Tips & tricks: kako izabrati savršenu veličinu tepiha za dom?

Tips & tricks: kako izabrati
savršenu veličinu tepiha za dom?

Tepih je jedan od onih elemenata u kojem se krije završni dodir za uređenje doma. Naime, bez njega je interijer prazan, pa on osim dekorativne uloge, uokviruje prostor i daje mu toplinu. Visoki ili niski flor? Ručno tkanje ili meki, čupavi? Dolaze u cijeloj paleti oblika, dimenzija i materijala koji će začiniti dom i uljepšati boravak u njemu.

Odgovarajuća veličina od ključne je važnosti jer tepih koji je premalen ili pak prevelik potpuno može upropastiti atmosferu i narušiti izgled prostorije u kojoj se nalazi. Stoga je bitno da on harmonično prati linije namještaja i ostalih komada u interijeru, a kako ga odabrati i na što vrijedi obratiti pozornost, doznajte u nastavku.

Tepih kao završni dodir

Izabrati tepih koji će se uklopiti u sobu za koju ga birate može predstavljati pravi izazov. Često ga biramo po boji ili uzorku, zanemarujući model i teksturu. Neka vas manjak kvadrata u domu ne zavara, tepih rijetko kada može biti ‘premalen’, a oni predimenzionirani svakako će dati otmjeni i uglađeni dojam. Svaki iskusni dekorater upozorit će vas na važnost odabira odgovarajuće veličine tepiha i njegovog pozicioniranja u prostoru.

‘Test namještaja’

Ako na trenutak razmislite o tome kako tepih uokviruje prostoriju ubrzo ćete shvatiti da je upravo on element povezivanja prostora. Za dnevni boravak uvijek birajte onaj većih dimenzija. Pogotovo ako ga planirate smjestiti u prostor za sjedenje, noge sjedećeg namještaja u pravilu bi trebale udobno stati na njega.

Međutim, manji tepih svejedno možete smjestiti ispred sofe ili kauča, noge namještaja udaljite od njega i pozicionirajte stolić za kavu na sredinu kako bi postigli efekt kadriranja. Trik koji koriste dizajneri kako bi izvukli maksimum iz postojećeg, premalog tepiha je da uz njega kombiniraju još jedan. Poigrajte se teksturom i materijalom, neka bude drugačiji od onog postojećeg.

Koji efekt želite postići?

Kako bi se postigla savršena simetrija i harmonija u prostoru, okrugli stolić parirajte s otomanom i tepihom okruglog oblika. Isti princip slijedite za četvrtaste stoliće i kutne garniture. Tepih u blagovaonici naprosto nikada ne može biti prevelik, obratite pozornost na to da i kada odmaknete stolice, noge ostaju na tepihu. U dobar i kvalitetan komad vrijedi investirati jer će vas služiti dugi niz godina pa pri kupovini nemojte žuriti. Naravno da je važno prilagoditi ga i životnom stilu, ali i zapitati se kakav efekt želite postići?

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori