Šarmantna kuhinja iz snova naše poznate fotografkinje

Šarmantna kuhinja iz snova naše
poznate fotografkinje

*Originalno objavljeno 30. svibnja 2019.

Volimo zaviriti u inspirativne kuće i stanove, otkriti super kutke koje bi rado prenijeli i u svoje domove. Ovog puta u svoju novu novcatu kuhinju pustila nas je Rajna Raguž, a mi smo ostali oduševljeni.

Na mjestu stare, vrlo klasične kuhinje koja se po ničemu nije isticala iz mase, nastala je ova moderna priča – uz pomoć tima Mirjane Mikulec. Uz šank koji razdvaja dnevnu sobu od kuhinje, dodatno mjesto za objedovanje krije se nasuprot kuhinjskih fronti, a sve je zajedno povezano bojama, materijalima i linijama. Fokusna točka su definitivno marokanske pločice kao pozadina i svijetloplavi Smeg frižider.

Kako je tekao make over pogledajte u videu na ovom linku, a u nastavku donosimo Rajnine dojmove o novoj kuhinji koja se sad savršeno uklopila u cijeli prostor te čini stilsku cjelinu s dnevnim boravkom.

Kuhinja iz snova

Osnovna ideja s kojom sam započela projekt nove kuhinje bio je taj da ona prvenstveno bude funkcionalna, ali i zanimljiva. Htjela sam da kuhinja bude odraz moje osobnosti – na početku je plan djelovao ambiciozno, no sad kad vidim završni rezultat shvaćam da sam u tome uspjela. Oni koji me dobro poznaju također to mogu prepoznati!

Minimalizam u kuhinji nije dolazio u obzir, ja jednostavno nisam taj tip. Najteže mi je bio posložiti cijeli koncept od nule, jer sam neodlučna a ovo je za mene bio velik korak, pa sam odlučila potražiti pomoć. Mirjana Mikulec i njezin tim složili su sve moje ideje u jednu eklektičnu priču i tako smo krenuli u akciju.

Pročišćene linije uz uzbudljive detalje

Za početak trebalo je odabrati pločice jer one čine veliku ulogu u ukupnom dojmu kuhinje, i određuju ostale korake. Također ključan dio je i odabir boje elemenata i radne ploče, tu sam se odlučila malo otkačiti i odabrala sam sivu boju sa zlatnim ručkicama. 

Znala sam da ne želim gornje elemente jer sam ih imala u staroj kuhinji, i uvijek su mi nekako gušile prostor. 

No, ipak nemam taj luksuz da ostavim gornji dio prazan jer mi je potreban skladišni prostor pa sam napravila kompromis i odlučila se za otvorene police i samo jedan element sa staklenim vratima u kombinaciji sa željezom – na tu ideju sam došla kada sam vidjela kuhinju naše blogerice Edite Šimić (@kuživancija) koja ima baš takav element, i izgleda sjajno.

Dodatni skladišni prostor smjestili smo u šank i maksimalno ga iskoristili, tako da sad, nakon što koristim kuhinju par tjedana, ne osjećam da mi nedostaje mjesta.

Fotogenični aparati

Sljedeći korak bio je pronaći idealne aparate. Tu nije bilo dileme – Smeg je jedini proizvođač koji je ‘drugačiji’, i osim funkcionalnog dijela fokusirani su i na estetski, što se idealno uklopilo u moj koncept. Veliku dilemu imala sam pri odabiru boje frižidera – crni ili plavi. Crni je bio ziheraška verzija, a plavi je ipak bio malo drugačiji. Odlučila sam se za plavi i mislim da nisam pogriješila.

Kuhinju smo upotpunili detaljima, kojih ipak nije bilo potrebno previše jer je kuhinja sama po sebi razigrana, mislim da su pločice ispale pun pogodak jer su efektne, a opet super za održavanje.

Minimalistička blagovaonica

Blagovaonica je posve druga priča – tu sam se ipak odlučila za minimalizam kao ravnotežu kuhinji, jer se nalaze u istoj prostoriji. Oduvijek mi je velika želja bila imati štukature na zidu, one daju neki poseban šarm svakom prostoru, pa smo se odlučili postaviti ih na zid uzduž blagovaonice.

Jednostavan stol i tepih, vaza s cvijećem i to je to. Kad se sve zbroji i oduzme, cijela priča preuređenja trajala je oko mjesec dana. Moji ukućani i ja smo prezadovoljni preobrazbom, a ja posebno uživam kad imam malo vremena za sebe pa ispijam kavicu u svojoj novoj kuhinji. Ona ima poseban štih, i presretna sam što sam, uz podršku stručnjaka, realizirala ono o čemu sam maštala.

Foto: Rajna Raguž

Učitati još
Zatvori