Obnovljena Providurova palača dio je novog kompleksa umjetnosti i kulture u Zadru

Obnovljena Providurova palača dio je novog kompleksa umjetnosti i kulture u Zadru

Novi kompleks umjetnosti i kulture u Zadru, suvremena intervencija u obnovljenim baštinskim palačama – Providurova palača zajedno s Kneževom palačom čini integralni arhitektonski sklop i novu gradsku instituciju nazvanu „Dvije palače“. Prostire se na deset tisuća četvornih metara, s ambicijom kulturnog dnevnog boravka grada Zadra, ali i nacionalno relevantnog središta kulture i umjetnosti. To je prepoznala i struka pa je projekt tako ove godine  dobio obje najvažnije državne nagrade u arhitekturi: nagradu „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata te nagradu „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture i medija RH. 
Na Danima hrvatskog turizma 2022. u Šibeniku Providurova palača je dobila i nagradu za Kulturnu atrakciju godine. Također se može pohvaliti i Oris Award koju Oris Kuća Arhitekture dodijeljuje na međunarodnom simpoziju Dani Orisa, održanom proteklog vikenda u Lisinskom. Projekt je također dobio jedno od 3 posebna priznanja u kategoriji Arhitekture na Salonu arhitekture u Novom Sadu, a jedan je od 5 projekata iz Hrvatske nominiranih za nagradu za arhitektonske projekte iz centralne Europe Piranesi Award.

Providurova palača

Obnovljena Providurova palača za javnost je otvorena u travnju 2022., a arhitektonsku izvrsnost projekta odmah je prepoznala i potvrdile struka: arhitektima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za projekt obnove dodijeljene su ovogodišnje najvažnije domaće nagrade za arhitekturu: nagrada „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštava te nagrada „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture i medija RH za najbolje godišnje umjetničko ostvarenje u kategoriji arhitekture i urbanizma. Na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma 2022. u Šibeniku Providurova palača dobila je nagradu za Kulturnu atrakciju godine.

Današnje Dvije palače obnavljane su u fazama: Kneževa palača obnavljana je u razdoblju od 2014. do 2017. godine, a obnova Providurove palače rađena je od 2019. do početka ove godine. Obnovljene palače povezane su u jedinstven sklop, a kompletni dovršetak čitavog kompleksa, konačno funkcionalno srastanje u jedno tkivo, bit će završeno kroz predviđenu treću fazu. 

Većina prostora u novoj Providurovoj palači namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, a osim izložbenih i edukativnih, unutar sklopa se nalaze prostori ogranka Gradske knjižnice Zadar te dvije koncertne dvorane. Izložbeni program Providurove palače započeo je velikom retrospektivnom izložbom „Baciti istinu u lice“ zadarskog kipara Ratka Petrića

Prije gotovo deset godina, početkom obnove Kneževe palače i planiranjem projekta Providurove palače, arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić dobivaju zadatak unutar povijesnog sklopa, prostora stoljetnih pregrađivanja i promjena bez jasne tlocrtne organizacije, projektirati novi i vrlo kompleksan sadržaj. Arhitektonska odluka pri projektiranju obnove obiju Palača bila je ovaj vrijedni kompleks, zamrznutu sliku svih promjena i ožiljaka nastalih tijekom povijesti, u formi zadržati onakvom kakva jest, ne destruirati zatečenu prostornu strukturu. Obnovom Providurove palače njezina ulična vanjština, dimenzije i katnost ostali su nepromijenjeni, no konstrukt novog projekta implementiran je u unutrašnjost, prethodno ogoljenu do njezine konstruktivne osnove. 

 

Natkriveni atrij

Veliki atrij Providurove palače, nekada jedna od otvorenih, sada postaje natkrivena centralna zona između Dvije palače. U prostoru atrija jasno je vidljiv susret starog i suvremenog, preklapanjem povijesnih slojeva s novim arhitektonskim elementima. Iz naglašene i ugodno zasljepljujuće bjeline apstraktnog prostora atrija posjetitelj se uspinje do najviše etaže staklenog hodnika. Tu biva izbačen u plavetnilo neba, među crvene krovove okolne povijesne izgradnje Zadra. Na svojevrsnom belvederu grad se odjednom pretvara u novi izložak. Vijugav prolaz kroz palaču, etaže, mostove i stubišta atrija najednom završava na konzolnom vidikovcu, nad slikom praznine dvorišta – preostalog neobnovljenog dijela palače čijom će obnovom u nekoj bliskoj budućnosti kompleks Dviju palača biti potpuno finaliziran. 

Na krovu kompleksa nalazi se čelična rešetka – tehnička, komunikacijska i konstrukcijska kičma projekta bez koje čitava zgrada ne bi mogla funkcionirati. U njoj su sakriveni svi instalacijski uređaji nužni za kondicioniranje sklopa ovako složene namjene; ogromna brojka pospremljenih jedinica klima uređaja, ventilacijskih kanala i prateće infrastrukture. 

Projekt Providurove palače i čitavog kompleksa Dvije palače simbioza je suvremene arhitektonske infrastrukture s povijesnim slojevima zatečenim na lokaciji. Koncepcijska pozadina projekta je svježa, stručna i hrabra perspektiva sagledavanja obnove stoljetnih građevina koje dobivaju namjenu i infrastrukturu za koju nisu bile dizajnirane, unutar zaštićenih gradskih sredina i historicističkih ambijenata. Namjera projekta je stvaranje suvremenog sloja koji jasno artikulira i radi distinkciju povijesnog dijela i suvremene intervencije s ciljem međusobnog nadopunjavanja i dijaloga. Arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić se nadaju da su kroz ovaj projekt otvorena vrata i mogućnost da se u ambijentalnim povijesnim jezgrama gradova gradi na posve suvremen način, suvremenim jezikom i materijalima u uspješnoj komunikaciji svih aktera projekta: arhitekata, konzervatora, predstavnika gradskih institucija, izvođača radova i ostalih sudionika. 

Fotografije: Bosnić+Dorotić

Fotografije iz drona: Filip Brala

Učitati još
Zatvori