Journal ljetne destinacije: otok Krk

Journal ljetne destinacije: otok Krk

Među 1244 otoka u Hrvatskoj jedan je zlatni – otok Krk. Poznat je kao jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta koje posjećuju mnogi Hrvati ali i turisti iz susjednih zemalja. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota, još su mu u antici odredili naziv ‘zlatni otok’.

krk2

Kulturološko nasljeđe priskrbilo mu je još jedan naziv – kolijevka hrvatske kulture, a najveći razlog tome možda je upravo i slavna Baščanska ploča, pronađena u Jurandvoru, u blizini Baške.
Otok Krk ima i svojih nekoliko fenomena. Krčka flora sadrži oko 1400 vrsta kopnenog bilja, gotovo polovicu ukupne flore u Hrvatskoj. Jedinstvena biljka Barbašova lazarkinja svjetski je raritet, a raste na svijetu jedino u bašćanskoj uvali. U fauni također ima rariteta, najpoznatiji su orlovi tj. supovi, ali i vrški tić.

krk-vrbnik

Vrbnik

Osim bogate flore i faune, mnoštva mjesta na otoku, njegova povijest uistinu je interesantna, pa tako i činjenica da se od davnina vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan, bio je posljednji krčki knez. Danas otok Krk ima sedam središta.

Grad Krk

Grad Krk, danas najrazvijeniji grad na otoku razvio se još u srednjem vijeku zbog čega se i danas mogu vidjeti zidine i gradska vrata iz mletačkoga doba. Na glavnome trgu nalaze se kuće iz razdoblja renesanse, a na mjestu nekadašnjih rimskih termi katedrala Gospina Uznesenja koja datira iz 1100. Gradske zidine svakako su lijep prizor za posjetiti, ali i fotografirati. U gradu Krku posjetite i Kaštel – Frankopansku utvrdu, trg Kamplin te Kulu na obali koju je dao izgraditi knez Nikola Frankopan.

krk-gradkrk

S obzirom na razvijenost grada, tu i mnogi avanturisti dolaze na svoje. Ako ste među njima, dobro je znati da možete isprobati wakeboard, ronjenje, jedrenje, odbojku na pijesku, a možete uživati i u mnogim biciklističkim i pješačkim stazama.

Omišalj i Njivice

Omišalj se smjestio na rtu pored nekadašnjeg rimskog Fulfinuma. Gradić je nekada bio okružen zidinama, a čak i danas se jedan dio može vidjeti. Uske uličice vode do trga na kojemu se nalaze venecijanska lođa, crkva Sv. Jelene i crkva Sv. Marije. Omišalj se svakako kroz godine razvija u pravo turističko središte, te svake godine broji sve veći broj noćenja što je dokaz koliko Hrvati, ali i stranci vole otok Krk.

krk3

U blizini Omišlja, nalaze se i Njivice. Njivice na Krku svakako su najpoznatije po kampovima, iako je danas sve više privatnih iznajmljivača, ali i hotela zbog čega vjerujem da su Njivice mnogima poznato mjesto. Njivice se danas razvijaju kao sve zanimljivija turistička destinacija koju svake godine posjećuje sve više gostiju. Pred Njivicama je blistava turistička budućnost, a uz podizanje kvalitete svih usluga i obogaćivanje destinacije, cilj je napraviti iskorak u elitni golf-turizam što će zasigurno privući novi profil gostiju.

Baška

Stara Baška nalazi se na suprotnoj strani od Omišlja. Baška (nova) nalazi se na obali i vrlo je omiljeno turističko središte s plažom dugom 2 km i čistim morem. U samom središtu Baške, na trgu, nalzi se crkva Sv. Trojstva. U crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru, nedaleko od Baške, nalazi se kopija Baščanske ploče koja je naš najstariji spomenik hrvatskog jezika, klesan u kamenu.

krk-baska2

Košljun

Franjevački samostan Košljun nalazi se na otočiću u neposrednoj blizini otoka Krka. U njegovim trijemovima nalaze se natpisi iz rimskog i srednjovjekovnog razdoblja, a knjižnica ima preko 20 000 glagoljskih dokumenata. Na otočiću je prisutnost redovnika preko tisuću godina – najprije benediktinaca pa onda franjevaca – ostavila tragove molitve i rada. Košljunski fratri, vođeni poslanjem svetoga Franje, nastavljaju njegovati duhovnost u ovoj prekrasnoj oazi mira i tišine. Posebni vid duhovnog djelovanja braće je vođenje duhovnih vježbi i obnova u Duhovnom centru i po raznim župama i redovničkim zajednicama, te prihvat posjetitelja Košljuna. Na Košljun dolaze rado i turisti iz cijele Hrvatske ali i svijeta. Zanimljivo je da se dana na Košljunu održavaju i kulturne priredbe poput koncerata ili izložbi.

