Jelena Iva Nikolić: Butik i restoran – Lamuella

Zvučno ime najdražeg mjesta na svijetu, uz čarobni Tavan, s jednako zanimljivom pričom u pozadini. Prije deset godina jedan je fantast, Ilan Dascal, došao u Indiju / Arambol / Goa u potrazi za stvarnim životom. Porijeklom Izraelac, umoran od ‘hi – tech’ svijeta i nečega što zove, i upravo to i jest, ‘rat race’, odlučio je krenuti – ispočetka. I tako je otvorio jedan od najpoznatijih kafića / restorana na Goi. Dao mu je ime Lamuella, inspiriran planetom iz knjige Vodič kroz Galaksiju za autostopere, Douglas Adamsa.

post 7

Adamsovu Lamuellu nastanjuju uglavnom humanoidi koji su je organizirali u mala sela, dan traje 25 sati (da ne bude premalo), a godina 300 dana (da ne bude previše). Ilan je u svojoj verziji htio stvoriti paralelni Svemir gdje će ljudi, umorni od Matrice, boraviti, odmoriti, udahnuti, zaboraviti stare sebe i stvoriti, osmisliti, osjetiti – nove. Lamuella je stoga mjesto za nove početke i neke sretnije, zdravije ljude koji tako obnovljeni kreiraju novu stvarnost ne samo za sebe, nego i izvan sebe.

post 6

U Lamuelli vlada obiteljski štimung i topla ljudska razmjena posjetitelja, osoblja i vlasnika. Osoblje restorana je kao dio obitelji. Mahom su iz Nepala i nakon potresa koji je zahvatio njihovu zemlju, a u vrijeme godišnjih odmora, Ilan je sjeo u svoj pick up i otputovao ravno u njihova sela kako bi im pomogao u obnovi. Hrabar i osebujan čovjek je taj Ilan i ima divnu i hrabru ženu, Shiran, kako i pristoji jednom takvom Gigantu (rimuju se – Ilan i Shiran!).

post 8

Shiran je u Ilanovom restoranu osmislila, otvorila dio koji funkcionira kao butik. Pomno je birala suradnike, kreativce, dizajnere s kojima je stvorila iznimno zanimljiv kolektiv, a time i ponudu. Svi su bazirani na Goi, ali imaju svoje web shopove, kao i Lamuella, prodaju robu preko Etsy-ja, tako da se do njihovih stvari može doći i virtualnim putem. Sanjin i ja smo se prirodno uklopili u tu šaroliku družinu te odlučili zabilježiti i podijeliti sve što smo tamo vidjeli, doživjeli, otkrili i snimili.

post 1

Moram se pohvaliti da smo odradili veliki modni posao, s profesionalnim modelom za kolekciju šalova i pašmina Shiraninog brenda Hanamer (što u prijevodu s hebrejskog znači Tigar i nadimak je kojega je Shiran (za)dobila još u djetinjstvu).

lamuella post 2

Ruskinja Lia, naš model, inače nosi kolekcije najpoznatijih svjetskih dizajnera i hoda po pistama najzvučnijih fashion weekova. Porijeklom je iz Moskve, kći intendanta Boljšoj teatra, supruga najpoznatijeg ruskog hiphopera (s najduljim dreadlocksima koje vidjeh) i majka čudesnog dječaka od osam godina koji već ima svoj modni brend! Prodaje se u Lamuelli i Sanjin je ponosni vlasnik jedne od njegovih šilterica. Poklonjene. S posvetom. Osim mode zanima ga i stop animacija pa već godinama (!!) režira svoje animirane filmiće.

lamuella post

Živopisna obitelj! No da se vratim na Shiran, njezinu modu i dominantan stil / ideje koje prenosi, zastupa. Sve radi u limitiranim, malim kolekcijama koje čine jedinstveni komadi nastali u malim proizvodnim pogonima, ručno obrađeni, po fair trade načelima, stilski najbliže tavel – boho – chic izričaju. Idealnom za ljetne, a i kojekakve avanture. Osim odjeće u Lamuelli se može pronaći i nakit mladih dizajnera, ali i onaj iz Shiranine kolekcije koju godinama skuplja po Aziji.

post 2

Takve prekrasne, jedinstvne komade antiknog, tribal nakita teško ćete pronaći na jednom mjestu. Kolekciju dopunjuju isti takvi tekstili. Uskoro će sve biti online – obećaje Shiran. Spomenuti brand Hanamer Shiranin je ostvareni san. Odmalena opsjednuta šalovima, pašminama, tkaninama, stvorila je brend putem kojega se igra dizajnom, printevima, tkaninama. Sve osmišljava sama i svoje šalove vidi kao nosivu umjetnost, vječni modni dodatak, drugu kožu! (slogan branda je stoga: wearable art – timeless accessory – second skin). Koristi visokokvalitetne, prirodne tkanine poput svile, lana, pamuka i odnedavno vune i modala.

nova fotka 2

Zadnja joj se kolekcija zove ‘Skin Tattoo’ i inspirirana je tetovažama na licima i tijelima raznoraznih plemena kao i kožnim teksturama životinja poput zmija, slonova, pa čak i suhe ljudske kože. ‘Posvetila sam šest mjeseci samo istraživanju plemenskih tetovaža, simbolici koja stoji iza svake i na kraju sam ih prilagodila vlastitoj viziji.’

post 9

E sad, držite palčeve da Lamuellu dovedemo u Zagreb sredinom srpnja. Dogovaram sa Shiran da na mojem Tavanu uspostavi pop – up shop gdje bi se mogle vidjeti, isprobati i kupovati sve navedene divote. Osim kupovine bilo bi divno družiti se s tako kreativnim i stvarim ljudima i uživati u njihovim pojavama / kreacijama.

post novi

 

Komadi koje izrađuju su stvarno mala umjetnička djela i imati ih u vlastitom ormaru / životu je – prilika da izgledate i nosite nešto što je drugačije. Ako se ikada odlučite posjetiti Gou / Arambol obavezno se uputite u jednu od Lamuella. Osim one u Arambolu, postoji još jedna u Mandremu, koji ima ljepšu plažu i osobno, meni je ta draža, jer je okružena tropskim raslinjem.

post 10

 

U obje se pije prefina kava (što je iznimno važna informacija za sve kavopije koje zalutaju u Indiju / Gou / Arambol) i može se do besvijesti kopati po stvarima, a i atmosfera je nezaboravna. Dakle; neograničena količina ljubavi, opuštenosti, dobrih vibracija i gomila zanimljivih, otvorenih, dragih i nadarenih ljudi koji mijenjaju živote već petnaestak godina u kontinuitetu.

Zato Lamuella nije samo butik i restoran. Ona doista jest paralelni Svemir i Početak; primjer jednog sasvim novog Svijeta. Lamuella – Jai Ho!

Foto: Sanjin Kaštelan

0