Whatifness: pogledajte prekrasnu kuću koju su nomadi Anja i Strahinja izgradili u samo 40 dana

Whatifness: pogledajte prekrasnu kuću koju su nomadi Anja i Strahinja izgradili u samo 40 dana

Jazavčar i dva vjerna podanika s prebivalištem u gepeku kombija, tako za sebe kaže ovaj prekrasan par koji redovito pratimo na Instagramu. Whatifness su beogradski par Anja i Strahinja koji su prigrlili nomadski život i ostvarili svoje snove. Nakon što smo ih redovito pratili u njihovim avanturama po cijelom svijetu, gradnjom novog doma potaknuli su nas na razgovor s njima. Saznali smo sve o njihovom nomadskom životu, gradnji kuće i planovima za budućnost.

Ideja iz vedra neba

Za se kažu da je njihov process stvaranja doma tekao kao i sve do sada u njihovom životu na vrat na nos. “Kupili smo plac iz vedra neba jednom kad je Strahinja na putu za tehnički pregled sletio s kombijem u jarak. Sve je prošlo ok, ali nam je popravak odgodio put za još tri dana, zbog čega smo ubijajući vrijeme, igrom slučaja naletjeli na prelijep komad zemlje.. što bi se reklo, dok negdje ne smrkne, drugdje ne svane.”

Gradnja doma

Kako su u svom avanturističkom životu navikli na nenadane situacije i riskiranja, ništa drugačije nije bilo ni ovaj put. Javio im se prijatelj, samouki stolar i rekao da im može sagraditi kuću. Jedini uvjet je bio da krenu odmah, u veljači. “I onda smo mi lijepo parkirali oba naša kombija na taj plac i po ciči zimi sa samo dva prijatelja sazidali naš kućerak. Opremili smo je isto kao i kombije prije toga. Od starudija koje jako volimo, slika koje smo dobili ili obiteljski naslijedili. Popunili sve to po nekim novim objektom i začinili s mnogo boje.  I tako…ispada da je naš stil gradnje zvani neoimpulzivizam.”

https://www.instagram.com/p/CB_YwAwJ3Ga/

Znaju što ne žele u životu

Na naše pitanje koliko je potrebno truda, vremena i novaca da bi se krenulo u ovakav nekonvencionalan način života par odgovara. “Zavisi što se smatra nekonvencionalnim. Ima jeftinijih varijanti, recimo da se preselite u vikendicu i počnete da se uzdržavate od pravljenja domaće rikote. A može biti da biste da živite na jahti i da ne radite, za što treba dosta više kreativnosti. Ali gorivo koje pokreće svakoga tko je izašao iz rutine je neoboriva i strastvena odbojnost prema onome što se ne želi u svom životu. Njegujte tu emociju i javit će vam se tisuću ideja kako da iskočite iz rutine. Onda slijedi drugi element, budalasta hrabrost i vjera da će sve biti ok unatoč strašnim pričama obitelj i prijatelja. Naravno tu je i trud – ponekad pomislimo da ga je potrebno puno više nego da smo išli utabanim stazama, ali baš svaki put kad je teško, shvatimo da se isplati.”

Prije 3 i pol godine na put s krenuli samo s 500 eura

U svom nomadskom životu proputovali su razne zemlje i svatko je zavolio jedan komadić svijeta. “Anja se najbolje osjećala u Italiji, jer vjeruje da je izmještena Talijanka koja samo igrom slučaja trenutno živi u Srijemu. Strahinji se najviše svidjelo u Portugalu, jer je to za naš vozno nomadski način života obećana zemlja. Portugalci su blagonakloni prema low budget turistima. Prelijepe hrane koja je jeftina ima na pretek, a prirodnih ljepota ima na baš svakom uglu. Kada smo prije 3 i pol godine krenuli na put sa 500 eura, prva destinacija nam je bila Kambodža, gdje smo hranu i smještaj plaćali razmjenom. Fotografirali smo, pisali tekstove i pravili web stranice azijskim ugostiteljima koji imaju tragične fotografije smještaja i marketing. Oni su nama zauzvrat davali bungalove i preukusni lok lak. Imali smo sreću da nas primijete neke srpske novine, zbog njih i neki klijenti i prve remote plaćice od social media marketinga počele su stizati. Na tom putu smo stigli iz Kambodže, preko Europe pa do Kube. Nekad smo danima jeli samo pecivo, nekad smo uspjeli dobiti besplatan smještaj u vili s pogledom na Atlantski ocean. U svakom slučaju smo većinom živjeli skromno i komotno ali punim plućima.”

Planovi za budućnost

Na pitanje što i kako dalje, par za kraj zanimljivo odgovara. Dosada je veliki pokretač u našem malom domaćinstvu. Razni nas gađaju onim najomraženijim glagolom skrasiti se ali što se nas tiče to samo potiče još luđe planove. Gledaju se neki polovni autobusi, u Pinterestu se čuvaju članci o pravljenju kuće od slame. Vječna želja da se živi na barci još uvijek nije ispunjena, tako da ideja ne manjka, samo se još svemir treba posložiti.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori