Journal ljetne destinacije: otok Cres i arhipelag

Otok Cres povezan je otok Krkom te Istrom trajektom, a otokom Lošinjem mostom u mjestu Osor. Dom je bjeloglavih supova koji su od 1986. godine zaštićeni zakonom, a gnijezde se na visoravnima koje su pod udarom hladne i suhe bure. Na sjevernom djielu otoka, na putu prema trajektnom pristaništu Porozina možete ih svakodnevno vidjeti i diviti se njihovoj veličanstvenosti.

cres-lubenice3

Južna strana otoka ima blažu klimu te se tu uzgajaju loze i masline, a cijeli otok, zajedno sa obližnjim otocima poznat je i po uzgoju ovaca i janjadi. Od otoka Cresa do Lošinja vodi jedna jedina cesta, te se iz mjesta Mali Lošinj možete zaputiti na obližnje otoke poput Suska, Unija, Ilovika, Srakana ili Silbe.

cres-cres

Grad Cres

ŠTO POSJETITI?

Grad Cres je najveće mjesto na otoku Cresu i broji oko 2500 stanovnika. Smješten je u zaljevu i zaštićen brijegom te je samim time i u prošlosti bio pogodna luka i mjesto gdje su se brodovi sklanjali tijekom lošeg vremena. Oko grada su i brojni maslinici čije masline svake godine daju plodove od kojih se proizvodi poznato cresko maslinovo ulje. Grad možete najbolje upoznati ako počnete šetnjom kroz staru jezgru – uske i visoke kuće se naslanjaju jedna na drugu i čine pravi labirint uskih ulica i uličica. U prošlosti je stara jezgra bila opasana visokim zidinama i u grad se moglo ući kroz troja gradska vrata. U sredini grada se nalazi glavni gradski trg koji je centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu.

cres-lubenice

Lubenice

Osor

S lukom i biskupijom, do sredine 15. stoljeća ovo je bio glavni grad na otoku no kasnije je glavni grad postao Cres. Danas cijeli grad predstavlja muzej, a ostaci iz brončanog doba i spomenici čine ga umjetničkim središtem. Predivna katedrala Sv. Marije iz 5. stoljeća obnovljena je 1497. i sagrađena od kamena boje meda. Arheološki muzej nalazi se u Gradskoj vijećnici i čuva kamene zapise iz ilirskog i rimskog razdoblja te ranoga srednjeg vijeka. Na pročelju Biskupske palače nalaze se grbovi biskupa i lokalnih plemića, a njezina unutrašnjost bogato je ukrašena.

cres-osor

Ono po čemu je Osor danas najpoznatiji svakako su Osorske glazbene večeri koje kroz mjesec dana ljeti pružaju ono najbolje od klasične glazbe domaćima, ali i mnogim turistima koji dolaze na otok isključivo zbog festivala. Ako vas zanima što ove godine od 19. 07 do 23. 08. možete čuti u sklopu glazbenih večeri pogledajte program ovdje.

Martinšćica

Martinšćica je naselje koje se nalazi u prostranom zaljevu na zapadnoj obali otoka Cresa i drugo je mjesto po veličini na otoku. Ime potječe od srednjovjekovne crkve Sv. Martina koji je ujedno i svetac zaštitnik Martinšćice. Mjesto je uređeno s mnogo mediteranskog raslinja. Orijentirano je isključivo na obiteljski i kamping turizam.

Valun

Valun je malo slikovito primorsko naselje ribara i težaka koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaže južno od grada Cresa. Nastao je kao luka starog naselja Bućev, čiji su ostaci nađeni kod crkve sv. Marka. U crkvi sv. Marka pronađena je Valunska ploča iz 11. st., jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji se danas čuva u župnoj crkvi u Valunu.

cres-valun

Lubenice

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice.
Tijekom ljeta Grad Cres već tradicionalno organizira glazbene večeri u Lubenicama koje posjećuje velik broj gostiju. Ono po čemu su Lubenice najpoznatije je prekrasna plaža u podnožju mjesta do koje se stiže pješice krivudavom strmom kozjom stazom ili samo s mora, ali čak i po najvećim vrućinama je vrijedno truda.

cres-lubenice2

Susak

Susak je jedinstveni otok na Jadranu kako po svom nastanku tako i po svom izgledu. Debele slojeve finog žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su pradavni vjetrovi, a ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i čuva ga od erozije. Najviše stanovnika živjelo je na otoku Susku nakon završetka II. svjetskog rata, a šezdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do velikog iseljavanja u SAD. Prvo naselje, čiji počeci sežu u rimsko vrijeme, nastalo je na plodnoj visoravni i naziva se Gornje selo, dok je Donje selo, smješteno u luci, novijeg datuma, izgrađeno u vrijeme najvećeg procvata vinogradarstva krajem 19. stoljeća. Zbog svoje izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaičan govor (zaštićen kao pokretno kulturno dobro), specifične običaje i slikovitu nošnju.

cres-susak

Prekrasna pješčana plaža Susak koja nalazi se u samom Doljnjem selu, u blizini luke posebno je  pogodna za obitelji s djecom, radi plitkog mora, pješčanog plićaka i obale. Na plaži možete iznajmiti ležaljke, pedaline, a plaža je pogodna i za razne sportove na vodi, popularni picigin, ali i nogomet i odbojku u vodi.

Plaža Bok pješčana je plaža, pravi mali raj za sve ljubitelja mora i kupanja, koji ovdje mogu uživati u pješčanom plićaku, plitkom moru i finom vrućem pijesku. Blagotvorni utjecaj pijeska, mora i sunca prepoznat je već početkom 20 stoljeća, kada je plaža Bok postala klimatsko kupalište. Tadašnja lošinjska lječilišta i sanatoriji nudili su kao dio lječilišnog programa ljekovite sunčane, zračne i pješčane kupke te terapiju grožđem na Susku. Suncem zagrijan pješčani plićak i vrući fini pijesak i danas se smatraju ljekovitim za žene koje imaju problema s plodnošću.

cres-susak2

Silba

Otok Silba obiteljska je destinacija u punom smislu riječi. Na Silbi nije dozvoljen promet za motorna vozila. Jedino dozvoljeno vozilo je moped poštara i raznosača vode, dok je traktorima dozvoljeno voziti samo sat prije i poslije dolaska trajekta. Stanovnici za prijenos robe i stvari koriste kolica na 2 kotača tzv. kariće.
Upravo zato Silba je idealno mjesto za šetnju i odmor obitelji s djecom. Djeci se nije teško sprijateljiti pa grupice djece koje čak govore razne jezike možete vidjeti i po danu i po noći. Silbu i zovu otokom djece.

cres-silba

Duž obale Silbe nalazi se bezbroj manjih i većih plaža idealnih za kupanje i sunčanje cijele obitelji. Za djecu tijekom sezone organiziraju se radionice na različite teme (npr. zaštita okoliša, izrada mozaika i slično), a posebno je omiljena Utrka kroz Silbu koja se održava početkom kolovoza i na kojoj sudjeluju svi zainteresirani natjecatelji od vrtićke dobi pa do seniora.

Unije

Površinom najveći među otočjem koje okružuje Lošinj, Unije su zahvaljujući dobrom geoprometnom položaju na ulazu u Kvarner, izvorima pitke vode i prostranom plodnom tlu kroz sva povijesna razdoblja imala svoje žitelje. Sjeverna i istočna strana otoka strme su i kamenite, obrasle zelenilom crnike, dok su južna i zapadna strana ravnije i tvore zaljev u kojem se nalazi jedino mjesto na otoku, koje u zrcalu mora odslikava pročelja svojih kuća i plodnih polja. To je otok maslinika u čijim krošnjama nastaju predivne masline od kojih domaći izrađuju maslinovo ulje.

cres-unije

Ilovik

Najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, s istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas živi oko 170 stanovnika upravo je Ilovik. Mještani Ilovika se bave vinogradarstvom i povrtlarstvom što im omogućuje velik broj bunara koji napajaju ovu zemlju vodom, te ribarstvom, ovčarstvom i turizmom. Najveća uvala s pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka.

Za Ilovik se kaže da je otok cvijeća, jer gotovo oko svake kuće cvatu oleandri, palme, ruže i drugo cvijeće, a specifičnost ovog otoka su visoka stabla eukaliptusa. Zbog vrlo dobrog pomorsko-prometnog položaja, već od davnina, Ilovački se kanal koristi za sidrenje pa na otocima nailazimo na tragove različitih povijesnih razdoblja. Ilovik broji mnoge plaže, poput Sićadrije, Vele Drage, Pržine te Parknu koje su idealne za obitelji s malom djecom te ako ste željni odmora daleko od civilizacije tada je ovaj otok pravo mjesto za vas.

cres-ilovik

GDJE ODSJESTI?

Što se tiče hotelskog smještaja, ovi otoci nemaju u svojoj ponudi ništa luksuzno. Na otoku Cresu postoje svega dva hotela sa 3 zvjezdice, dok na otocima cresko-lošinjskog arhipelaga hoteli ne postoje. Hotel Kimen nalazi se u Cresu, dok se hotel Zlatni lav nalazi u Martinšćici. Ono što je zastupljeno na ovim otocima, i na čemu se bazira turizam su privatni smještaji. Bilo da se radi o sobama, apartmanima ili cijelim kućama koje se mogu iznajmiti, ako želite posjetiti jedan od ovih otoka onda vam je to jedina opcija, ali ništa manje dobra. S obzirom da se radi o otocima koji su manje naseljeni, ima malo prometa ili ga uopće nema, opušteni način života otočana najbolje ćete doživjeti u privatnom smještaju gdje osim što ćete upoznati vlasnike iznajmljenog smještaja, vrlo vjerojatno ćete upoznati dobar dio susjeda i proširiti svoja poznanstva.

GDJE JESTI?

Restoran Santa Lucia, Cres

Restoran se nalazi u samom centru Cresa, u luci uz šetnicu te je idealno mjesto za provesti večer u neposrednoj blizini mora. U restoranu možete kušati primorsku, mediteransku te tradicionalnu kuhinu, no preporuka su domaći pljukanci sa rakovicom te romb u umaku od vina.

Bukaleta, Loznati

Na putu prema Lošinju, svakako je preporuka skrenuti prema selu zvanom Loznati. Na vrhu sela nalazi se konoba Bukaleta te je ona pravi izbor za sve ljubitelje janjetine. Mlada creska janjetina koja se topi u ustima zasigurno će vas ostaviti bez daha. Osobna preporuka je pohana janjetina, ali ako vas to ne mami, uz janjetinu sa žara konoba nudi i pregršt drugih jela.

Poljoprivredna zadruga Cres

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Mosaico je remek djelo majstora maslinarstva s otoka Cresa, dobiveno preradom svježih maslina autohtonih sorti Simjace i Plominke. Više malih poljoprivrednih gospodarstava brižljivo i na tradicionalan način uzgaja i ubire masline te tako stvara specifičan miris i okus maslinovog ulja.

cres-mosaico

OPG Kučić, Martinšćica

OPG Kučić je obiteljsko gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom eteričnih ulja i maslinovog ulja. Ponosni su dobitnici eko markice za sve svoje proizvode. Spoj znanja, tradicije i bogatstva biljnih vrsta rezultiralo je proizvodnjom esencijalnih ulja koja se svojom kvalitetom ističu u Hrvatskoj i šire. Ekološka esencijalna ulja Kučić pravo su otkriće kako za profesionalne aromaterapeute tako i za svakodnevnu primjenu u obiteljskom i poslovnom okruženju. Na imanju imate priliku probati, ali i kupiti njihove proizvode.

cres-opgkucic

Stanzia Castellani, Punta Križa

Stanzia Castellani smještena je na jugu Cresa, 5 km od Osora prema Punta Križi. Ona je mjesto gdje možete ugodno prošetati uživajući u mirisima, bojama i zvukovima koje samo mediteranska priroda može ponuditi. Na radionici aromaterapije, koju vodi licencirani aromaterapeut, sudionici mogu sami stvarati kozmetičke preparate bazirane na eteričnim uljima biljaka uzgojenih na Stanzia Castellani. Stanzia Castellani za posjetitelje je otvorena od travnja do listopada četvrtkom od 9 – 13 sati, a za grupe (više od 10 osoba) uz predhodnu najavu otvoreni su svaki dan.

cres-stanzia-castellani

Panino, Ilovik

Konoba Panino otvara svoja vrata u 5. mjesecu te cijelo ljeto možete uživati u raznim otočkim specijalitetima. Restoran svoju kuhinju temelji na ribljim specijalitetima, no ima i mesnih delicija te stoga svakako probajte nešto od sljedećega: otočna janjetina Panino, hobotnica ispod peke s krumpirom, riba u pećnici s krumpirom i povrćem, jadranska lignja s krumpirom u pećnici te
riblji odresci s krumpirom i vinom zapečeni sa začinima otoka Ilovika.

Konoba Vera, Susak

Konoba u središtu Suska u kojoj možete kušati morskog psa sa žara koji će vas oduševiti zasigurno, ali i rižoto od susačkih liganja pripremljen na tradicionalan način kako su to nekada davno pripremale žene na Susku.

Konoba Barbara, Susak

Mala konoba na otoku u kojoj možete kušati srnetinu s njokima, ali i vrhunsku juhu od šparoga te slane srdele sa susačkim bobom.

cres-susak3

Agroturizam Palmira, Unije

Pečena janjetina, janjeći gulaš s domaćim makarunima, riblji brodet sa domaćim njokima te lignje na padelu u maslinovom ulju i vinu samo su neka od najpoznatijih jela ovog restorana i što god na kraju odaberete nećete pogriješti jer su namirnice friške, a kuhinja prava otočka.

Konoba Mul, Silba

Konoba Mul nalazi se svega 50 metara od marine. Jela na žaru pripremaju se sa pravim drvenim ugljenom, koji u kombinaciji sa svježom ribom, mesom i prilozima isključivo iz domaće proizvodnje daju nezaboravan okus, a Josper Grill gradela, posebna po tome što zadržava svo bogatstvo okusa i kojom se ponose najbolji europski restorani ujedno je i jedina u Hrvatskoj.

Tekst: Stella Denačić
Foto: Shutterstock

0