Kako mali stan učiniti deset puta većim

Kako mali stan učiniti deset puta većim

Bilo da ste kupili ili unajmili manji stan to ne znači da se morate odreći luksuza i komfora koji se obično povezuju s većim prostorima. Samo se malo poigrajte uređenjem, služeći se korisnim trikovima koje dijelimo s vama.

ZIDOVI

Neka budu svijetlih nijansi i tonova. Najzahvalnije boje su bijela, bež, svijetlo siva. Strop obojite u malo tamniju nijansu kako biste dobili efekt visine prostorije. Pokušajte na više mjesta ukomponirati ogledala različitih dimenzija kako bi se dobio dojam dubine prostora. Neki dizajneri čak preporučuju i ogledalo preko cijelog zida kako bi se maksimalno dobio efekt većeg prostora. Ako volite zanimljive detalje, naljepnice za zid ili tapete povoljna su i originalna investicija.

OSVJETLJENJE

Bitan faktor u svakom, a pogotovo u manjem prostoru. Zavjese nisu preporučljive jer vizualno zatvaraju prostoriju, no ako volite takve detalje radije odaberite bogate i slojevite umjesto malih i tankih. Osim velike rasvjete na stropu preporučuje se ugradnja mini LED lampica diljem stana. Tako u svakom trenutku imate dovoljno svijetla, a za intimniju atmosferu ostavite samo male lampice upaljene.

RASPORED

Kada se priča o uređenju stana, bitno nam je ima li dobar raspored. Ako ste u mogućnosti, srušite zidove koji bespotrebno zatvaraju prostor. Idealna opcija je kuhinja spojena s dnevnim boravkom. Za veću intimnost prostora možete nabaviti veliku pregradnu policu na koju ćete ujedno moći odložiti stvari ili je ukrasiti fora sitnicama.

U zadnjih nekoliko godina popularno je umjesto komode, televizor montirati na zid kako bi se uštedio prostor i postigla modernija atmosfera. Ormari mogu biti postavljeni na isti način, ostavljajući dovoljno prostora oko vas. Suprotno mišljenju da mali stan zahtjeva sitan namještaj, za dnevni boravak slobodno odaberite veću garnituru kako biste dobili dojam prostranosti. Uložite u onu koja se rasklapa u krevet i ima prostor za odlaganje posteljine.

ORGANIZACIJA PROSTORA

Pozivate li često prijatelje i obitelj na druženja, preporučujemo kupnju manjeg stola s mogućnosti rasklapanja u veći. Možete uložiti u par lijepo dizajniranih stolaca, a za veća okupljanja koristiti sklopive stolice koje čuvajte negdje pri ruci. U raznim časopisima često možemo vidjeti kako se krevet stavlja na sredinu prostorije, no u manjim stanovima preporučuje se pomaknuti ga do zida kako biste ostavili prostora za komodu ili omogućili jednostavnije kretanje.

Umjesto ormara isprobajte velike plastične kutije koje možete smjestiti ispod kreveta. Mnogi dizajneri interijera predlažu bušenje kockastih rupa u zidu kako biste dobili police bez uporabe dodatnog materijala ili zauzimanja prostora. Genijalno, zar ne?

U kupaonici pokušajte kadu zamijeniti tuš kabinom, a na perilicu za rublje korisno je staviti plastične kutijice s magnetom koje su odlične za pohranu sitnica. U manjim stanovima bitno je što više stvari držati u kutijama, elementima, ladicama kako ne bi bili odmah vidljivi i stvarali dojam natrpanosti i neurednosti.

Nemojte biti razočarani ako ne možete ostvariti sve što ste zamislili. Kakva god bila vaša četiri zida, ako vam pružaju mir i udobnost znači da ste uspjeli!

Tekst: Maja Kos

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori