Arhitektonsko osvježenje uz savski nasip ima savršene stanove

Arhitektonsko osvježenje uz savski
nasip ima savršene stanove

Kada biramo idealni stan i potencijalni dom, fleksibilnost je imperativ. Potraga za onim savršenim u gradu poput Zagreba nije nimalo lak zadatak, a to znaju svi oni koji su se upustili u taj pothvat. Mnogo je stvari o kojima treba razmišljati, pogotovo kada se radi o životnom prostoru u kojem ćete provesti još dugi niz godina.  Proljeće je idealno za razgledavanje i obilazak potencijalnih objekata, a mi smo pronašli jedan u kojem bi se rado nastanili trajno. Stambeno-poslovna zgrada Veslačka predstavlja moderan ideal stanovanja.

Novi Zagreb u posljednjih nekoliko godina istaknuo se kao sve poželjnija destinacija za izgradnju zgrada. Zamislite da u jednoj takvoj, novoizgrađenoj još štedite i novac za režije? Podzemne sonde su novitet u višestambenoj arhitekturi, a njima se temperatura tla koristi za energetske uštede. Upravo se jedna takva smjestila neposredno uz sjevernu obalu rijeke Save, točnije u Veslačkoj ulici. Naime, raskošno izdanje izgrađeno je prema projektu hrvatskih arhitekata Svebora Andrijevića i Luke Korlaeta.

Stambeno-poslovna zgrada Veslačka ima divne stanove

Naši poznati arhitekti, zaslužni za ovo arhitektonsko osvježenje uz sjeverni dio rijeke Save, inače su nagrađeni Medaljom za arhitekturu za projekt stambenog sklopa Jordanovac. Stambeno-poslovna zgrada Veslačka uz savski nasip dokaz je da kad se dva stila udruže nastaje krasno zdanje u kojem je spojeno samo najbolje. Ako živite u zgradi ili tek planirate, prostor oko nje jednako je bitan kao i kompozicija interijera. Obazriv pristup korišten je u arhitektonskom pothvatu u Veslačkoj ulici te istovremeno spaja funkcionalnost i estetiku, možemo li poželjeti više?

Arhitektonsko osvježenje uz rijeku Savu

Stambeno-poslovna zgrada Veslačka može se pohvaliti pozamašnim brojem stanova, njih čak 119. Nasip je divan za šetnju u svako doba godine i jedva čekamo vidjeti kako poprima sasvim novo ruho uz izgradnju ovakvih projekata. Obazriva prema okolini i susjedstvu, zgrada je povučena na sam rub kako bi slobodni prostor bio što veći i ugodniji. Svi ponosni vlasnici uživat će u oblikovanom parku i malom trgu otvorenom za sve stanare naselja. Raskošni ‘V’ nosači u pasažu nisu samo dekoracija, naime preko njih su visokostjeni nosači gornjih etaža reducirani na potrebni raster stupova podzemne garaže- kako stručno doznajemo na Vizkulturi.

Krov postaje mjesto susreta i druženja

Sve što smo poželjeli pronašli smo ovdje jer stambeno-poslovna zgrada Veslačka stopila je estetiku i prilagodljivost u realnost. Stanovi se mogu prostorno odijeliti ovisno o potrebama stanara.  Najbolji dio definitivno je aktivni krov baš poput onih koje gledamo na filmovima. Oblikovan kao artificijelni pejzaž, nadoknađuje ‘gubitak’ zelenog prostora oko zgrade. Vanjski pojas krova čine vrtovi stanova na četvrtom katu, a unutarnji pojas čine rekreacijski sadržaj. Krov je u ovom slučaju postao modernistički ideal, a duboke lođe i balkoni značajno povećavaju ugodnost boravka u ovim stanovima.

Prizemni stanovi nisu ostali zakinuti jer i na dvorišnoj strani nalaze se bogato dimenzionirani predvrtovi. Ne brinite zbog privatnosti jer su pregrade dizajnirane poput komada namještaja čime je postignuta interiorizacija eksterijera. Život u njoj u punom smislu riječi predstavlja sve radosti življenja.

 

Foto: Marko Mihaljević, Luka Korlaet

Učitati još
Zatvori