krk-baska

Baška

Malinska

Na otoku Krku svakako među poznatija i posjećenija mjesta spada i Malinska. Malinska je dom mnogih vikendaša, no ljeti to mjesto uistinu živi punim plućima. Mnogi kafići, restorani i klubovi razlog su zašto je ovo mjesto dobar odabir za mlade, ali i starije turiste koji su željni dobrog provoda. Osim Malinske, svakako je poznata i trajektna luka Valbiska koja je neizostavno odredište za sve koji žele posjetiti otok Cres i Lošinj. Ljeta su na Valbiski puna ljudi koji čekaju svoj trajekt, a ako ste i vi jedni od njih, dok očekujete svoj trajekt možete se opustiti i uživati u suncu u kafićima i pizzeriji.

krk1

Na otoku Krku nalazi se i ljekovito blato, točnije na zapadnoj strani uvale Klimno. Plaža je plitka te je odličan odabir i za obitelj s djecom. Zanimljivo je što se plažom može hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena. Na plaži su i dva odbojkaška terena, te malonogometno igralište zbog čega ova plaža nudi pregršt mogućnosti. Mnogi su zadovoljni učinkom ljekovitog blata na vlastitoj koži, zbog čega se rado vraćaju, a uvijek iskoriste priliku i za zabavne fotografije na kojim su svi u potpunosti prekriveni blatom.

GDJE ODSJESTI?

Villa Rova, Malinska

Ovaj obiteljski hotel broji svega 20 soba, obnovljen je ove godine i nalazi se u Malinskoj, udaljen svega nekoliko metara od mora što je veliki plus za obitelji s malom djecom. Divan hotel oduševit će vas svojom ponudom, prekrasnim sobama, sjenom maslina za vrijeme vrućih dana na plaži, ali i svojim restoranima. Na samoj plaži postoji restoran koji poslužuje jela sa žara, dok se u a la carte restoranu nudi mediteranska i domaća kuhinja.

krk-vila

Hotel Malin, Malinska

Hotel Malin u Malinskoj okružen je morem, gotovo sakriven zelenilom, i nalazi se svega pet minuta hoda od centra Malinske. Izgrađen je na mjestu gdje je jednom davno bio veliki mlin (čakavski “malin” od kojeg je ime dobilo mjesto i hotel). Možda i najinteresantniji dio ovog hotela sa 4 zvjezdice je njegov restoran. Restoran Mulino nalazi se pokraj plaže, a okružen je maslinama i oleandrima. Tijekom ribarskih večeri gosti mogu isprobati jela od svježe ribe koju pripremaju kuhari hotela i usput uživati u klapskoj glazbi.

krk-hotel-Malin

Blue Waves Resort, Malinska

Njihov slogan “Vaš dom na plaži” u potpunosti opisuje ono što Blue Waves Resort nudi. Resort se nalazi na plaži u Rovi na otoku Krku te je udaljen od centra Malinske svega jedan kilometar.
Resort je savršeno mjesto za obitelji zbog mnogih različitih sadržaja kao što su bazeni, hidromasažne kade, dječji bazeni i spa centar, a njihove obiteljske sobe nude prekrasan pogled na more i izlaz na vrtnu terasu zbog čega ćete sa svojom obitelji maksimalno uživati.

krk-Blue-Waves-Resort-plaza

Boutique hotel Marina, Krk

Ovaj boutique hotel smješten je u marini na otoku Krku, u središtu grada Krka zbog čega svako jutro na divnoj terasi imate pogled na rivu. Sagrađen je davne 1925. godine. Tada je nosio ime hotel Jugoslavija a nakon nekoliko rekonstrukcija dobio je ime hotel Marina kako se i danas zove. Osobno vjerujem da je pogled ono što najviše oduševljava sve one koji odsjednu u ovom hotelu, a to je pogled na Jadransko more. Najbliža je plaža udaljena 300 metara, a s druge strane u neposrednoj ste blizini kafića, restorana i dućana.

krk-marina

Boutique hotel Placa, Krk

Boutique hotel Placa nalazi se u samom centru staroga grada Krka, samo 20 metara od glavnoga trga i 250 metara od plaže. Jedini je s kategorijom hotela baštine na sjevernom i srednjem Jadranu. Detalj koji svakako treba naglasiti je očuvan mozaik iz rimskoga doba koji podsjeća kako se nekada na istome mjestu nalazila rimska kupelj. Ovaj hotel nudi svega pet soba zbog čega možete biti sigurni da ćete dobiti najbolju uslugu i maksimalnu pažnju.

krk-boutique-hotel-placa

Atrium Residence Baška, Baška

Atrium Residence smješten je u slikovitom gradiću na Krku, u Baškoj. S obzirom da se hotel nalazi praktički na samoj plaži, u roku od minute već možete uživati u moru i prepustiti se ljetnim čarima. Ambijent hotela izuzetno je ugodan, a pogled iz sobe prema bjelini šljunka i azurnoga mora svako jutro će vam izmamiti osmijeh na lice. Vrhunski odmor u Atrium Residence možete upotpuniti opuštajući se u mediteranskom ozračju wellness centra Baška, smještenom u neposrednoj blizini.

krk-atrium-residence

GDJE JESTI?

