Otkrili smo koji pravac u uređenju interijera preferira Gen Z – postmodernizam?
Otkrili smo koji pravac u uređenju interijera preferira Gen Z – postmodernizam?

Otkrili smo koji pravac u uređenju interijera preferira Gen Z – postmodernizam?

Kako je Milan Design Week službeno počeo i sa sobom donio mnoštvo noviteta u ovoj sferi i mi smo na neki način pronašli inspiraciju da se okrenemo ovaj temi. Kada govorimo o interijeru, spomenutu industriju upotpunjava mnoštvo stilova i epoha koje su izgradile istu. Ovoga puta nećemo se okrenuti ka vintage stilu ili povratku nekih već proslavljenih pravaca, već ćemo govoriti o tome što voli Gen Z generacija kada je u pitanju uređenje interijera.

Na mladima svijet ostaje, kažu. Budući da se u potpunosti slažemo s ovom tvrdnjom, našli smo se u potrazi interijernih miljenika novih generacija te smo tijekom ovog istraživanja naletjeli na, ni manje ni više, nego postmodernizam. Ovaj inovativni i šarolik pravac izdvojio se svojim autentičnim izgledom i pridobio srca spomenute generacije Z.

Previusly @ Postmodernism


Futuristička generacija ovog puta okrenula se pak nešto starijem inovativnijem pravcu. Uz buntovnčku energiju Gen Z-a stigao je jednako buntovan postmodernizam. Naime na, ovaj sada prozvan pravac dizajna interijera, sedamdesetih godina prošlog stoljeća gledalo se kao na miks različitih stilova. Tek osamdesetih godina, naš miljenik prihvaćen je u smislu individualnog pravca. Iako ga većina nerijetko miješa s modernizmom, od kojeg je na neki način i potekao, ova dva pravca predstavljaju totalno drugačije siluete. Dok se modernizam bazira na oštrim i čistim siluetama uz dozu minimalizma, postmodernizam na neki način predstavlja crnu ovcu ove moderne ‘obitelji’, ali onu koju uvijek svi najviše preferiraju. Kako bismo vam malo više približili ovu interijernu priču, primjer razlike ove moderne povezanosti predstavit ćemo kroz nešto bližu granu, modu.

Modrnizam bi bio trendsetter i influencer s najvećim brojem pratitelja koji se okreće chic kombinacijama uz clean siluete. Minimalizam je drugi brat po redu u hypebeast stilu koji je više cool od svih i odjevne kombinacije bazira isključivo na tamnijim tonovima uz upečatljive metalne dodatke. Postmodernizam, u ovom slučaju, je najmlađe dijete koje se voli igrati, u svakom smislu te riječi. Igra se bojama, siluetama, teksturama i za njega ne postoje pravila, to jest jedino pravilo je da sve to zajedno izgleda upečatljivo. Postmodernizam voli suptilnu verziju camp estetike i plijeni svojim očaravajućim izgledom.

Sophie Collé is Gen Z approved


Kako smo sada razjasnili ovu interijernu sagu, jasno nam je zašto se baš postmodernizam izdvojio kao favorit ove dinamične generacije kada je u pitanju uređenje interijera. Nakon ovog saznanja, našli smo se u potrazi za autentičnim komadima spomenutog stila koji mogu upotpuniti izgled vašeg doma. Unutar ove ekspedicije, na trenutak smo zastali u Brooklynu. Svoju postmodernističku inspiraciju pronašli smo u stvaralaštvu Sophie Collé i njenom ateljeu u sklopu poznate njujorške četvrti. Mlada umjetnica spojila je svoja znanja iz aspekta industrijskog dizajna i konceptualne umjetnosti donoseći svoju verziju postmodernizma. Unutar kadrova svog stvaralaštva, dizajnerica je koketirala s raznovrsnim bojama i siluetama. U samoj srži inspiracije njenog stvaralaštva pronašla se filozofija ljudskog pogleda na umjetnost i svih ograničenja koja joj postavljamo.

S obzirom na to da minimalizam na neki način i dalje vodi utrku u interijerima uz prisustvo Cowboy corea, shvatili smo da Gen Z na neki način preferira ovaj pravac, a nas zanima na koji ćete način vi integrirati ovaj stil u odaje vašeg doma?

*Članak preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram / @_sophiecolle, @ascend.design

Učitati još
Zatvori