Predivna Terra Ceramica ukrasila je poznati splitski hotel

Predivna Terra Ceramica ukrasila je
poznati splitski hotel

Briig boutique hotel od svoga otvorenja 2019. godine postao je omiljeno mjesto svih onih koji žele svoj odmor učiniti drugačijim i uzbudljivijim. Dizajnerski chic hotel odiše funkcionalnošću, ali pazilo se i na svaki detalj pri uređenju. Originalni namještaj i rasvjeta renomiranih svjetskih dizajnera, kamen iz sjeverne Italije, plakati Borisa Bućana, grafike Julija Knifera i instalacije Aleksandra Srneca, samo su neki od istaknutih detalja zbog kojih briig već sada ponosno nosi epitet istinskog “muzeja sa sobama“. O hotelu i njegovom uređenju pisali smo čim se otvorio, a danas predstavljamo jednu predivnu suradnju Terra Ceramice i briig-a koja se pokazala punim pogotkom u sveukupnom dojmu hotela.

Split kao mjesto za progresivno promišljanje arhitekture

Ako vam se, pri posjetu mediteranskim gradovima, učini kao da u njima vrijeme sporije teče, to je zato što se ovdje tradicija javnog prostora poštuje, vrednuje i cijeni više i od nje se nerado odstupa. Split jest pravi mediteranski grad, no u njemu je oduvijek bilo mjesta i za progresivno promišljanje arhitekture. O tome svjedoči neustrašivi modernistički duh i napredna misao graditelja Splita 3 koji su prepoznati i od strane kuratora MoMa-e. A danas, iz te iste iskre i iz tog istog korijena progresivne misli, u Splitu je niknuo briig boutique hotel. Briig nije ono što očekujete od hotela iznad plaže Bačvice. Prvo, briig nije prvenstveno samo plažni hotel iako je smješten tik uz jednu od najpoznatijih plaža Jadrana – briig je gradski, urbani hotel kakav Split treba i zaslužuje. Drugo, briig nije nostalgična primorska kurija s modrim škurama – arhitektura briiga je hrabra, robusna i intenzivna u svom profinjenom, apstraktnom primitivizmu bijele geometrije, moderna i beskompromisna i impozantna poput brijega – odatle mu i ime briig.

Hommage hrabroj arhitekturi

U viziji arhitekata, briig je hommage hrabrim arhitektonskim zamislima progresivnog Splita ’70-tih, mjesto koje se izmiče očekivanjima ali svejedno nije stranac u svom okružju. I interijer nadilazi očekivanja – elegantni, profinjeni volumeni ispunjeni klasicima skandinavskog, talijanskog i ostalog dizajnerskog namještaja i umjetninama velikana poput Knifera, Bućana i Srneca, sobe koje se otvaraju prema moru velikim prozorima poput balkona, teksture i plohe u sinergiji s umjetnošću i ugodom – uvijek ugodom. Sve je u briigu podređeno udobnosti, ugodi i opuštenosti – kako uređenje interijera, tako i besprijekorna usluga.

Briig je raj za sva osjetila

Za druga čula brine se hotelski restoran Median koji služi suvremene, avangardne interpretacije tradicionalnih jela spravljenih od dnevno svježih sastojaka. Hotelski bar i terasa restorana, okupana zvucima valova i mirisom mediteranskog bilja, jedno je od najljepših mjesta u Splitu i omiljeno mjesto okupljanja. Briig je drugačije mjesto, mjesto za drugačije posjetitelje. Za one koji u najvećem gradu Jadrana ipak očekuju pronaći vrjednija, bogatija i profinjenija iskustva. No usprkos svojoj odvažnosti, briig svoje korijene ima u tradiciji Splitske misli. U svakom slučaju i iz svakog kuta, briig je iznad očekivanja.

Komadi koji pričaju svoju priču

S obzirom na to da hotelom dominira originalni namještaj i rasvjeta renomiranih svjetskih dizajnera, kamen iz sjeverne Italije, plakati Borisa Bućana, grafike Julija Knifera i instalacije Aleksandra Srneca, ideja je bila obogatiti i kupaonski inventar komadima koji pričaju neku svoju, autentičnu priču.

Terra Ceramica i briig

Kupaonica je uređena na moderan i minimalistički način, a obogaćena je ručno rađenom keramikom Terra Ceramica čime se priča zaokružila u skladnu cjelinu. U pitanju su 3 različita komada koji čine set – tanjurić za sapun, keramičke šalice i daska u bojama terracotta, odnosno tamno sive. Bitna je bila, kako estetska, tako i funkcionalna komponenta. Iz tog razloga svi su komadi napravljeni od kamenine koja se pali na viskom temperaturama i osigurava čvrstoću i otpornost predmeta. Boje su iz zemljane palete. Siva glina sa zrncima šamota korištena je za tanjurić, dok se za daske i šalice koristila terakota koja daje jednu toplinu samom prostoru. Briig je tako obogaćen još jednim dizajnerskim uspjehom, što se apsolutno uklapa u cijelu njegovu priču, koja se daleko izdigla iznad mnogih u blizini.

Foto: Kate Ševo

Učitati još
Zatvori