijest zbog Vinodolskog zakonika koji su donijeli plemići Frankopani. Vinodolski zakonik jedan je od najstarijih hrvatskih zakonodavnih tekstova na glagoljici.

rijeka-novivinodolski

GDJE ODSJESTI?

Grandhotel Bonavia, Rijeka

Grandhotel Bonavia, kako mu i samo ime nagoviješta, hotel je s dugom tradicijom, čak od 1876. godine. U samom centru Rijeke ponudit će gostima pristup svim važnim riječkim točkama, a istovremeno oazu opuštanja u svojem wellness centru.

rijeka-grandhotel

Hotel Kvarner Palace, Crikvenica

Hotel Kvarner Palace uistinu izgleda poput palače na Jadranskom moru, a radi se o grandioznoj arhitekturi s tradicijom dugom čak 119 godina. Svi gosti ovdje će iskusiti vrhunsku uslugu u svako doba godine. U blizini hotela nalazi se plaža, a u sklopu njega bazeni, wellness i spa. Zamislite buđenje u sobi s pogledom na Kvarner i otok Krk te uživanje u kavi na prekrasnoj terasi.

rijeka-kvarner-palace-crikvenica

Novi Spa & Hotels Resort, Novi Vinodolski

Novi Spa & Hotels Resort nalazi se na plaži Novog Vinodolskog, gdje se ljepote kristalno čistog Jadranskog mora i nezagađenih šumovitih obronaka u zaleđu miješaju s bogatom ponudom i personaliziranom uslugom. Svejedno dolazite li na obiteljski odmor, romantični vikend u dvoje, neki od spa programa, poslovni put ili aktivan sportski odmor, Novi Spa & Hotels Resort pružit će nezaboravno iskustvo.

rijeka-novi

rijeka-novi2

Botel Marina, Rijeka

Botel Marina jedinstven je svoje vrste na Jadranu jer se radi o brodu pretvorenom u hotel. Turisti ga obožavaju jer nudi sasvim drugačije iskustvo, istovremeno se nalaze na moru, ali i nadohvat svih riječkih znamenitosti.

rijeka-botel

GDJE JESTI?

Konoba Tarsa, Rijeka

Konoba Tarsa smjestila se na riječki Trsat gdje u hladu borovine nudi fine zalogaje i kutak za opuštanje. Na jelovniku su tradicionalna primorska jela, što u kombinaciji s domaćom atmosferom čini odličan izbor za ručak.

rijeka-trsat

Bistro Conca d’Oro, Rijeka

Restoran Zlatna školjka nalazi se u centru Rijeke već dug niz godina, no nedavno je preuređen u šarmantni bistro u kojem se može isprobati fini zalogaj.

Priroda i društvo, Rijeka

U Prirodu i društvo zalazi se prvenstveno po fine smoothieje i zdrave sokiće, no i poneki ukusni zalogaj – sendviče, juhe i vege jela koja osvajaju sastojcima i bojama. Ako niste ‘od mesa’, ovo je mjesto za vas.

rijeka-prirodaidruštvo

Rakhia bar, Rijeka

Rakhia bar u Rijeci nezaobilazno mjesto je za sve koji vole isprobavati zanimljive okuse. Doduše, pića, a ne jela. Nedavno je svoju podružnicu dobio i u Zagrebu… Od neuobičajenih okusa, pa sve do onih svima poznatih, rakije u Rakhiji se moraju probati.

Restoran i lounge bar Sabbia, Crikvenica

Sabbia, čije ime u talijanskom prijevodu znači pijesak, u potpunosti pristaje ovome objektu koji je smješten na samoj pješčanoj plaži u Crikvenici. Iz ostakljene unutrašnjosti restorana ili s terase, pred gostima se pruža prekrasan pogled na more. U sklopu objekta, na katu je smješten restoran s terasom, dok se u prizemlju nalazi lounge bar.

rijeka-sabbia

Tekst: Stella Denačić
Foto: TZ Rijeka, TZ Crikvenica, Shutterstock

0