Zavirili smo u obnovljeni dvorac Janković u Suhopolju koji postaje Centar za posjetitelje

Zavirili smo u obnovljeni dvorac Janković u Suhopolju koji postaje Centar za posjetitelje

Obnovljen je prekrasan Dvorac Janković u Suhopolju, a sve s ciljem spašavanja kulturno, povijesno i arhitektonski vrijedne baštine. Kroz prenamjenu dvorca u Centar za posjetitelje, dat će mu se značaj koji je s vremenom izgubio. Novi moderni multimedijalni izložbeni prostor objedinjuje turističke, prirodne, kulturne, umjetničke, materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu Virovitičko-podravske županije. Razgovarali smo s Helenom Hegediš iz Virovitičko-podravske županije koja nam je otkrila sve detalje o obnovi i cjelokupnom projektu.

Obnova dvorca Janković

Dvorac Janković prije obnove ozbiljno je propadao. Projekt čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje, sufinancirala je Europska unija. Ukupni troškovi projekta su 39.767.716,50 kuna od čega su bespovratna sredstva 33.419.096,67. Obnova je započela u kolovozu 2016.

“Rekonstrukcijom dvorca ostvario se suvremeni, moderni multimedijalni izložbeni prostor koji će objediniti turističke, prirodne, kulturne, umjetničke, materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu Virovitičko-podravske županije. Provedbom projekta realizirana je prva od ukupno četiri faze rekonstrukcije. Uz obnovu samog dvorca, provedba projekta popraćena je nizom drugih dodatnih aktivnosti usmjerenih na oživljavanje bogate baštine i promociju s ciljem stvaranja prepoznatljivog turističkog proizvoda”, kaže Helena te dodaje što sve dvorac sadržava:

 • 15 dvokrevetnih soba s 4 zvjezdice (kapacitet 30 soba, ostalih 15 soba će se opremiti u skoroj budućnosti)
 • 5D kino s 20 sjedećih mjesta u prizemlju zapadnog krila
 • Restoran s oko 50 sjedećih mjesta u zapadnom krilu
 • Vanjski ugostiteljski prostor za 40 ljudi (dio restorana)
 • Konferencijska sala (sala za sastanke) za oko 40 ljudi
 • Multimedijska soba s 12 multimedijskih sadržaja
 • Multimedijska prostorija u prizemlju zapadnog krila
 • Kreativni laboratorij
 • Recepcija
 • Lobby bar
 • Šetnica perivoja s klupama i totemima
 • Izložbeni prostor u hodnicima

Dvorac će upotpuniti turističku ponudu

“Obnovom dvorca omogućit će se održavanje raznolikih kulturno-turističkih manifestacija, a revitalizirat će se i značajni povijesni događaji značajni za povijest obitelji Janković i Virovitičko-podravsku županiju. Obnovljeni dvorac i njegova nova funkcija dodatan su sadržaj koji će upotpuniti turističku ponudu te doprinijeti daljnjem razvoju lokalne i regionalne zajednice”, kaže Helena. “Nakon Virovitice i obnove dvorca Pejačević, obnovljen je dvorac Janković u Suhopolju i ovaj projekt predstavlja jednu od najznačajnijih investicija s područja obnove kulturne baštine na području Virovitičko-podravske županije. U centru je predviđeno sveukupno 30 dvokrevetnih soba i smještaj za otprilike 60 osoba + pomoćni ležajevi. Sklop Dvorca, smješten unutar povijesnog Perivoja, odnosno ukupna neto površina Centra za posjetitelje – Dvorac Janković iznosi 2.868,72 m2, dok sam Perivoj koji okružuje Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje ima preko 7 hektara”, napominje Helena.

Suhopoljski vremeplov

U 2018. godine sufinanciranjem Ministarstva turizma realiziran je i projekt Suhopoljski vremeplov. “Tim projektom napravljeno je u prizemlju zapadnog krila najmodernije 5D kino s 20 sjedećih mjesta. U njemu će se prikazivati kulturni, turistički i edukativni 5D filmovi vezani za obitelj Janković, Suhopoljski kraj i Virovitičko-podravsku županiju. Kroz projekt su napravljena i tri filma prilagođena 5D projekciji: Niz rijeku Dravu, Kroz šumu i Igre u dvorcu“, kaže Helena.

Čudesan svijet grofa Jankovića

“U prošloj godini također kroz sufinanciranje Ministarstva turizma, krenula je realizacija projekta Čudesan svijet grofa Jankovića. Projektom se ulaže u multimedijalno opremanje Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju i uređenje s opremom za virtualnu stvarnost (video igara i aplikacija) te uređenje završnog sloja od betonskih opločnika za kolni promet, pristup vatrogasnog vozila na lokaciji Parka Suhopolje. Provedbom projekta omogućit će se i nesmetano kretanje povijesnim perivojem u kojemu je dvorac smješten i s kojim čini nedjeljivu pejzažno-graditeljsku cjelinu”, kaže Helena.

Kreativni laboratorij za radionice

“Uz to, od dodatnih sadržaja u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, predviđen je i kreativni laboratorij. U njemu će se održavati različite radionice, izrade ukrasa i suvenira, multimedijska soba s različitim multimedijalnim sadržajima, te ugostiteljski sadržaji.

“U budućnosti se Virovitičko-podravska županija, kao vlasnik Dvorca, planira prijaviti na neki od ponuđenih projekata i još opremiti saunu, unutarnje bazene, vanjski hidromasažni bazen (jacuzzi), wellness i podrumsku vinoteku što će dodatno obogatiti ponudu i dodatne pogodnosti i sadržaje. Vinoteka će biti idealna za održavanje različitih promocija, prezentacija, izložbi, degustacija, zabavnih, kulturnih i glazbenih večeri.”

Turistički aranžmani

“Uz sadržaje samog Centra, planira se osmisliti nekoliko turističkih aranžmana i paketa. Oni bi trebali povezati Kuriju Janković, Park prirode Papuk, Informativno edukativni centar Dravska priča, Križnicu, Zavičajni muzej Slatina, rodnu kuću Petra Preradovića i ostale prirodne i kulturne atrakcije s područja županije. Aranžmani će se osmisliti u suradnji TZ VPŽ i Dvorcem Janković Suhopolje. U okviru projekta su Plemićka ruta, Kulturna ruta, Sakralna ruta, Ruta prirode, ali je svakako još dovoljno prostora za nekoliko ruta odnosno turističkih paketa, koje će ovisiti o dobi, danima provedenim u županiji i slično”, napominje Helena.

Plemićka ruta

Virovitičko-podravska županija je županija s najviše obnovljenih dvoraca po glavi stanovnika. “Upravo Plemićka ruta povezuje Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao „Dravska priča“. Atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru i raskošan Dvorac Pejačević u središtu Virovitice. Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja“, zaključuje Helena.

Foto: Kristijan Toplak

Učitati još
Zatvori