PIK-PAK kuća: Inovativan i održiv prostor za djecu Hrvatskog zagorja
PIK-PAK kuća: Inovativan i održiv prostor za djecu Hrvatskog zagorja

PIK-PAK kuća: Inovativan i održiv
prostor za djecu Hrvatskog zagorja

“PIK 10, 20, 50 ili PAK 100 – ODLUČI TI!”, naziv je kampanje Društva “Naša djeca” Zabok čija je svrha sakupiti milijun eura za izgradnju dječje PIK PAK kuće u Zaboku, a namijenjena je djeci Hrvatskog zagorja.

ARHITEKTONSKI KONCEPT KUĆE PIK PAK

U prostoru zabočke ReGalerije gospodarstvenicima iz Krapinsko-zagorske županije će se 3. svibnja 2023. godine predstaviti arhitektonski koncept kuće PIK PAK kao inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, odnosno razvoj njihovih talenata, kreativno stvaralaštvo i prenošenje znanja. Inicijativa potiče od same djece, a podržana je od cijele lokalne zajednice kao kruna 70-godišnjeg uspješnog propulzivnog rada Društva “Naša djeca” Zabok. U našim je besplatnim aktivnostima do sada sudjelovalo na desetine tisuća djece, a riječ je o radionicama koje potiču aktivnu dječju participaciju, kreativnost, stvaralačko razmišljanje i izražavanje. Dječje gradsko vijeće i Dječji forum, dodatna je aktivnost kojom se djeci omogućuje da aktivno sudjeluju u temama za unapređenje kolektiva i zajednice općenito, navela je tajnica DND Zabok, Jasenka Borovčak, ujedno voditeljica dječjeg zbora Zabočki mališani i koordinatorica svih aktivnosti u DND Zabok.

INKLUZIVNO I SIGURNO MJESTO ZA DJECU PREDŠKOLSKE I OSNOVNOŠKOLSKE DOBI

Namjera je okupiti zajednicu donatora iz poslovnog sektora koji će donirati u rasponu od 10.000 do 50.000 EUR ili više kako bi se prikupio fond od milijun eura potrebnih za izgradnju ovog inovativnog i održivog prostora za djecu Hrvatskog zagorja. Pored gospodarstvenika, i građani pojedinačno mogu ostvariti donaciju na mrežnoj stranici DND-Zabok gdje se skenom koda ostvaruje čin donacije.

POKRETAČKA PODRŠKA PROJEKTU

Grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija podržavaju izgradnju dječje PIK PAK kuće na način da je Grad Zabok financirao idejni arhitektonski projekt, a Krapinsko-zagorska županija osigurala financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije u svrhu dobivanja građevinske dozvole. Veliku podršku projektu pružio je i Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe koja je ugostila izložbu kojom će se gospodarstvenicima i široj javnosti 03. svibnja prezentirati projekt. Također se svojom stručnom pomoći i savjetima projektu priključila Regionalna energetska agencija REGEA, zahvaljujući čemu će PIK PAK kuća biti primjer visoko energetski učinkovite kuće. Za brendiranje je zaslužna reklamna agencija Imago Ogilvy. Pozivamo gospodarstvenike da nam se pridruže u realizaciji ovog društveno-korisnog projekta kojemu je cilj boljitak naše djece, istaknula je Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok.

KUĆA U KOJOJ ĆE SE DJECA OSJEĆATI SLOBODNO, SRETNO I VAŽNO

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije ovim je povodom izjavio: Cilj je izgraditi kuću u kojoj će se djeca osjećati slobodno, sretno i važno jer će moći razvijati svoje sposobnosti i stjecati nova znanja, biti kreativni i predlagati program. Ono što je važno istaknuti je da bi ovaj novi prostor osigurao bolje uvjete za pružanje programa podrške djeci, poput cijenjenog terapijskog programa – terapije igrom koja izuzetno potrebna usluga, a koju na području županije pruža jedino Društvo Naša djeca kao pomoć djeci u rješavanju emocionalnih i kognitivnih problema te poteškoća u ponašanju.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

ARHITEKTURA PIK PAK KUĆE

Mario Kralj je, ispred arhitektonskog ureda “Nekoliko”, ukratko predstavio arhitektonsko rješenje PIK PAK kuće. PIK PAK kuća smještena je nasuprot zgrade gimnazije u Zaboku, na parceli koja je donirana Društvu “Naša djeca”. Ostvareni odnos dvije građevine društvene namjene potencira javno korištenje prostora između i nosi potencijal stvaranja novog kvartovskog središta. Projekt obuhvaća funkcionalne potrebe bogatog programa DND Zabok koji se proteže od rada zbora “Zabočki mališani” do radionica čitanja, animacija i filma, likovno-kreativnih radionica, glazbenih radionica, terapija igrom do radionica zdravog kuhanja.

