Kako urediti terasu u skandinavskom stilu koji je ove godine veliki trend

Kako urediti terasu u skandinavskom stilu
koji je ove godine veliki trend

Gotovo da ne postoji stil koji je toliko opčarao svijet u posljednjih nekoliko godina, kao što je to skandinavski dizajn. Već desetljećima u samom vrhu najboljih, diktiraju trendove koji se u trenutku rasprostranjuju, pa čak i kopiraju. Njihov estetski privlačan, funkcionalan i naoko jednostavan pristup dizajnu, u svojoj je izvedbi itekako kompleksan i to ga čini toliko zanimljivim.

Kada je riječ o interijerima, skandinavski minimalizam je bio val koji je pokorio cijeli svijet, a hygge riječ prema kojoj smo krojili svakodnevicu. U međuvremenu su se Skandinavci potrudili dokazati da nisu nužno isključivo minimalisti, kako u modi, tako i u dizajnu, te se ova struja neo-minimalizma i new nordic pristupa pokazala kao možda još i popularnija – maksimalno se infiltrirajući u svakodnevna uređenja interijera i eksterijera.

Veliki outdoor trend za 2021.

Skandinavski stil došao je na red kao veliki utjecaj i kad je riječ o uređenju outdoor prostora čija se sezona upravo otvara. S prvim toplim danima jedva čekamo izaći u prirodu, uživati u sunčevim zrakama, a djelić toga prenijeti i na balkone i terase pa u lijepo uređenom eksterijeru ispijati prve jutarnje kave ili gledati zalazak sunca. Iako nemamo svi sreću posjedovanja velikog vrta i više kvadrata urediti kako bi cijelo ljeto proveli vani, i balkoni mogu postati male oaze mira – samo treba upotrijebiti prave komade pri uređenju.

A gdje se tu očituje sjevernjački pristup? Skandinavci, možda više od ikoga, cijene te prve zrake sunca, duže dane i temperature koje se penju nakon duge zime i kratkih dana. Izaći na otvoreno njima je imperativ i iskoristiti što više dana kalendarskog ljeta te svega što ono pruža. Tako da posebnu pažnju ulažu u uređenje svojih eksterijera kako bi najviše vremena mogli provoditi upravo tamo.

Skandinavsko ljeto na vašoj terasi

Doživljaj skandinavskog ljeta teško je opisati, ali jednom kada ga iskusite on ostaje zapečaćen u vama u obliku mirisa, okusa i slika koje gotovo da možete dotaknuti. Skandinavsko ljeto je šuma, jezero, prepoznatljive crne stijene, svježe bobičasto voće, poljsko cvijeće i miris svježine, ono se očituje u zelenim i plavim nijansama te prirodnim materijalima.

Sve je to u svojoj najnovijoj kolekciji ovjekovječio danski brend JYSK sa željom da dizajn oponaša prirodu i kreira prostore u kojima ćemo se sjediniti s osjećajem boravka na otvorenom te pronaći naš kutak mira u užurbanoj svakodnevici.

Kako bi što vjernije na svojoj terasi replicirali osjećaj skandinavskog ljeta potrebno se fokusirati na prirodne materijale i tonove inspirirane zemljom, vodom i nebom, a crna boja koju ćete često vidjeti na skandi terasama daje urbanu vibru uređenju.

Drvo je posebno atraktivno kad je riječ o velikim komadima kao što su stolice i stolovi, ležaljke, ljuljačke, a budući da je izrađeno s mišlju outdoor namještaja ima odlike trajnosti i ostat će dugo dio vašeg postava na terasi. Šarm i boje skandi ljeta očituju se u detaljima – tekstilima, jastucima, posuđu koje ćete iznositi za vaše goste te neizostavnim šarmantnim fenjerima i lampicama koje daju ugođaj kad nestane sunca.

Ako se upravo bavite mišlju kako urediti svoj balkon ili terasu, izdvojili smo top komade iz JYSK ponude s kojima možete rekreirati skandinavski stil i osjećaj skandinavskog ljeta kod kuće. Cijelu ponudu pogledajte na JYSK.hr.

Lounge dvosjed GJERLEV
Lounge produženi dvosjed JENNUM
Lounge trosjed s produžetkom UGILT
Ležajlka BAGMARKEN
Stol BARSMARK
Stol YTTRUP
Bistro stol EGELUND
Klupa GANGESBRO
Lampice GULIRISK
Tepih STRANDTORN

Foto: JYSK, Unsplash

Učitati još
Zatvori