Journal ljetne destinacije: otok Pag

Kad se jadranskom magistralom približite otoku Pagu, vidjet ćete njegove padine izglodane burom i opaljene suncem cijelom dužinom od 63 kilometra, drugačije, neobične, specifične. Kao da se radi o nekom drugom planetu.

pag-novalja2

Novalja

Dva planinska lanca pružaju se otokom usporedno s obalom: na južnom kraju otoka hridine okružuju duboki zaljev s mnogobrojnim uvalama. Otok je bio naseljen već u neolitiku. U carsko doba gradile su se vile, a i danas su sačuvani neki podni mozaici i vodovodi. U 6. st. Pag su naselili Slaveni i započeli uzgajati ovce. Nakon 1000. godine Venecija i Zadar su zaratili s ciljem zadobivanja vlasti nad otočkim solanama.

pag-cipka

Paška čipka

Pag je poznat po čistome more, izvrsnom ovčjem siru, janjetini, ali i po svojoj čipki. Ova čipka stoljećima nastaje u strpljivim rukama otočkih žena koje, tijekom toplog vremena, sjede kraj svojih vrata i pažljivo pletu. Ispletena posebnim bodom, čipka se rabi za ukrašavanje bluza, posteljine, oltarnog pribora i namještaja.

Paška solana

Od davnina je život vezan za more, pa je tako sol dio svih nas. Paška sol sadrži sve minerale koji su, osim vode, osnovni sastojci prirodnog mora, a paška je solana, osim što proizvodi sol, i odlična turistička lokacija za sve koje zanima kako izgleda proces nastanka te namirnice bez koje ne možemo zamisliti današnji život. Smještena je južno od grada Paga na površini od 225 hektara.

pag-solana

Grad Pag

Pag je grad koji nudi sačuvane spomenike kulture, gastronomske specijalitete i posve drugačiju prirodu. U potrazi za  drugačijim i mirnijim odmorom od onog koji se nudi u Novalji uputite se u Pag. Tamo do 15. rujna traje Paško kulturno ljeto gdje možete sudjelovati u manifestacijama kulturnih društava, a ujedno možete istraživati i sve njegove kamene znamenitosti.

pag1

Novalja

Otkad je Zrće procvalo prije više od desetljeća, Novalja je vremenom postala industrija zabave. Sve je podređeno turizmu, mladima, tulumima i dobrom raspoloženju. Nebrojeni barovi, kafići i restorani žive punom brzinom, a na vama je da odlučite želite se priključiti.

pag-novalja

Zrće

Zrće je jedna od najljepših novaljskih plaža. Šljunčana plaža bijelih oblutaka smještena je na sjeveroistočnom dijelu otoka Paga u uvali Zrće, udaljena od Novalje 2 km. Okružena je borovom šumom i velikim parkiralištem. U špici sezone na plažu može stati i do nekoliko tisuća kupača koji svi posjećuju klubove i druge sadržaje dostupne ovdje. U potrazi za glazbenim festivalima, gostovanjima DJ-a, plesom i koktelima, ne možete pogriješiti ako zakoračite na Zrće.

pag-zrce

Lun

Pod krošnjama stoljetnih maslina, na krajnjem sjeverozapadu otoka, smjestio se Lun. Priroda je ovdje ostavila tragove svoje darežljivosti u jedinstvenom spoju zelenog i modrog. Želite li pronaći mir izgubljen negdje u urbanoj vrevi, ovo je mjesto idealno za vaš odmor.

pag-lun

GDJE ODJESTI?

Osim brojnih privatnih iznajmljivača te čak i hostela u Novalji, na otoku možete odsjesti i u nekoliko hotela.

Hotel Pagus, Pag

U neposrednoj blizini povijesne jezgre grada Paga na šljunčanoj plaži nalazi se wellness & spa hotel Pagus – savršeno mjesto za vaš odmor uz raznolike aktivnosti i opuštajuće wellness tretmane. Hotel raspolaže sa 116 udobno opremljenih soba, a jedinstveni pogled na more pruža se iz većeg dijela soba.

pag-hotelpagus

Hotel Meridijan, Pag

Hotel Meridijan smješten je u mirnom predjelu grada Paga, a ipak samo par minuta od povijesne jezgre grada. Restorani u gradu nude bogat asortiman gastronomskih specijaliteta, uključujući poznati paški sir i mladu otočnu janjetinu, koji će samo povećati vaš doživljaj ovog veličanstvenog otoka, dobro znanog po zanimljivom mjesečevom krajoliku.

 

Hotel Luna, Lun

Hotel svojim gostima nudi luksuzno opremljenih 96 soba sa pogledom na more i na park te tri kongresne dvorane za brojna događanja. U sklopu hotela na raspolaganju hotelskim i vanjskim gostima je ronilački klub, najam kajaka, kanua, bicikla, ribolov, lov na tunu, a osim toga ovo je vjerojatno jedini hotel na svijetu koji kao jednu od ponuda za teambuilding može ponuditi rad u tvornici za preradu ribe.

pag-hotelluna

Hotel, restoran i vinarija Boškinac, Novalja

Želite li pobjeći na mjesto gdje se šire mirisi kadulje i vrijeska? Uroniti u mir i sanjariti ispod baldahina pokraj guste borove šume, na rubu vinogorja i maslenika? Sve ćete pronaći u hotelu i restoranu Boškinac, pa ako se odlučite na duži ostanak tu je intimnost njegovih soba u kamenoj kući, a ako ste u prolazu onda samo svratite na hvaljene specijalitete restorana uz kapljicu vrhunskog vina.

pag-boskinac

GDJE JESTI?

Nemoguće je otići s ovog otoka, a da niste probali slavni paški sir ili pršut koji se sušio na buri. A to je samo predjelo.

Baškotini

Baškotini

Paška skuta, mlada janjetina ispod peke, hobotnica na salatu, riblji specijaliteti i za desert baškotini, vrsta tvrdog slatkog prepečenca spravljenog po posebnoj recepturi samostana sv. Margarite u Pagu. Tu su i rakije, med, maslinovo ulje te brojne druge delicije koje možete isprobati u većini restorana.

pag-boskinac1

Restoran i vinarija Boškinac

Uz već navedeni Boškinac, navratite i u sljedeće:

Restoran Na Tale, Pag
Konoba Barcarola, Pag
Konoba Sidro, Jakišnica

Tekst: Stella Denačić
Foto: Shuttestock

0