Zavirite u unutrašnjost fascinantno obnovljenog Medvedgrada

Zavirite u unutrašnjost fascinantno
obnovljenog Medvedgrada

Još smo vam sredinom listopada donijeli vijest o obnovljenom Medvedgradu, impresivnoj povijesnoj utvrdi koja je nakon dugo godina dobila novo ruho. I dok izvana obnovljene zidine utvrde izgledaju zaista raskošno i donose Zagrepčanima i turistima ultimativni vikend izlet, a Park prirode Medvednica bijeg od gradske vreve, unutrašnjost koja je pretvorena u novi Centar za posjetitelje ima posebnu priču.

Iza nje stoji organizacija Muze, malo drugačiji tim o kojem smo vam već prije godinu dana pisali s oduševljenjem. Način na koji rade i prezentiraju baštinske vrednote u Hrvatskoj daju našim kulturnim ustanovama onaj ‘svjetski’ prizvuk i drže ih u korak s modernim trendovima. Ženski tim na čelu s Draganom Lucijom Ratković Aydemir bavi se muzeološkim koncepcijama, a stoji iza projekata kao što su Kuća o Batani u Rovinju, prekrasna Ivanina kuća bajke, podzemni grad Paklenice i sličnih.

Unutrašnjost Medvedgrada – tri izložbe će vas oduševiti

Centar za posjetitelje inspiriran je bogatstvom drevnog grada, ali je već na prvi pogled jasno da odiše pomalo futurističkim idejama. Stalni postav u unutrašnjosti čine tri multimedijalne izložbe kojima su Muze pokušale evocirati šumsko carstvo Medvednice koja okružuje utvrdu i priče koje je oduvijek prate. U pitanju su izložbe U kraljevstvu drevnih šuma koja je postavljena u južnoj kuli utvrde, zatim Začarana povijest u velikom palasu i izložba Tajne drevne planine u malom palasu. Iako danas impresivne, proces je trajao i nekoliko godina, kako su nam ispričale Muze, a u sve su ušle sa specifičnom idejom.

“Centar za posjetitelje Medvedgrad transformirao je drevnu medvedgradsku utvrdu u jedinstveno multimedijalno iskustvo. Kroz naš proces interpretacijskog planiranja i muzeoloških koncepata triju stalnih izložbi vodile smo se snažnim baštinskim porukama koje su uspješno oživjele ovaj ikonični lokalitet. Željele smo da svi posjetitelji kroz osobne doživljaje osvijeste vrijednosti i potrebu zaštite prirodne i kulturne baštine Medvednice ali i razviju dublje poštovanje prema esencijalnom suživotu prirode i čovjeka.”

Tijekom pet godina okupile su brojne kreativne suradnike, profesionalce i umjetnička imena “koji su svojim ilustracijama, fotografijama, tekstovima, maketama i animacijama izložbenom sadržaju dali dodanu vrijednost. Tako se na zidovima, panelima i ostalim izložbenim elementima mogu pronaći ilustracije Tomislava Tomića i Dominika Vukovića, fotografije Staše Popadić, Alana Čaplara i Gorana Šafareka, animacije Zorana Mudronje te makete Pavela Butovela i Antuna Sekulića.”

Muze su surađivale s nizom renomiranih stručnjaka kako bi finalni produkt bio potpun: “Na dokumentaciji i implementaciji radili su i vrsni stručnjaci u području dizajna pa tako produkt dizajn potpisuju Clinica Studio d.o.o., grafički dizajn Šesnić&Turković d.o.o., dizajn IT-a i multimedije Revolucija dizajna d.o.o., dizajn rasvjete Kultura d.o.o. te Filip Gordon Frank za dizajn interijera. Kao i u svakom našem projektu, različiti tipovi suradnje doprinose stvaranju jedinstvenog i neponovljivog doživljaja baštine za svakoga.”

Kroz suradnju s umjetnicima i profesionalcima nastala su brojna kreativna rješenja koja posebno plijene pažnju, a na koje su nam Muze ukazale i ako se nađete u Medvedgradu, svakako obratite pozornost na njih.

“Plohe zidova južne kule, u punoj visini, ispunjava maestralna zidna ilustracija Tomislava Tomića, uranjajući nas u začaranu šumu Medvednice. Uz pomoć animacije, zvuka, svjetla ili pokreta, upoznajemo njezine oživljene stanovnike iz blizine, što bi u prirodi bilo rijetko moguće. Spuštanjem u podrum imamo priliku saznati više o tajanstvenim šišmišima, a uz pomoć interaktivnog izloška okušati kako bismo i sami izgledali u obliku ovog visećeg sisavca. Pogledom kroz infoskop na vrhu južne kule istražujemo najpoznatije atrakcije grada Zagreba i Medvednice. Posjetom srednjovjekovnoj smočnici palasa možemo vidjeti koje su namirnice i posuđe koristili stanovnici Medvedgrada u minulim stoljećima pa i preuzeti pokoji recept za spravljanje srednjovjekovnog obroka. Uz pomoć atraktivne projekcije na maketi Medvedgrada u velikom ćemo palasu saznati zanimljivosti o gradnji i životu u drevnoj utvrdi ponad Zagreba.”

“Željele smo da svi posjetitelji kroz osobne doživljaje osvijeste vrijednosti i potrebu zaštite prirodne i kulturne baštine Medvednice ali i razviju dublje poštovanje prema esencijalnom suživotu prirode i čovjeka”, pričaju nam Muze koje su u tome trijumfirale, a ono najbolje je što su izložbe impresivne i djeci i odraslima.

Baštinski laboratorij ovog cool tima nikad ne miruje pa su tako nedavno predstavile Svijet Graševine, prvi strateški i akcijski plan razvoja destinacije turizma vina u Hrvatskoj te izvedbeno rješenje Spahijskog podruma u Pakracu. Ova ikonička građevina postaje hibridni prostor gradske knjižnice i muzeja i jedna od točaka susreta s destinacijom turizma vina Požeško slavonske županije – Svijetom Graševine.

A dok čekamo njihove nove projekte, svratite što prije u divan Medvedgrad!

Foto: Marko Edge, Nikola Zelmanović, Meri Vesanović, Damir Žižić

Učitati još
Zatvori