Restoran Nada, Vrbnik

Ova nekadašnja gostionica danas se smatra jednim od najboljih restorana na otoku Krku, ali i šire. Mediteranska kuhinja u kojoj prevladavaju morski specijaliteti adut su njihove ponude i svakako ako se nađete u ovom divnom restoranu probajte salatu od plodova mora, rižoto od škampa ili pak grdobinu u umaku od žlahtine, a nikako ne propustite i njihov poznati desert – povitnicu. Restoran se nalazi u staroj gradskoj jezgri, u blizini vidikovca odakle se pruža predivan pogled što vam garantira specifičan ambijent u kojem možete uživati u vrhunskoj gastronomiji.

krk-restoran-nada

Kuća krčkog pršuta Žužić

U Kući krčkog pršuta možete uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije, svima nam tako drage, saznati sve o načinu proizvodnje i posebnostima krčkog pršuta, a možete naravno i degustirati te kupiti pršut, ali i druge delicije. Posebnost ovog pršuta leži u sljedećem: “Dok je dalmatinski pršut u pravilu obrađen s kožom i dimljen, a istarski sušen i obrađen bez kože, krčki je pršut spoj tih dvaju različitih načina obrade. Posebnim ga čini to što ga za razliku od Dalmatinaca ne dimimo, već sušimo, ali i to što ga za razliku od Istrana obrađujemo s kožom”, izjava je vlasnika.

krk-kuća-krčkog-pršuta

Konoba Corsaro, Krk

Konoba Corsaro u gradu Krku, smještena na glavnoj rivi, nudi vam gastronomski doživljaj u piratskom uređenju interijera ili pak na terasi na rivi. Svježa riba, školjke i rakovi iz domaćeg ulova te jela s roštilja, tjestenine i slastice zadovoljiti će i one najzahtjevnije. Ovdje svakako možete probati stare recepture klasičnih jela , ali i uživati u autohtonoj žlahtini.

krk-konoba-crosaro

Restaurant Rivica, Njivice

Restoran Rivica, u srcu malog mjesta Njivice, odlikuje se obiteljskom tradicijom i iznimnom gastronomskom ponudom. Obrok na terasi uz more u ljetnim mjesecima najčešće započinje poznatom rakijom Rivica, zbog koje mnogi tradicionalno skreću sa središnje ceste otoka Krka. Uz brojne specijalitete domaće i međunarodne kuhinje, veliki izbor plodova mora, jela od mesa i vrsnih vina, restoran Rivica neće vas ostaviti gladnima. Dapače, sigurno ćete se poželjeti vratiti.

krk-restoran-rivica2

Restoran Cicibela, Baška

Smješten uz samu plažu, restoran Cicibela sa svojom dvadesetogodišnjom tradicijom nudi razne gastronomske specijalitete koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije. Premda restoran svojim gostima prvenstveno nudi riblje specijalitete visoke kvalitete, restoran se svakako može pohvaliti i bogatom ponudom jela od mesa te velikim izborom pizza i tjestenina. Unatoč tome što restoran nudi široku paletu jela, preporuka je svakako jastog na buzaru sa šurlicama.

krk-restoran-cicibela

Poljoprivredna zadruga Vrbnik

Od davnina krčko vino Vrbnička žlahtina prepoznato je kao jedno od boljih. Mnogi Hrvati čak odlaze i na Krk kako bi kupili i uživali u ovom vinu. PZ Vrbnik godinama je tu da nam pokaže kako uzgajaju vinovu lozu od autohtone sorte, bijele žlahtine. Ova sorta je specifična po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju.

krk-vinograd-vrbnicka-zlahtina

PZ Vrbnik provela je jedan eksperiment, 2006. godine, položivši boce pjenušca u čelične rešetkaste sanduke u more na 30-ak metara dubine. Naime, na toj dubini vlada stalna temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih, što je pogodno za fermentiranje pjenušca. Idealna lokacija nalazi se nekih pola milje od vrbničke obale, gdje ribari ne bacaju vrše i mreže te se bocama može osigurati mir.

krk-valomet
Koliko je ovaj pjenušac poseban, govori i činjenica da je dozrijevanje pjenušca na dnu mora, zasada jedinstvena metoda u svijetu. Valomet se radi isključivo od autohtone Vrbničke žlahtine. Osim po načinu fermentacije i iznimnoj kakvoći, poseban je i po svom dizajnu. Nesvakidašnji izgled butelja, s naslagama koralja i školjaka, rezultat je višemjesečnog boravka na dnu mora i apsolutno najbolja odluka koju su mogli donijeti je da takav izgled boca i ostave. Tu ovaj pjenušac još više dobiva na svojoj autentičnosti.

Tekst: Stella Denačić

Učitati još
Zatvori