Tina Sablić je dizajnerica interijera koja spaja feng shui s visokom estetikom
Tina Sablić je dizajnerica interijera koja spaja feng shui s visokom estetikom

Tina Sablić je dizajnerica interijera koja
spaja feng shui s visokom estetikom

Svi znamo što je feng shui, no Tina Sablić, dizajnerica interijera iz Splita, spojila je feng shui s visokom estetikom te pronašla nišu s kojom osvaja svoje klijente, ali i sve one koji naiđu na njezin stil rada ili se pobliže upoznaju s njime. Završila je New York Institute of Art and Design nakon što ju je prije šest godina zainteresirao dublji pogled na feng shui metodu te obogatila splitsku scenu svojim gledanjem na prostor i sklad u uređenju interijera.

Feng shui ne znači da interijer treba izgubiti na svojoj estetici kao što ni ne znači da morate odustati od svojih preferenci, Tina zna kako uskladiti oboje, čineći time savršenu cjelinu koja neće biti samo lijepa i atraktivna već i preplavljena dobrom energijom koja nam je svima potrebna ovih dana.

U svom radu spojila se uistinu zanimljivu kombinaciju uređenja interijera, a to je feng shui metoda s visokom estetikom. Kada si prvi put shvatila da se želiš obrazovati upravo u tom smjeru?

S feng shui filozofijom sam se prvi put susrela prije otprilike šest godina. Zainteresirao me dublji pogled na životni prostor i kako ga sami možemo prilagoditi sebi. Bilo mi je potrebno da me životni prostor opušta, podržava i daje osjećaj doma. Uglavnom je to bilo ono što bih pronašla na internetu ili u knjigama, no s obzirom na poprilično ograničen sadržaj, željela sam znati više i tako je došlo do same ideje upisivanja New York Institute of Art+Design. Znala sam da ako se želim baviti ovako nečim specifičnim, da to mora biti na jako visokoj razini. Sa rastom edukacije, projekata i trendova, rasla je i ljubav prema svijetu interijera.

Koliko je feng shui kao takav važan Hrvatima u uređenju interijera, kako je bio kada si krenula i vidiš li neke promjene do dan danas?

Oni koji su već bili upoznati s pojmom i djelovanjem feng shuija su sretni što u Hrvatskoj postoji feng shui savjetovanje i uređenje interijera na ovakvoj razini. Kao studio za dizajn interijera, imamo dosta upita i pozitivnih povratnih informacija ljudi iz Hrvatske međutim tu ima još prostora za educiranje i povećanje zainteresiranosti. Mišljenja sam da smo kao brend uvelike približili feng shui Hrvatima, jer nikad nije bio popraćen u medijima kao što je sad, i to me zbilja čini sretnom. Da se razumijemo, na ovim područjima je i prije bilo feng shui savjetnika, no zadnjih godina pridonijeli smo tome da feng shui postane dio ‘mainstream’ kulture u Hrvatskoj.

Koji je tebi omiljen način rada, voliš li imati slobodne ruke u svom poslu i pretpostavljam da ti je uvijek draže kada imaš suradnju koja uključuje feng shui?

Omiljeni način rada mi je izrada i vođenje projekta od samog početka. Počevši od apliciranja feng shui principa, prezentacije idejnog i izvedbenog rješenja te izrade rendera budućeg prostora, odnosno 3D vizualizacija koje detaljno simuliraju izgled interijera. S obzirom na to da Posh Feng Shui nudi vlastito izvođenje radova, na taj način osiguravamo klijentima nadzor, kvalitetu, pouzdanost i ekonomičnost u danom trenutku. Važno je naglasiti da model rada može i ne mora uključivati i sadržavati feng shui projekt uz sami dizajn interijera međutim njegove osnove su uvijek protkane kroz kreativni proces.

Možeš li na otkriti neke feng shui savjete koje već sada jednostavno možemo primjeniti u svom domu?

U domu bi trebalo imati sve ono što nam istinski služi svojom funkcijom i formom. Količina takvih stvari ovisi o svakome posebno, jer svi imamo različite potrebe. U svakom slučaju, bilo bi dobro ne pretjerati s gomilanjem predmeta jer mogu djelovati kao distrakcija i utjecati na naš fokus. Isto tako, kada predmeti više ne služe, kada njihova svrha više nema smisla u našem domu, tada je potrebno reagirati i takav predmet skloniti, proslijediti ili baciti. Tako dolazimo do onoga što ne bi trebali imati u svom domu odnosno čega bi se trebali riješiti.

Trebali bi se riješiti svih razbijenih predmeta, neželjenih poklona koje držimo reda radi a podsvjesno nam izazivaju frustraciju i nezadovoljstvo. Svih oštrih predmeta ili stvari s motivima koji mogu biti uznemirujući. Bitno je reagirati i što prije riješiti bilo kakva curenja ili otjecanja koja zahtjevaju intervenciju, jer s tim otječe i energija iz našeg doma. Sve uvele biljke bi bilo dobro ukloniti ili pokušati spasiti jer je s njima uvela i njihova energija. Umjetne biljke ili voće također nemaju nikakve energije u sebi tako da preporučujem to maknuti ili zamijeniti pravim.

Na kojim projektima radiš trenutno, a koji ti je neki ‘dream projekt’ koji bi voljela raditi?

Trenutno radim na više rezidencijalnih projekata, što u Hrvatskoj odnosno Europi, što na Bliskom Istoku. Dinamika rada je uzbudljiva s obzirom da se radi o potpunim rekonstrukcijama ili adaptacijama ali i novogradnjama. Već sada se popunjava raspored za nadolazeću godinu te su u najavi mnogi rezidencijalni ali i komercijalni projekti interijera. Kada bi pričali o nekakvom ‘dream projektu’ to bi sigurno bio hotel ili resort u potpunosti uređen prema feng shui principima izvođen prema Posh Feng Shui standardima. Neka ovaj intervju posluži kao vizualizacija i podsjetnik na to kada se ostvari.

Foto: Ivona Bezmalinović

Učitati još
Zatvori