Svjetiljke u obliku gljive ponovo su u trendu – evo gdje ih možete nabaviti
Svjetiljke u obliku gljive ponovo su u trendu – evo gdje ih možete nabaviti

Svjetiljke u obliku gljive ponovo su u trendu – evo gdje ih možete nabaviti

Ljubitelji starinskih vintage komada namještaja i predmeta iz second hand trgovina napokon će doći na svoje jer čini se kako će ove godine u središtu pozornosti biti upravo takvi detalji. Bude li 70-e godine i u vama nostalgiju ili pak jedan poseban topli osjećaj, vrijeme je da prostoru date novu dušu. Brojni dizajneri interijera inspiraciju crpe upravo iz ovih vremena koje je označilo veliki prijelaz od minimalističkog uređenja prema eklektičnom stilu koji izgleda savršeno.

Sedamdesete su bile desetljeće promjena i revolucija u svijetu dizajna interijera. Ovo doba donijelo je hrabar i jedinstven pristup uređenju koji je ostavio trajan utjecaj na industriju. Stil uređenja u 70-ima bio je usmjeren na prihvaćanje odvažnih i živih boja, geometrijskih uzoraka i mješavine tekstura i materijala.

Statement detalj u uređenju interijera

Osim ovog stila, jedan od ovogodišnjih trendova svakako je svijetli i osvijetljen ambijent. Prirodnu svjetlost možete maksimalno povećati shemom svijetlih boja i reflektirajućim površinama, poput ogledala i svjetlucavih detalja. Statement detalji poput stolne svjetiljke zanimljivog oblika i dizajna svakako su središnje točke svakog interijera. Ono što svakako valja istaknuti jest činjenica kako ćemo ove godine izbjegavati glavna svjetla u noćnom satima, a romantična rasvjeta poput stolnih svjetiljki igraju glavnu ulogu. Osim što stvaraju posebnu atmosferu, prostor izgleda elegantno i intimno.

Zanimljivi oblici i povratak estetike 70-ih

Stolne svjetiljke u obliku gljive svakako su doživjele svoj veliki povratak. Čiste, zaobljene linije, dašak estetike 70-ih godina, zaigranost, nerijetko efektan kolorit, sve to čini ih neodoljivim detaljima koji mogu krasiti određeni kutak vašeg doma.

Naime, ovakve svjetiljke dodaju dašak glamura i nostalgije, čineći prostor romantičnijim, udobnijim i intimnijim. Osim toga, to je jedan od ovogodišnjih trendova uređenja koji je najlakše uključiti u svoj interijer.

Mushroom stolna svjetiljka

U ponudi ima pregršt simpatičnih modela koji ćete lako uklopiti u svaki prostor. Iako na njih ne možete računati u domeni osnovne rasvjete, ove stolne svjetiljke sjajno su rješenje za određene kutke u domu u kojem vam treba dodatna rasvjeta. Ipak, njihova najveća posebnost jest definitivno oblik specifičnog sjenila, u obliku gljive (tzv. mushroom stolna svjetiljka). Ovakve svjetiljke dolaze u različitim bojama, materijalima pa se lako mogu uklopiti u svaki prostor.

Za dizajn ove simpatične svjetiljke zaslužan je Giancarlo Mattioli. Uspješni talijanski dizajner poznat je po dizajnu stolne svjetiljke Nessino za brend Artemide, najprodavanije svjetiljke 70-ih godina, svevremenskog dizajna, a koja je ponovo doživjela veliki povratak u uređenju interijera. Svjetiljka Nessino dolazi u tri boje – narančastoj, bijeloj i crvenoj, a sada je preplavila društvene mreže. Važno je spomenuti kako je postala dio kolekcije Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku i drugih prestižnih muzeja. Kako bilo, u nastavku smo izdvojili nekoliko sličnih modela po prihvatljivijim cijenama.

Foto: Instagram (@sansnovazuhause), TikTok, Temu, Amazon, Etsy

Učitati još
Zatvori