Journal kolumnistica: Jelena Iva Nikolić

Drago nam je što možemo najaviti novu kolumnisticu za Journal, Jelenu Ivu Nikolić. Jelena je poznata hrvatska stilistica hrane, koju vjerojatno najviše pamtite po blogu Sjedi&Jedi, te vlasnica čarobnog Tavana i suorganizatorica Maloga placa na Tavanu. Do danas je radila za nekolicinu magazina o hrani među kojima su hrvatsko izdanje časopisa Cosmopolitan, Sensa sretna hrana, Dobra hrana te najnovije Mrvica. Konzultantica za inovacije u ponudama, menijima restorana, resorta, boutique hotela u Hrvatskoj te inozemno (točnije u Indiji) za Journal će pisati o novim projektima, kreativcima i naravno – hrani. Ukoliko ju već niste dobro upoznali, čitajte dalje!

20141229-DSCF1572

Bez čega ne možeš zamisliti dan?

Bez jutarnjeg maženja i igranja s Mišom (moj mali pas), silaska u vrt poradi mirisanja dana i provjere što je preko noći procvjetalo, duuugog tuširanja i trackanja kremicama za tijelo, jutarnje šalice vruće & mirisne kave i na kraju – slasnog doručka!

Omiljeno jelo?

Ne mogu ja to tako! Imam ih gomilu! Ajmo sezonski; sada je proljeće pa neka bude nešto slano – lignjuni s mladim krumpirom i bobom od slanog te pita od jagoda i rabarbare od slatkog.

jelena iva nikolić

3 stvari zbog čega te osvojila Indija i zašto?

Raznolikost. Boja, mirisa, zvukova, ljudi, životinja, pejzaža, začina, tkanina, nakita, običaja, rituala, spojivosti nespojivoga, života i smrti, ljepote i ružnoće, strasti, ljubavi i ljudskosti.

Ljepota. Za mene nema ljepšeg mjesta na svijetu. Tamo mi je sve lijepo. A naročito ljudi. I žene i muškarci i djeca. Pritom mislim na Indijce, ali i na strance koji tamo žive, putuju, rade, istražuju. Koncentracija ljepote, kreativnosti i otkačenosti ne da se mjeriti ni sa čime što sam do sada vidjela i doživjela. Zato se tamo stalno vraćam. Za mene je Indija neiscrpno vrelo inspiracije.

Sloboda. U jednoj od neslobodnijih i “težih” zemalja na svijetu čovjek može doživjeti neopisivu lakoću i oslobođenost. Taj kaos tamo je zapravo – sloboda. Indija me naučila odbaciti stahove, predrasude, ograničenja svakojaka i dala mi prostor u kojemu doista mogu biti ono što jesam. Zvučim k’o kakva sektašica mada u Indiju ne idem u ashrame niti posjećujem sveta mjesta. Upravo suprotno.

jelena iva nikolić

Koja događanja ili promjene te osobito vesele na zagrebačkoj sceni?

Pimp my Pump i njihov novi projekt na Glavnom kolodvoru, Mundoaka, Cogito Coffee u Obrtničkom prolazu & Cafe u Dvorištu, Mali plac na Tavanu koji putuje po gradu i spaja se sa zanimljivim projektima/ljudima, Balcony TV na Tavanskom balkonu, Shock Show Industry, jer volim tamo izaći i volim kako dečki rade, Journal, Yard Sale na Novoj Vesi, Buried Clothes vintage fair u Funku, radionice slikanja na Tavanu, Galerija Greta, Swanky Mint Hostel u Ilici i njihovi programi te pokušaji svih kreativaca i ljudi dobre volje da ovom gradu vrate urbanu i casual vibru.

jelena iva nikolić

Planovi za budućnost?

Raditi i živjeti i tu i tamo. Tu – Hrvatska (ljeti), tamo – Indija/Azija (zimi); jedna slinocureća radio emisija o hrani na jednom osebujnom i novom radiju gdje ću od jeseni postati voditeljicom zajedno s osebujnim i već poznatim voditeljem/gurmanom – imena još ne spominjemo.

Što ćeš nam sve pisati za Journal?

O hrani, o zanimljivim kreativcima i njihovim projektima, o trendovima koji će to tek postati, o ljepotama neizvjesnosti i uzbudljivosti života kroz konkretne primjere, o egzotičnim mjestima i što se tamo sve može pronaći, o zanimljivim suradnjama, ma o sočnosti svega i u svemu!

Foto: Sanjin Kaštelan

0