Take it slow: Upoznajte Željku, jednu od kreativki koja stoji iza brenda List living

Take it slow: Upoznajte Željku, jednu od kreativki koja stoji iza brenda List living

U godini koja se polako primiče svom kraju ako ništa drugo naučili smo kako živjeti sporo i obratiti pozornost na život u trenutku i stvari koje nas okružuju. Ubrzan tempo života nažalost postao je svakodnevica i potrebno je redovito raditi na sebi i uživati u malim stvarima kako bi postigli taj unutarnji mir i balans. Živjeti sporo i održivo može se na puno različitih načina pa tako i svakodnevnom upotrebom detalja za dom koji su proizvedeni sporo i održivo. Takav je brend List Living, a mi smo razgovarali sa Željkom koja sa suradnicom Ivom stoji iza projekta.

Tko stoji iza brenda List i kako ste došli na tu ideju?

List je počeo tako da su dvije dugogodišnje prijateljice Željka i Iva odlučile svoje hobije pretvoriti u posao. Danas je Iva u ulozi vanjskog suradnika, dok Željka vodi sve ključne segmente brenda.  U ranim počecima koristile smo tehnike crtanja i pečatiranja na tkanini. To je funkcioniralo dok se obujam posla nije povećao, tada smo uvidjele da jednostavno ne stižemo otisnuti veće dimenzije tkanina.  Isprva smo same sve radile – tisak na tkanine, krojenje i šivanje. S vremenom, kako je obujam posla rastao, tako smo morale dio proizvodnog procesa preusmjeriti na naše suradnike. Prvi predmeti koje smo radile bile su ručno otisnute platnene torbe koje su estetikom potpuno odudarale od današnje. Kada se osvrnemo na prve radove, jasno nam je koliko su se dizajn i tehnike mijenjale kroz godine kao i mi same.  

Koja filozofija stoji iza brenda List living?

Bitna nam je funkcionalnost proizvoda. Platnene posude i vreće od lana i pamuka su dobar pokazatelj kako vrlo jednostavan proizvod može biti funkcionalan i koristiti se u svim prostorijama u kući ili uredu. U njima se zaista može držati sve – od jabuka, krumpira, kruha do sitnica koje želite sakriti u dnevnom boravku, kupaonici, uredu, dječjoj sobi. Stvari i predmeti su tako organizirani i lijepo izgledaju.

Živite li vi održivo i kako se opuštate od stresne svakodnevice? 

Slobodno vrijeme koristim za odlaske u prirodu sa sinom i suprugom i duge šetnje koje nam napune baterije i pripreme nas za novi tjedan. Uživam u pečenju domaćih, zdravih kruščića i svakojakih slastica u prisutnosti malog trogodišnjaka. Biram proizvode koji su što prirodniji, kupujem od lokalnih malih obrtnika i trudimo se u kućanstvu imati što je moguće više ekološki prihvatljivih rješenja. Pazimo čime peremo posuđe, spužvicom ili pak biorazgradivim materijalima. To su male stvari s kojima se može puno učiniti. 

Što sve proizvodite i koje materijale koristite pri izradi?  

U procesu izrade  naglasak je na prirodnim materijalima poput pamuka i lana – stalno sam u potrazi za novim, ekološki prihvatljivijim opcijama, kako u ambalaži tako i u samim proizvodima. Trudimo se odgovorno pristupati tome i uvijek smo otvorene za poboljšanja. Surađujemo s lokalnim obrtnicima tako da je cijeli proizvodni proces baziran na lokalnoj zajednici i ekonomiji što je također  jedna od stavki održive proizvodnje. U ponudi proizvoda trenutno su platnene vreće, nadstolnjaci, jastučnice, tekstilni proizvodi za djecu, grafike za zid. Ukratko proizvodi s pričom koji će dom učiniti funkcionalnijim, ljepšim i ugodnijim.

Zašto je održivost bitna u današnje vrijeme? 

Mislim da smo dotakli trenutak kada održivost nije samo bitna nego bi trebala postati nužan dio svakodnevnog života. Ne tako davno smo tako i živjeli, ali smo se pogubili u ubrzanom načinu života. Manje je više, minimalizam i jednostavnost su definitivno nešto čemu trebamo težiti zbog svoje budućnosti i budućnosti generacija koje dolaze. 

Kojih je vaših top savjeta za uređenje i organizaciju doma i životnog prostora? 

Prvo bih rekla – slušati svoje srce i svoju osobnu estetiku. Dom činimo domom mi sami i sitnice koje nas čine sretnima ili podsjećaju na neke lijepe uspomene. Nadalje funkcionalnost, manje je više, te prilikom uređenja birati što je moguće više prirodne materijale. Izdvojila bih lan koji ima široku uporabu u domu. Od njega se mogu raditi kuhinjske krpe, stolnjaci, posteljina. Ima odlična upijajuća i antibakterijska svojstva i zbilja  prekrasno izgleda u prostoru. Prostor i ugodu u njemu čine ljudi, iako nema veze s uređenjem, od presudne je važnosti okružiti se divnim ljudima s kojima ćete stvarati život i uspomene u prostoru.

Foto: Listliving

Učitati još
Zatvori