Kamena ljepotica iznad Makarske iz koje puca pogled na more i Biokovo

Kamena ljepotica iznad Makarske iz koje
puca pogled na more i Biokovo

Kuća za odmor iz snova

Villa Montes je stara kamena kuća iz 1910. godine, smještena u malom selu Makar iznad grada Makarske. Ova kamena ljepotica ima oko 140 m2, a sastoji se od prizemlja i kata te prostranog potkrovlja iz kojeg se pruža prelijepi pogled na more i Makarsku. Predstavlja naslijeđenu djedovinu današnje vlasnice i obnovljena je s puno ljubavi i pažnje.

Kat se sastoji od dvije prostrane spavaće sobe s kupaonicama. U svakoj sobi je obnovljen jedan kameni zid i s pažnjom je osvijetljen kako bi se dočarala reljefna ljepota starog kamena. Prozori u spavaćim sobama sa svojim polulukovima daju otmjenost cijelom prostoru. Drvene grede dominiraju visokim stropovima te cijelom prostoru daju eleganciju i profinjenost.

Pogled koji ostavlja bez daha

Hodnikom na katu se dolazi do prostrane terase koja je zamišljena kao sunčalište s kojeg puca pogled na more i Biokovo. Kako su vlasnici željeli komunikaciju kuće otvoriti s dvorišne strane, na terasi su napravili stepenice koje vode do preljevnog bazena i sjenice.

“Sjenica je malo izdignuta iznad bazena, kao i terase koje vode po dvorištu, jer je veliki problem u gradnji stvarao kamen koji nismo mogli odstraniti. Kako smo dirnuli u veliko Biokovo, morali smo to poštovati. Sjenica je zamišljena kao mjesto s kojeg se pruža pogled na prelijepe zalaske sunca koji su u svako doba godine drugačiji i ljepši”, kaže na vlasnica.

Interijer s dušom

Prizemlje kuće sastoji se od još jedne spavaće sobe i kupaonice. Ovdje su smještene i prostrana blagavaonica te dnevnik boravak, uređeni u mediteranskom stilu. U produžetku blagavaonice je kuhinja do koje se dolazi otvorenim prolazom u obliku volta. Ona se nalazi na mjestu gdje je nekad bila gustirna koja je služila za skupljanje kišnice. Svi otvori na kući, zajedno sa zelenim škurama, rađeni su po narudžbi jer su vlasnici željeli da izgled bude što bliže izvornom.

“Kako živimo u Zagrebu, gradnja je potrajala duže nego što smo planirali, ali trud se na kraju isplatio. Kuća je namjenjena za iznajmljivanje (6 osoba) i sjećanje na djedovinu”, zaključuje vlasnica.

U nastavku zavirite u Villu Montes, koja će vas očarati iznutra i izvana.

Foto: Vice Rudan

Učitati još
Zatvori