Što je jesenski cocooning i kako ga prakticirati ove sezone

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Book Sundays (@booksundays) on

Jesenska i zimska sezona svake godine nam pripreme nove lifestyle trendove koji ubrzo postanu popularni na društvenim mrežama. Tako smo posljednjih godina imali prilike čitati o skandinavskim trendovima kreiranja ugođaja u domu i osjećaja sreće u prohladnim zimskim danima. Popularno, cocooning se odnosi se na potrebu ostajanja kod kuće u sigurnosti doma. Cocoon u engleskom jeziku znači čahura, što bi doslovno značilo da se začahurite i uživate kod kuće. To nipošto ne znači da osobe koje ga prakticiraju ne vole izlaziti van i družiti se, ali ipak hladnije dane radije provode u sigurnosti i lijepoj atmosferi vlastitog doma. Cocooning se proširio u sve aspekte življenja od načina života, mode, ekonomije pa sve do marketinga i poslovne terminologije. Kako ga prakticirati ove jeseni i osjećati se dobro kod kuće saznajte u nastavku.

Cocooning – udobno se začahurite

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝙻ï𝚗𝚊 𝙿𝚊𝚌𝚒𝚎𝚕𝚕𝚘 (@linapaciello) on

Pojam cocooning se prvi puta javio osamdesetih godina, a vrhunac svoje slave dosegao je 2007. godine za vrijeme recesije. Internet je neupitno promijenio svijet, međuljudske odnose i način komunikacije. Globalizacija je utjecala na promjene životnih stilova i brzi porast novih trendova koji u vrlo kratkom roku obiđu cijeli svijet. Mladi sve češće ostaju kod kuće uz svoje pametne telefone i laptope, a hladniji kišni dani, pridonose tome još i više. U psihologiji se cocooning proučava s aspekta ‘zatvaranja’ u kuću kako bi se izbjegle bilo kakve potencijalno opasne situacije. Dom je mjesto beskonačnog užitka, svijeta koji stvaramo sami, daleko od realnosti i vanjskih neugoda. Trendovi nam služe kao neiscrpan izvor inspiracije za uvođenjem malih promjena i noviteta u životnu rutinu. Slijepo praćenje trendova može dovesti do ekstrema i otuđenja, stoga je najbolje od svakoga uzeti ono što nam najviše odgovara. Pravila ne postoje, cilj je postići maksimalnu ugodu i osjećaj sigurnosti u svome domu.

Kako ga prakticirati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paulina Ostrowska 🦌 (@mrsostrovia) on

Za kreiranje ugođaja i lijepe atmosfere smjernice vam nisu potrebne. Sve što vam pruža ugodu i sreću prakticirajte u sklopu vlastite cocooning sezone ove jeseni. U digitalno doba, mnogi imaju mogućnost raditi od kuće. To za sobom nosi komfor i luksuz raspolaganja vremenom u danu na najbolji mogući način. Online shopping je aktivnost koju ćete jednostavno obožavati u jesenskom cocooning raspoloženju, ako ne volite gužve u dućanima i isprobavanje u stisnutim garderobama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Allison | Travel + Lifestyle ⋒ (@allisongoesplaces) on

Krošnje već mijenjaju boju u narančaste nijanse, temperature su u padu, a kiša nas gotovo svakog jutra probudi na prozoru. Jesenska idila na ulicama još je ljepša kad se promatra iz toplog doma. Topli napitak i dobra knjiga za mnoge je pojam savršenog odmora. Pletena deka i udobni jastuci pozivaju na uživanje u domaćim keksima i džemu uz stare crno bijele klasike. Mogućnosti kako provesti dane kod kuće zaista su brojne, a na vama je da izaberete perspektivu gledanja na svijet iz  čahure vlastitog doma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paulina Ostrowska 🦌 (@mrsostrovia) on

Foto: Instagram

 

0