Najprodavaniji komad namještaja svih vremena: Thonet stolac

Najprodavaniji komad namještaja svih
vremena: Thonet stolac

Neki komadi namještaja su vječni. Baš kao i komadi odjeće. Koliko god se trendovi mijenjali, materijali i tehnologija postajali sofisticirani, neka dizajnerska rješenja već godinama odolijevaju vremenu. Primjer takvih neponovljivih klasika je i Thonet stolac. Gotovo da nema osobe koja nema ili je imala barem jedan primjerak Thoneta.

Koliko god ta stolica bila jednostavna i “obična”, ona nosi sa sobom šarm koji je teško nadići. I savršeno se uklapa u bilo koji ambijent. Bilo da je riječ o interijeru inspiriranom sedamdesetim godinama prošlog stoljeća u pastelnim bojama s golemim sobnim svjetiljkama ili profinjenom, minimalističkom dizajnerskom stilu kakav viđamo u ateljeima, ovaj stolac kao da sraste s ambijentom. Možda ga baš zbog toga toliko volimo.

Michael Thonet je dvadeset godina smišljao ovaj dzajn

No, Thonet stolac nije nastao slučajno. On je proizvod dugogodišnjeg, odnosno dvadesetogodišnjeg promišljanja dizajnera Michaela Thoneta koji je mislio, mislio i smislio ovaj praktičan stolac. Zašto praktičan?

Naime, te davne 1876. on je napokon našao rješenje kako da dizajnira komad namještaja koji će biti jednostavno sastaviti i rastaviti, koji je pristupačan za montiranje u domaćinstvima i ugostiteljskim objektima i koji će biti jednostavno transportirati. Nakon 20 godina pokušavanja, dizajner Thonet, po kojemu stolac i nosi ime više od 150 godina, kreirao je rješenje koji je ispunio sve uvjete proizvođača i potrošača.

Znate li da se godinama proizvodio u Hrvatskoj? Točnije, u Varaždinu. I to je jedan od razloga zašto je kod nas toliko prisutan u interijerima.

Thonet stolci iz njemačkog gradića Bopparda obišli svijet

Prvo je ovaj komad namještaja bio izrađen od bukovog drveta, a kasnije je dolazio u različitim varijantama pa čak i u aluminijskim izdanjima. Boje su također pokrile cijelu paletu, iako su najpopularnije bile u boji bukve te crnoj. A danas možete vidjeti različite izvedenice klasičnog dizajna i sve izgledaju jednako dobro!

Ovaj starac mladenačkog sjaja i danas je jedan od omiljenih komada namještaja, a o tome svjedoči i činjenica da je riječ o najprodavanijem stolcu svih vremena. Michael Thonet je zahvaljujući tehnologiji koja se primjenjivala za proizvodnju bačvi, uspio savinuti naslonjač i pretvoriti ga u praktičnu komponentu stolice i od tada do danas je ispisao povijest. Njegova revolucionarna ideja rođena u njemačkom gradiću Boppardu proširila se svijetom i opstala do danas. Kreativnost i moderan pristup starim znanjima učinila su Thonet stolac vječnim klasikom.

A post shared by Sofia (@ebbasvea05) on

Objavu dijeli Isa (@isajohanna)

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori