Otvoren prvi hrvatski ‘repair caffe’

Otvoren prvi hrvatski
‘repair caffe’

Riperaj – prvi hrvatski ‘repair caffee’

U Rijeci je otvoren prvi repair caffe u Hrvatskoj – centar koji objedinjuje popravljaonicu oštećenih ili pokvarenih predmeta, prostor za razmjenu znanja i vještina te ambijent u kojem se zainteresirani korisnici mogu družiti uz kavu ili čaj! Osnovni cilj pokretanja takvog centra leži u smanjenju količine otpada, u skladu s europskim i svjetskim tendencijama koje se ipak počinju usvajati i na domaćem tlu. Prvi hrvatski repair centar pokrenulo je Komunalno društvo Čistoća Rijeka, a novoosnovani centar dobio je ime Riperaj.

Odabrani prostor nalazi se na frekventnoj lokaciji, u neposrednoj blizini Korza, središnje gradske tržnice, narodne knjižnice i narodnog kazališta.
Prije preuređenja u njemu su bile smeštene trgovine. Projektno rješenje potpisuje tim iz arhitektonskog studija AO16, a cilj projektnog zadatka bio je isprojektirati, izgraditi i urediti inovativan, jednostavan, funkcionalan, niskobudžetno uređen prostor, privlačan svim građanima, i to u roku od sedam mjeseci.

Koncept repair caffea potječe iz Nizozemske, a riječ je o mjestu na kojem građani mogu besplatno popraviti pokvarene sitne kućanske elektroničke uređaje, razbijen ili oštećen namještaj, prepraviti odjeću, igračke i slično. Radovi se obavljaju uz pomoć majstora (obično kvalificiranih volontera ili umirovljenika) s alatom pruženim na raspolaganje. Osnovni cilj je smanjenje otpada uz što dulji rok iskorištvanja fizičkih predmeta.

Više o ovom genijalnom konceptu i prostoru pročitajte na vizkultura.hr.

Pojekt uređenja interijera: AO16 d.o.o.
Projektni tim: Gorana Stipeč Brlić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina
Autori idejnih rješenja dizajna namještaja: Mia Bečirević, Viviana Rea Doričić, Dolores Frančišković, Jelena Maračić, Marin Nižić, Marina Pavlić, Mia Rubeša, Ana Stjepanović, Andrea Šepić, novine-sjedalice za prostor izradili Viviana Rea Doričić, Jelena Maračić, Filip Perušić, Mia Rubeša, Ana Stjepanović, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina i Ana Orlić
Autori vizualnog identiteta: Cipmann i Mikser
Investitor: KD Čistoća Rijeka
Voditeljice projekta Riperaj: Bia Gec i Mirta Stipeč
Lokacija: Ivana Zajca 20b, Rijeka
Godina projekta: 2019.
Godina realizacije: 2019.
Površina interijera neto: 121,0 m²
Projekt elektrotehničkih instalacija: Dseling, d.o.o., Rijeka
Glavni izvođač: Citadela d.o.o., Hreljin
Izvođači namještaja: Radiona d.o.o., Ferenčić d.o.o.
Fotografije: Gorana Stipeč Brlić, Ivan Vranjić

Učitati još
Zatvori