Prostor kuće od 480 m2 organiziran je u dvije etaže koje uključuju malu dvoranu, glazbenu sobu, kuhinju, prostorije za igraonicu, Dječje gradsko vijeće i Dječji forum, sobe za terapiju igrom te prošireni hodnik za izložbe. Glavni oblikovni element kuće je niz jednostrešnih krovova koji se referiraju na vrijedne primjere industrijske arhitekture iz susjedstva. Osobita pažnja posvećena je povezanosti unutrašnjih i vanjskih prostora koji će biti višenamjenski. Kuća je okružena s 800m2 zelene površine, dok će zgrada proizvoditi vlastitu energiju uz pomoć fotonaponske elektrane na krovu, koristit će dizalice topline za grijanje i hlađenje, a energetskoj učinkovitosti te zdravim unutarnjim klimatskim uvjetima doprinijet će i pametni senzorni sustavi.

SVJEDOČANSTVA DJECE – BIVŠI POLAZNICI AKTIVNOSTI DND ZABOK

Volontiranje je za mene oduvijek bio pojam kojem sam se divila i počela ga živjeti u DND Zabok. Ono mi je donijelo niz kompetencija poput boljih komunikacijskih vještina, kreativnosti i snalažljivosti u različitim situacijama te poznanstva i prijateljstva. Raznolikost akcija i programa koje DND Zabok provodi, omogućila mi je da, jednom prilikom, volontiram s djecom s teškoćama u razvoju, a upravo je to iskustvo bila moja prekretnica za odabir struke, edukacijske rehabilitacije, izjavila je Melita Hršak, studentica 4. godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, inače dobitnica Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini.

Karlo Kralj danas je politolog – postdoktorand, a u DND Zabok kao dijete je uvijek pronalazio podršku za istraživanje i razmišljanje o svim mogućim temama i problemima. Mislim da je posebno važno što svojim programima DND od najranije dobi usmjerava djecu na razmišljanje o zajednici, njezinim problemima i potencijalima. To ne radi samo teorijski, već kroz iskustveno učenje koje je dostupno svima. Upravo to mi je kasnije u životu koristilo, ne samo u smislu osobnog razvoja, nego i u smislu rada u zajednici.

Ema Smolić, danas studentica 5.godine FER-a u Zagrebu smatra da je sudjelovanje u aktivnostima DND Zabok  obilježilo njezino odrastanje. Između ostalog je u sklopu Dječjeg gradskog vijeća odslužila i mandat dječje gradonačelnice. DND Zabok djeci nudi stimulirajuće i kreativne aktivnosti kroz koje sam odrastala, razvijala potencijale i prikupljala iskustvo. Nakon što sam otišla iz Zaboka na studij, to mi je pomoglo da i dalje ostanem društveno angažirana.

Glazbenik Nikola Vranić (J.R. August) iskustvo u aktivnostima dječjeg zbora Zabočki mališani smatra nezaboravnim. Jako sam sretan što je moje djetinjstvo bilo obogaćeno i poglavljem pjevanja u zboru. Pjevati i svirati s drugima je za mene oduvijek bila najljepša stvar, a Zabočki mališani su u mom slučaju bili točka od koje je sve krenulo. I danas mi, s vremena na vrijeme, pred oči dođu slike i kratki isječci koje sam spremio na sigurno u svom sjećanju. To su uvijek slike s probi, slike naših druženja, pjevanja i putovanja po državi. Sjećam se gostovanja i koncerata od Osijeka i Varaždina do Poreča i Dubrovnika. Veliko hvala Željki Završki i Jasenki Borovčak na usmjerenju, savjetima i pomoći, ali i svim nekadašnjim Mališanima na druženju i  prijateljstvu!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori