Zagreb kakav bi mogao biti: Novo kulturno i poslovno središte naše metropole

Zagreb kakav bi mogao biti: Novo kulturno i
poslovno središte naše metropole

gredelj

Na europskoj konferenciji o arhitektonskim politikama REUSE ARCHITECTURE predstavljen je projekt 3LHD-a i premijerno prikazan film o revitalizaciji industrijske zone Gredelj u Zagrebu. Ovim projektom ovaj zapušteni industrijski dio grada trebao bi postati pravo urbano središte po uzoru na mnoge takve revitalizirane gradske zone u primjerice Zürichu ili Münchenu.

Gredelj-screenshot_1
Gredelj-screenshot-3

Zapuštena industrijska zona

Napuštena industrija u centru grada čuvala je desetljećima prostore koji pružaju brojne prilike za prvo sustavno planiranje grada nakon dugo vremena. Obuhvat zone prostire se između Branimirove i Vukovarske te željezničkog i autobusnog kolodvora. Ta površina od 45 hektara jedan je od najvažnijih prostornih potencijala Grada Zagreba, udaljen od centra svega 15 minuta hoda. Ovim projektom urbane revitalizacije Gredelj bi ponovno mogao oživjeti, ovoga puta kao središte urbanog i poslovnog života. Na nedavno održanoj europskoj konferenciji o arhitektonskim prilikama REUSE ARCHITECTURE predstavljen je ovaj projekt, a u kratkom videu može se vidjeti što bi revitalizacija obuhvaćala.

Gredelj-screenshot-2

Kulturno i poslovno središte

Na ovom prostoru od 45 hektara tako bi se napokon povezali sjeverni i južni dio grada, podigao bi se željeznički promet i stvorila bi se pješačka zona. Stara zgrada Paromlina postala bi nova gradska knjižnica – projekt je to o kojem se posljednjih desetak godina neumorno govori. U planu je rekonstruirati i gradski prijevoz, ali prilagoditi infrastrukturu potrebama građana izgradnjom parkova i zelenih površina, knjižnica, muzeja i tržnica. Kako bi trebao izgledati revitalizirani Gredelj pogledajte u ovom videu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori