Jadranski hotelski biser Le Meridien Lav doživio je makeover – pogledajte kako danas izgleda

Jadranski hotelski biser Le Meridien Lav doživio je makeover – pogledajte kako danas izgleda

Brojni izazovi i paleta neočekivanih okolnosti koje je na dnevni red donijela prošla godina, a koje su se bespoštedno nastavile nizati i 2021., nisu poljuljale entuzijazam tima kultnog splitskog hotela Le Meridien Lav. Umjesto čekanja „nekih boljih vremena“, tim je u ovom „tihom periodu“ u kojem se ništa ne događa zasukao rukave, a legendarnom dalmatinskom hotelu, neodvojivom dijelu kolektivne memorije Splita, podario je nov vizualni identitet, zbog čega će hotel prve goste ove sezone dočekati u novom ruhu.

Upravo završena ‘proljetna faza’ renovacije hotela tek je prva od tri predviđene faze obnove Le Meridien Lava, a već je u prvoj fazi hotel oplemenjen novim vizualnim identitetom smještajnih kapaciteta, ali i javnih prostorija poput predvorja, recepcije, bara i samog ulaza u hotel. Temeljiti ‘makeover’ hotela povjeren je timu međunarodnog arhitektonskog ureda Atellior, koji mu je darovao prozračan i moderan izgled istovremeno ne ispuštajući iz vida bogato nasljeđe hotela i važnost koju hotel ima u identitetu Splita i kolektivnoj memoriji njegovih stanovnika. O novom luksuznom i elegantnom ali i funkcionalnom ruhu kultnog hotela razgovarali smo se Unom Barac-Tinegate i Antom Marićem.

  • Vašem uredu povjerena je opsežna renovacija kultnog Le Meridien Lava, hotela koji ima dugu povijest i dio je splitskog identiteta. Koliko je takav zahvat bio zahtjevan?

Renovirati kultni hotel poput Le Meridien Lava izazovno je, naravno, ali je i projektni zadatak kakav se može poželjeti. Hotel ovako bogate povijesti daje jedinstven narativ koji mi onda kao dizajneri možemo prenijeti u interijere kroz komade namještaja, materijala i umjetničkih radova.

  • Koja je bila osnovna misao vodilja pri preuređenju hotela?

Koncept preuređenja interijera bio je postići spoj mediteranskog ambijenta hotela s mid century stilom samog brenda. Le Meridien Lav hotelski je resort koji njegovi sugrađani vole i rado spominju, i trebalo je osmisliti prostor koji prihvaća njegovo nasljeđe, koristi jedinstvenu lokaciju na kojoj se hotel nalazi i uspješno stvara ambijente u kojima će gost uživati.

  • Stanovnicima Splita i Podstrane Le Meridien Lav predstavlja mjesto koje je nedvojbeno utkano i u kolektivno sjećanje. Kako ste društvenu vrijednost hotela integrirali u dizajn interijera?

Ključan su element u interijeru sobe pomno odabrane crno-bijele fotografije Feđe Klarića i Stanka Karamana od 60-ih pa nadalje, koje dokumentiraju splitsku svakodnevicu. Na taj način joie de vivre Splita i hotela Lav, nekada i danas, postaje integralni dio dizajna.

  • U prvoj fazi renovacije uključena je obnova i prenamjena smještajnih kapaciteta, ali i obnova javnih prostorija u samom hotelu. Što vam je u procesu preuređenja predstavljalo najveći izazov?

Javne prostorije hotela pružaju jedinstvene poglede na otoke i obalu i postojeći raspored funkcionalnih cjelina uspješno je funkcionirao i prije preuređenja. Naša uloga bila je postići kvalitetniju organizaciju i korištenje prostora tako da gosti i osoblje hotela budu zadovoljni a da pritom osmislimo interijer koji naglašava jedinstvenu poziciju hotela i poglede koji se pružaju iz lobija i La Vue bara smještenog u samom lobiju.

  • Vjerujemo da mnoge zanimaju upravo hotelske sobe, barem kada je riječ o posjetiteljima. Kakvo ste ruho dali sobama i otkud inspiracija?

Jedna od glavnih uputa hotela je bila osmisliti sobu koja karakterom odgovara resortu, ali može zadovoljiti sve potrebe gosta hotela koji ima i konferencijski centar. Resort feel sobe koji gostu treba ponuditi ambijent uživanja i odmora postignut je nijansama bež i plave boje, korištenjem ratana i champagne obrade metalnih detalja na namještaju.

  • Osim estetike, koje ste još funkcije hotela morali zadovoljiti?

Svaka renovacija mora ponuditi bolji i funkcionalniji dizajn koji predviđa potrebe gosta i hotelijerske industrije u narednih pet godina. Kroz naše dugogodišnje iskustvo rada u hospitality sektoru naučili smo prepoznati te uspješno implementirati nove trendove. Dizajn treba biti održiv, zadovoljiti očekivanja investitora i gostu pružiti nešto novo.

  • Veliki projekti obično dolaze s nizom naputaka od klijenta. Koliku ste slobodu imali pri renovaciji?

Bitno je napomenuti da su se pri rekonstrukciji morali zadovoljiti i zahtjevi Marriott Internationala. Marriott International ima vrlo jasno definirane smjernice brendova, pa tako i za Le Meridien brend. Raditi prema smjernicama operatera i klijenta zajedno uvijek je izazovno, ali iz iskustva znamo da se tako dobije bolji projekt.

  • Predstoje još dvije faze obnove hotela. Što je u planu? Što vas očekuje u idućim fazama?

Sljedeća faza uređenja obuhvaća druga dva smještajna bloka hotela. Dizajn svih tipova soba definiran je tako da se s naše strane samo očekuje boravak na gradilištu i praćenje izvedbe.

Vjerujemo kako vam ne treba dodatan razlog kako biste odmah počeli planirati svoj posjet Splitu. Naime, već od ovoga tjedna goste u Le Meridin Lavu dočekuje 180 obnovljenih soba u dva hotelska bloka iznad marine. Također, hotel sada raspolaže s čak 12 kongresnih i svečanih dvorana te prostorija za evente, a dvorane nose nazive po poznatim splitskim umjetnicima kao što su Meštrović, Marulić, Vidović… No, tu novostima nije kraj. Osim hotelskih soba i javnih prostorija u novom ruhu, Le Meridien Lav može se podičiti novim vinskim podrumom te luksuznim, suvremenim apartmanom od 143 kvadratna metra koji krasi prostrana terasa s nezaboravnim pogledom na marinu, a koja je začinjena jacuzzijem i sunčalištem s pogledom na obližnje otoke.

Foto: Marko Mihaljević

Učitati još
Zatvori