Zagrebački ured koji je iz hladnog industrijskog prostora pretvoren u spokojno utočište
Zagrebački ured koji je iz hladnog industrijskog prostora pretvoren u spokojno utočište

Zagrebački ured koji je iz hladnog industrijskog prostora pretvoren u spokojno utočište

Kada je došlo do projektiranja njihovih novih ureda u poslovnom kompleksu Matrix Office Park na Slavonskoj aveniji, digitalna agencija Inspire Brands Group vidjela je priliku ne samo za stvaranje učinkovitog i ugodnog radnog mjesta u kojem će njihov tim napredovati, već i za redefiniranje ureda budućnosti. Taj su posao prepustili zagrebačkom studiju za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft koji je postao poznat zahvaljujući izrazito slojevitoj estetici u svojim originalnim projektima, kao i talentu glavnih dizajnera Borana Petljaka i Duška Vlaovića za besprijekornim spajanjem granica između fizičkog i digitalnog svijeta.

Prilikom projektiranja izazov je bio stvoriti ured koji odražava duh korisnika prostora i transformirati hladan industrijski dizajn u spokojno radno mjesto sa suptilnim skulpturalnim zaokretom.

Stairwell&Loft ured
Stairwell&Loft ured

Umirujuće okruženje

Smještena u novoj gradskoj poslovnoj četvrti, armiranobetonska ljuska zgrade bila je osnova za minimalistički, strog dizajn interijera. Izloženi betonski stropovi nadopunjeni su sličnim tonovima i teksturama korištenjem mikrocementa za podove, zapravo pretvarajući prostor u monokromatsko platno. Ispunjen prirodnim svjetlom zahvaljujući prozorima od poda do stropa s dvije strane, ogoljeni prostor je umirujuće okruženje koje potiče kreativnost i povećava koncentraciju.

Stairwell&Loft 11
Stairwell&Loft ured 2
Stairwell&Loft ured

Višenamjenski prostor

Cijeli ured veličine dvjestotinjak četvornih metara uglavnom je jedan otvoreni, višenamjenski prostor na čijem ulazu zaposlenike i posjetitelje dočekuje posebno dizajniran bar istovremeno u funkciji recepcije, stola za druženje ali i uredske kuhinje. Izgrađen u cijelosti od nehrđajućeg čelika, izduženi, monolitni bar čini odvažnu skulpturalnu gestu koja se ističe u odnosu na interijer u sivim tonovima unatoč svom minimalističkom dizajnu.

Bar je uparen s drvenim barskim stolicama i Flosovom tehnološkom rasvjetom iz serije Infra-Structure Episode 2 s potpisom arhitekta Vincenta Van Duysena u duhu Bauhausa koja osvjetljava i sve druge zone. Ostatak ureda odijeljen je od ulaznog prostora tek pomičnim zastorom, a u sklopu ureda nalazi se i podcast studio koji je zbog akustičnih razloga odvojen pregradnom željeznom stijenom sa staklenom ispunom u industrijskom stilu.

Boran Petljak, dizajner interijera
Boran Petljak, dizajner interijera

Mješavina klasičnih i modernističkih komada

Masivni radni stolovi iz starog hrasta, čelik, drveni naslonjači u stilu Chandigarha kasnih pedesetih, namještaj tapeciran tkaninama od prirodnog lana i umjetnička djela velikih formata koja je po narudžbi Stairwell&Loft studija naslikala akademska umjetnica Mia Maraković u tehnici akril i ulje na platnu, pridonose općem osjećaju suvremene sofisticiranosti. U korist tome ide i eklektična mješavina klasičnih i modernističkih komada namještaja kao što su legendarne stolice Standard koje je Jean Prouvé dizajnirao prvom polovicom prošlog stoljeća, u kombinaciji s Vitrinim suvremenim ergonomskim uredskim stolicama Physix – objašnjava osnivač i glavni dizajner Stairwell&Loft studija Boran Petljak. Po skici Stairwell&Loft studija u tvornici Tisca u indijskoj ‘dhurrie’ tehnici ručno je istkan prugasti vuneni tepih van standardnih dimenzija.

Stairwell&Loft ured
Stairwell&Loft ured 33
Stairwell&Loft ured
Stairwell&Loft ured 15

Pametna rasvjeta

Nedvojbeno, najradikalniji odmak od klasične uredske tipologije je prostrana društvena lounge zona u monokromatskoj shemi boja gdje zaposlenici mogu opuštenije i ležernije voditi poslovne sastanke ili odmoriti se, nešto pojesti ili popričati. Također, udaljavajući se od konvencionalnih predodžbi radnog mjesta, dizajneri su predvidjeli potpuno opskrbljen bar s profesionalnim aparatom za kavu, skrivenim hladnjakom za vina, ledomatom i perilicom posuđa, koji u kombinaciji s prilagodljivom pametnom rasvjetom i stereo sustavom cijeli ured lako transformiraju u prostor za zabavu, za koji možemo samo pretpostaviti da će dobro doći na kraju napornog radnog dana.

Stairwell&Loft ured
Stairwell&Loft ured

Foto: Duško Vlaović

Učitati još
Zatvori