Novo arhitektonsko čudo na najboljem mjestu na svijetu za promatranje kitova

Novo arhitektonsko čudo na najboljem mjestu
na svijetu za promatranje kitova

Norveška je dom brojnim impresivnim arhitektonskim atrakcijama, uključujući The Twist, muzej koji je ujedno i most preko rijeke Randselva sjeverno od Osla te polupotopljenu građevinu na južnoj obali zemlje koja se smatra najvećim podvodnim restoranom na svijetu. A jednako impresivno izgledat će i zgrada koja je trenutno u izgradnji i koja već na prvi pogled oduzima dah.

The Whale, nova norveška atrakcija

Nazvano The Whale, ovo novo arhitektonsko čudo bit će nova norveška atrakcija, a posjetiteljima će omogućiti da izbliza promatraju kitove, ali i uživaju u pogledu na netaknutu prirodu udaljenu 300 km od Arktičkog kruga. Naime, radi se o muzeju koji je smješten na otoku Andøya, u selu Andenes, koje je jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje kitova. Kitove je ovdje moguće vidjeti tokom cijele godine pa Andenes godišnje posjeti oko 50.000 ljudi.

Muzej za promatranje kitova

Za projekt je zadužen danski arhitektonski studio Dorte Mandrup. Zgrada nalikuje na veliku stijenu koja izrasta iz krajolika i prirodno se uzdiže kao brdo na stjenovitoj obali. Posjetitelji će na krovu, koji je ujedno platforma za promatranje kitova, moći uživati i u pogledu na ocean, planine, ponoćno sunce ili arktičko svjetlo.

Zaobljeni krov bit će otvoren za šetnju i prekriven kamenjem kako bi se kompleks vizualno sjedinio s prirodnim okruženjem i istaknuo ljepotu norveškog krajolika. Unutar zgrade bit će smješteni izložbeni prostori, uredi, kafići i trgovina. Posjetitelji će u The Whaleu tako kroz znanstveni pristup, ali i kroz umjetnost i arhitekturu naučiti više o velikim stanovnicima podvodnog svijeta.

Na krov će biti moguće izravno došetati s prizemlja, s obje strane platforme. Prostor koji okružuje muzej sadržavat će mrežu staza otvorenih za javnost, koje će voditi do različitih platformi i vidikovaca. Osim s njih, kitovi će se moći promatrati i unutar izložbenih prostora zahvaljujući velikim staklenim stijenama s pogledom na Norveško more.

Ovaj jedinstveni muzej prvotno je trebao biti otvoren 2022., ali je njegova gradnja odgođena početkom prošle godine nakon što su na gradilištu otkriveni ostaci naselja iz doba Vikinga. Gradnja je nedavno nastavljena pa bi muzej svoja vrata trebao otvoriti u lipnju 2023. Inače, u Andenesu je moguće vidjeti kitove tokom cijele godine pa godišnje ovo mjesto posjeti oko 50 tisuća ljudi.

Foto: Mir.

Učitati još
Zatvori