Journal.hr i adidas pozivaju vas u borbu protiv plastike

Journal.hr i adidas pozivaju vas u
borbu protiv plastike

Novo druženje u adidas Sports Studiju

Već dva uspješna eventa održana su u adidas Sports Studiju u Ilici 21 u suradnji adidasa i Journal.hr-a. Predstavljanje adidasovih kolekcija – prvi puta s potpisom Stelle McCartney i drugi puta nove Primeknit kolekcije, privuklo je brojne uzvanike, između ostalog i Journal.hr čitatelje da sudjeluju u zanimljivim aktivacijama.

No ovog vas puta pozivamo na malo drugačije druženje, s eco-friendly prizvukom – panelicu povodom Svjetskog dana oceana koji se obilježava 8. lipnja 2019.

Približava se Svjetski dan oceana, a oceani nikada nisu bili ugroženiji. Procjenjuje se da oceane danas zagađuje čak 150 milijuna tona plastičnog otpada, koji izravno ugrožava opstanak tisuća životinjskih vrsta i ravnotežu eko sustava cijelog planeta, kao i živote i zdravlje svih ljudi.

“Run For The Oceans”

Kao svjetski poznati brend, adidas je odlučio iskoristiti svoj utjecaj i direktno se uključiti u spas planeta. Na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, u adidas Sports studiju u Zagrebu održat će se panel rasprava na kojoj će predstavnici adidasa, lokalnih aktivista i ljubitelja zaštite okoliša razgovarati o inicijativi “Run For The Oceans” i što se do sada njome postiglo na globalnoj razini, problemu odlaganja plastike na lokalnoj razini te kako što učinkovitije izbaciti plastiku iz domaćinstva.

Parley tenisice od reciklirane plastike

Od 2015. godine adidas surađuje s neprofitnom organizacijom Parley for the Oceans posvećenoj smanjenju otpada u oceanima, što se posebice odnosi na plastiku. Usprkos stalnim upozorenjima o sve većim količinama plastike u okolišu, udio korištenja plastike u proizvodnji raste iz godine u godinu.

Kako bi tome doskočio na kraj, adidas je 2015. lansirao prvu Parley kolekciju tenisica proizvedenih od reciklirane plastike – samo jedan par ovih tenisica sadrži čak 11 plastičnih boca prikupljenih s plaža priobalnih mjesta. Dosadašnji rezultat partnerstva adidasa i Parleya je pet milijuna pari cipela izrađenih od reciklirane plastike izvađene iz oceana. U međuvremenu adidas je proširio Parley asortiman majicama i hlačicama načinjenima od reciklirane plastike.

Postanite adidas Runnersi

adidasova kampanja krenula je 2018. godine kroz uključivanje članova adidas Runners zajednice, a s vremenom privlači sve veći interes i sve više sudionika svih dobi i sa svih kontinenata. Samo u prvoj godini kampanji se pridružilo gotovo milijun trkača te je prikupljeno gotovo milijun dolara, koji su pomogli u uključivanju 100 000 mladih i njihovih obitelji iz obalnih područja pogođenim plastičnim zagađenjem u program Parley Ocean School.

Ove je godine cilj još veći – obuhvatiti još više trkača na još više lokacija diljem planeta te prikupiti čak 1,5 milijuna USD za nastavak ulaganja u obrazovanje budućih generacija o problemu onečišćenja oceana plastikom. Svi trkači koji se žele pridružiti pokretu “Run for the Oceans” mogu to učiniti od 8. do 16. lipnja, a utrke se mogu pratiti putem aplikacije Runtastic.

Pridružite nam se u borbi za oceane bez plastike

Posebno za Journalove čitatelje te zaljubljenike u more i oceane održat će se subotnja panel rasprava u adidas Sports studiju. Moderatorica Ana Radišić, i sama velika pobornica zdravog života, pozdravit će okupljene i podsjetiti na važnost očuvanja prirode i borbe protiv plastike u oceanima, koja iz dana u dan predstavlja sve veću prijetnju cjelokupnom ekosustavu.

O ovoj temi na panelu će se izmjenjivati troje govornika, koji će u suradnji s okupljenima pokušati što bolje predočiti sve izazove s kojima će se suočiti današnje i buduće generacije. Kapetan adidas Runnersa Frane Boban tako će govoriti u adidasovoj inicijativi “Run For The Oceans”, koracima koji su do sada poduzeti i koji su daljnji planovi trkača za očuvanje oceana. Tihana Veljačić (@ditchplasticcroatia), s prisutnima će podijeliti niz savjeta kako promijeniti navike i organizirati život da postane što više eco-friendly, a na primjerima iz vlastitog života pokazat će kako što učinkovitije izbaciti plastiku iz svakodnevne upotrebe.

Tu će biti i predstavnica udruge Terra HUB Sandra Vlašić, koja će predstaviti inicijativu Adriatic Plastic Challenge i najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more. Jer, za spas planeta potrebno je djelovati ne samo globalno, nego i lokalno.

Kako bi čitavo događanje ostalo u duhu ekologije, za sam kraj događanja prisutnima će biti posluženi ukusni zalogaji organski uzgojene hrane, a na dar će dobiti adidasove majice iz Parley kolekcije, izrađene od reciklirane plastike.

Pozivamo vas na druženje!

I najduže putovanje počinje prvim korakom. Pridružite nam se i vi u borbi za oceane bez plastike! 15 sretnih čitatelja/čitateljica koje odaberemo družit će se s nama ove subote, 8. lipnja 2019., od 11:30 – 13:30h, u adidas Sports Studiju, Ilica 21, Zagreb, 3. kat.

Sve što trebate učiniti jest poslati mail s naslovom ADIDAS RUN FOR THE OCEANS na adresu [email protected] i napisati svoje podatke (ime, prezime, adresu i broj mobitela). Također, kako biste bili u prilici osvojiti upad na druženje, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti barem jednu osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Javljati nam se možete sve do četvrtka, 6. lipnja 2019. u ponoć, a sljedeći dan ćemo odabrati 15 dobitnika koji će se družiti s nama u subotu. Imajte na umu da je druženje u Zagrebu!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori