Journal ljetne destinacije: otok Rab

Otok Rab leži usporedno s velebitskim masivom. Snažna, hladna i suha bura koju su zasigurno doživjeli svi koji su ikada posjetili ovaj otok znaju koliko moćna može biti. Rimljani su poznavali Rab pod imeom Arba ili Scadurna. Nakon što su ga pokorili, osnovali su naselje na mjestu današnjeg grada Raba. Zbog svojih pješčanih paža, stjenovitih uvala i blage klime otok Rab popularno je ljetovalište.

rab1

Grad Rab

Najveći grad, Rab, po kojemu je i otok dobio ime, u ranokršćansko doba bio je biskupija, Venecija je vladala njime sve do 1797. godine. Grad Rab, poznat po svoja četiri zvonika koja nalikuju brodu s četiri jarbola ima vrlo lijepu venecijansku arhitekturu. U trima glavnim ulicama nalaze se otmjene aristokratske građevine s romaničkim vratima, kao što su palače Nimira, Tudorin, Kukulić, Galzigna i Cassio. Stare srednjovjekovne zidine oko staroga grada (Kalbanat) na južnom dijelu poluotoka su uništene. U 15. stoljeću izgrađen je zid koji je okruživao noviji dio grada zvan Varoš. Dio toga zida dobro je očuvan, posebice dio u zaljevu sv. Eufemije.

rab3

Kampor

S očuvanim kamenim kućama i terasastim vinogradima i maslinicima Kampor se smjestio na kraju dugačkog zaljeva Kamporske Drage. Oko sela možete vidjeti mnoge vikendice. Franjevački samostan Sv. Eufemije i susjedna romanička crkvica nalaze se uz crkvu Sv. Bernarda.

Lopar

Mjesto Lopar nalazi se na kraju stjenovitog poluotoka. Vrlo je popularno zbog pješčanih plaža prošaranih borovim šumama i sadržajem idealnim za odmor (nogomet, tenis i minigolf).

rab7

Barbat

Barbat je prvo mjesto na otoku na koje ćete naići nakon iskrcavanja s trajekta. Okružen je šljunčanim plažama, a restorane opskrbljuju lokalni ribari. Barbat je omiljeno odredište nautičara, a onima koje više zanima kopno nudi mogućnost izleta na ranokršćansku vojnu utvrdu na brdu sv. Damjana. Mjesto ima svoj blagdan pod nazivom “Karmenica” koji se slavi 16. srpnja uz bogatu gastronomsku ponudu. S gradom Rabom povezan je obalnim šetalištem u dužini od šest kilometara, idealnim za jutarnje vožnje biciklom ili trčanje ako ste ljubitelj tog tipa sportskih aktivnosti.

rab2

Otok Rab poznat je upravo po svojim pješčanim plažama. Rab je sa svojih 30 pješčanih plaža zaista “sretan otok” s mnogim malim slikovitim uvalama, što su turisti iz cijelog svijeta prepoznali prije gotovo 125 godina. Na Rabu možete pronaći nudističke plaže, usamljene uvale, plaže za pse i plaže za samce u potrazi za malo ljubavi.

Rajska plaža

Najveća i najpoznatija pješčana plaža u Loparu je Rajska plaža. Prostire se u dužini od gotovo 2 kilometra i nudi najrazličitije turističke sadržaje. Nagrađena je Plavom zastavom zbog kvalitete vode, očuvanja okoliša i sigurnosti. Čak je dospjela na CNN-ovu listu Top 100 svjetskih plaža. Kupačima se nudi obilje sadržaja, od odbojke na pijesku do tobogana, parasailinga i zabava na plaži. Ako imate psa, odvedite ga na južni dio plaže i uživajte u kupanju zajedno.

rab8

Pudarica

Ako biste radije uživali u spektakularnom pogledu na stari dio grada Raba i na još spektakularnije zalaske sunca, trebali biste otići na južni dio otoka, pored Barbata. Plaža Pudarica odlikuje se finim pijeskom i čistim morem, a do nje se može doći automobilom ili čamcem. Ako ostanete na plaži nakon što sunce zađe, zabavu ćete pronaći u najpoznatijem klubu na plaži u Hrvatskoj – Santosu.

rab4

Gradska plaža u Rabu

Sahara

Na tridesetak minuta hoda od Rajske plaže nalazi se Sahara, prekrasna pješčana plaža. Nije riječ o pustinji, nego o najpoznatijoj nudističkoj plaži u Loparu. Dovoljno je blizu, a opet dovoljno daleko ako želite uživati u miru i tišini tijekom odmora. Imajte na umu da na ovoj plaži nema nikakvih sadržaja, pa svakako ponesite svoju vlastitu hranu (ili barem vodu za piće). Između plaža Sahara i Stolac nalazi se plaža za kućne ljubimce u uvalici Pod pećine.

rab5

Suha Punta

Suha Punta blizu Kampora jedan je od najljepših dijelova otoka. Ovaj šumoviti poluotok s prekrasnim šljunčanim i stjenovitim plažama idealan je za ljubitelje biciklizma, jer staze u hladu borova vode sve do skrivenih plaža. Za goste kojima je udobnost na prvom mjestu, na raspolaganju su sunčališta, najam ležaljki i suncobrana, koktel barovi, kafići, restorani, igrališta za tenis i odbojku na pijesku.

GDJE ODSJESTI?

Grand Hotel Imperial, Rab

Grand Hotel Imperial jedan je od hotela s najdužom tradicijom na otoku Rabu. Nalazi se u blizini starog grada Raba, gradske luke i parka, a nudi smještaj u 136 renovirane sobe od kojih većina ima pogled na more. Uz to nudi i wellness te kupanje u unutarnjim i vanjskim bazenima.

rab-imperial2

rab-imperial

Hotel Arbiana, Rab

Smješten uz samo more u Starom gradu Rabu, koji očarava svojom tisućljetnom povješću, okružen šarmantnim mediteranskim parkom. Sagrađen 1924. godine kao utočište ondašnje europske aristokracije, hotel Arbiana je prepoznatljiv po svojoj arhitekturi i kvalitetnoj usluzi.

rab-arbiana

Hotel Carolina, Kampor

Hotel Carolina nalazi se na izuzetno atraktivnom i mirnom položaju, na poluotoku Suha Punta, neposredno uz morsku obalu. Hotel ima 134 sobe, od kojih većina ima pogled na more te 8 suiteva za obitelji kao i bazen za uživanje.

rab-carolina

GDJE JESTI?

Kao i na svakom jadranskom otoku, i Rab nudi najbolje od mediteranske kuhinje koja se spaja s kontinentalnom. Riba na sve načine, rižota s morskim plodovima, janjetina ispod peke, svježe domaće voće i povrće – sve se to može pronaći u restoranima ovog otoka. Najveća posebnost je Rabska torta koja je nekad krasila samo plemićke stolove, a i danas se tretira kao najfinija autentična delicija. Izrađena većinom od badema uz dodatak Maraschino likera, savijena u oblik puža – definitivno je nešto što morate isprobati kad stignete na Rab.

Među restoranima i barovima otoka Raba nemojte zaobići sljedeće:

-Beach bar Banova vila, Rab
-Barbat, Barbat
-Restoran Koralj, Palit
-Restoran Galeb, Supetarska Draga
-Santa Maria, Rab
-Marco Polo, Banjol
-Grill Steak House Kos

rab6

Grad Rab

Tekst: Stella Denačić
Foto: Shutterstock/Mariusz Szczygiel

0