Nenad Sovilj otvorio nam je vrata svog genijalnog stana u centru Zagreba

Nenad Sovilj otvorio nam je vrata svog
genijalnog stana u centru Zagreba

U jednoj od najvažnijih ulica u srcu Zagreba, Teslinoj, potpuno neočekivano i izvana neprimjetno, smjestio se SALON 16. Životni je to, radni i izložbeni prostor eminentnog hrvatskog dizajnera nakita Nenada Sovilja. Njegove kreacije navikli smo gledati u butiku u Amruševoj 5, a sada smo dobili mogućnost zaviriti i u stan u kojem sve nastaje. Mjesto gdje se ideje rađaju, predmeti rade, gdje se s njima živi i gdje imaju premijeru pred zainteresiranim klijentima. Otvaranje svog doma tek toliko da bi javnost pustio unutra nije glavni motiv cijele ove priče. On se ipak skriva malo dublje. Atelier i showroom u ovoj su priči isprepleteni sa životnim prostorom ovog umjetnika i zajedno tvore jednu veću cjelinu koja cijelom brendu daje potpuno drugačiju dimenziju. SALON 16 pokazat će vam kako naočigled nespojivo može funkcionirati savršeno. Dobit ćete uvid u inspiraciju i stil ovog dizajnera nakita te uživo osjetiti kako svaki njegov komad i estetski doista vibrira u prostoru.

SALON 16

SALON 16 jedan je od onih stanova u kojem se pri samom ulasku osjeti dobra energija. Prostran je to starozagrebački stan od 180 kvadrata, s visokim stropovima i raskošnim duplim vratima koje povezuju i razdvajaju prostorije. Osvijetljen s mnogo prirodnog svjetla, stan je raj za biljke koje u svoj svojoj raskoši uspijevaju u impozantnim veličinama. Zvuk zvončića obješenih na prozor koji veselo igraju na vjetru, glasanje papige Saše (koja je inspiracija kolekcije Aleksandar), može vas lako navesti da pomislite da ste u velebnom zdanju, na primjerice drugom kraju svijeta, s pogledom na ocean. Ipak, pogled kroz prozor odaje da ste u samom srcu Zagreba, s pogledom na Masarykovu ulicu, Cvjetni trg, Preradovićevu i kulu Lotrščak. Stan je postao pravo umjetničko djelo, istovremeno atelijer, showroom i životni prostor u svega nekoliko mjeseci.

Nenad Sovilj

Sovilj estetika

Nenad je koristio atelier u prostoru tik do butika u Amruševoj, no prošle godine je ipak odlučio podrumski prostor zamijeniti prostranim i svijetlim prostorom u svom stanu. Ideja je da je stan koncipiran kao showroom i u njemu možete vidjeti kako njegovi predmeti izgledaju i funkcioniraju u prostoru. Renovacija je trajala od sedmog do desetog mjeseca, a rezultat je, malo je reći fascinantan. U cijelom stanu prevladava kombinacija tradicionalnih i suvremenih komada, a upravo oni savršeno odgovaraju Soviljevoj estetici. Različite tapete daju poseban karakter svakoj prostoriji, a cijeli stan se može sagledati kao jedna umjetnička cjelina. Posebnu pažnju plijeni veliki mural na stropu dnevne sobe kojeg je Sovilj sam radio i s kojeg doslovno ne možete skinuti pogled. Na zidovima razna umjentička djela – od njegovih radova do primjeraka djela suvremene umjetnosti poput slike Jelene Remetin iz pariškog Grand Palaisa 2017.

Detalji, detalji i detalji

Stan je prepun detalja, kolekcionarskih predmeta i zanimljivog namještaja. Posebno su nam za oko zapele Brajak Vitberg lampe koje se savršeno uklapaju u prostoriju kojom dominira antikni namještaj, eklektične tapete i zanimljiva kombinacija boja. U stanu se nenametljivo, ali primjetno mogu uočiti brojni dizajnerski predmeti poput Philippe Starck i Kartel “Ghost” stolice, profinjeno uklopljene u cjelinu. Upravo je ta cijelina odraz njega, njegovog rada i umjetničkog izričaja. Sovilj je dizajner nakita, specijaliziran za personalizirane komade. Komade koji će savršeno odgovarati vašoj osobnosti, snazi, karakteru. Koji će istaknuti vaše vrline i osobnost, a sačuvati vas od štetnih utjecaja. Drago kamenje i materijali poput metala, smole u savršenoj su sinergiji s identitetom klijenata i možda se tu zapravo krije tajna njegovog dobrog poslovanja. Vodeći se tim postulatima, ali i tražeći način kako utažiti preostalu kreativnu glad, Sovilj kreće u neke nove poslovne pothvate. Naime već sada u stanu možemo vidjeti njegove umjetničke intervencije na antiknim komadima namještaja koje im vraćaju život i daju neku novu vrst osobnosti. Upravo će se u tom smjeru kretati neki njegovi budući radovi.

Planovi

Nenad nam kaže kako je već u pregovorima da njegova ideja o novoj liniji dizajnerskih komada namještaja zaživi kroz neko vrijeme. Svjestan da će takvi komadu imati posebnu vrijednost, zbog najkvalitetnijih materijala, čistog i praktičnog dizajna, s umjetničkim dodirom. Ovi premium komadi tako će u svaki interijer unijeti dozu osobnosti kao odraz onoga koji je namještaj i naručio. U Soviljevom svijetu sve se vrti oko umjetnosti, personaliziranog dodira, karaktera, osobenjaštva. Možda zbog toga njegovi radovi imaju posebnu cijenu, koja se ne mjeri u materijalnom, već onom što je potrebno vama i vašem prostoru da zablista u punoj snazi u doslovnom i prenesenom značenju. Znamo samo da sve što izađe iz radione ovoga majstora plijeni pažnju, a sada kada smo dobili priliku vidjeti gdje i kako sve nastaje, malo nam je jasnije odakle inspiracija. SALON 16 tako nam je u svoj svojoj raskoši otvorio vrata i pokazao nam kako izložbeno-radni prostor može i treba funkcionirati, a sve s ciljem kako bi klijenti na jednom mjestu mogli dobiti viziju kakav produkt žele i kakav će u konačnici dobiti u svoj svojoj punini.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori