Kako unijeti dašak pariškog stila u dom?
Kako unijeti dašak pariškog stila u dom?

Kako unijeti dašak pariškog stila u dom?

Svjesni smo da je prepoznatljiva pariška estetika mjerilo za stil. Osim mode i ljepote gdje su nam Francuskinje vječna inspiracija, njihova elegancija vidljiva je i u uređenju interijera. Profinjena estetika i miješanje stilova s lakoćom i prirodnošću daju ambijentu posebnu dozu šarma. Stoga nam pariški stil najčešće privlači pažnju.

Pravila francuskog dizajna interijera

Na kraju, nepretenciozan i profinjen ambijent ono je što dobijemo kada u prostor unesemo dašak Pariza. Posebno privlačno u pariškom stilu je umijeće spajanja modernih i vintage elemenata u cjelinu koja osvaja na prvu. On je cozy, a istovremeno chic, stylish i elegantan – baš kao Parižanke.

Ako razmišljate o uređenju prostora ili ga samo želite osvježiti, Pariz je uvijek dobra ideja. Iskoristite stari obiteljski namještaj, raskošne fotelje ili pak moderne, minimalističke naslonjače. Ljepota se krije u nesavršenosti, a barok i minimalistički detalji su razlozi zbog kojih toliko volimo pariški stil.

Ako želite urediti svoj dom sa stilom, donosimo nekoliko pravila francuskog dizajna interijera.

1.Detalji s dozom šarma

Unošenje detalja u prostor koji imaju dugu povijest iza sebe, često je zastupljeno u pariškim stanovima. Stari obiteljski portreti, kućna biblioteka, naglašene štukature, futuristička rasvjeta, bakin stolić za kavu i prozračne zavjese. Sve je dozvoljeno ako se s mjerom kombinira u prostoru.

Parketi i meki tepisi

Drveni podovi prva su asocijacija za pariški stil u uređenju, stoga ih ne treba nužno pokrivati tepisima. Birajte parket od hrasta koji je kvalitetan, a izgledat će elegantno. Osim ljepšeg izgleda, parketi su zahvalniji kada je u pitanju čišćenje i održavanje. Dovoljno ih je prebrisati krpom i sredstvom koje nije agresivno.

Ako se ipak odlučite dodati koji moderniji detalj, za moderni štih dodajte mekane tepihe s geometrijskim uzorcima, naslonjače u kombinaciji krzna i metala, rasvjetna tijela, postere s apstraktnim motivima poznatih likovnih umjetnika i trendi vaze.

Bijeli zidovi, štukature i veliko ogledalo

Ono što će također vaš dom učiniti pariški neodoljivim jesu i zidovi te police koji moraju naglašavati vašu životnu priču. Od zanimljivih postera smještenih u kićene okvire, do umjetničkih slika koje ste naslijedili, sitnica s putovanja i fotografija onih koji su s vama koračali kroz lijepe, ali i tužne trenutke. Još ako ste za svoj životni prostor odabrali salonski stan zadivljujuće arhitekture, parišku estetiku bit će još jednostavnije preslikati u vaš prostor. Stoga će već visoki stropovi koji stvaraju dojam dubine, širokog stana punog svjetla dodati dozu onog klasičnog pariškog ambijenta.

Uz visoke stropove, svakako u prvi plan dolaze bijeli zidovi ili oni u svjetlijim nijansama bez pretjeranih ukrasa. Dovoljne su štukature s kojima će stan izgledati luksuznije. Svakako ne zaboravite dodati i veliko ogledalo koje će nonšalantno biti naslonjeno na zid, a prostor će izgledati prostranije.

2.Elegancija i romantika

Uz eleganciju, ono što najbolje definira pariški stil je i romantika. Kako bi se postigao efekt nježne energije u stanu poželjno je kombinirati neutralne tonove, puno svjetla i dekor sofisticiranih uzoraka. Cvjetni motivi su dobrodošli kao i svježe cvijeće u vazi koje se skladno uklapa u prostor. Pozlaćeni dekor, delikatni lusteri i puderaste nijanse zidova pravi su Pariz u malom.  Kombiniranje različitih materijala i nespareni namještaj na tako chic način definiraju dom pretvarajući ga u stylish zonu. Mirisne svijeće upotpunit će prostor decentno toplinom i ugodnim mirisom.

Balkon

Možda su ipak francuski balkoni koji su tako dominantni u Parizu ili pak veliki prozori s dvostrukim unutarnjim vratima koji daju prirodnu toplinu stanu, jedan od glavnih razloga u zbog kojih smo se zaljubili u francuski stil. Zamišljamo se kako okupani prvim jutarnjim zrakama sunca jedemo kroasan i pijemo toplu kavu s pogledom na ulicu i pročelja zgrada karakteristične gradske arhitekture.

3.Naglasak na umjetnosti

Osim knjiga kojima ćete uljepšati svoj stolić za kavu i učiniti ga još profinjenijim, pobrinite se da vaš cijeli dom odiše umjetnošću. Osim književnosti i polica s knjigama, slike na zidovima pomno birajte i pokušajte ispričati priču te poslati poruku koja govori ne samo o vašem ukusu već i stavu te životnoj filozofiji. A glazba? Ona je neizostavna u pariškom interijeru. Njome se postiže zaokruženi dojam visokog stila. Zato razmislite o rekonstruiranju starog gramofona ili kupnji novog. Osim što će vam gramofon poslužiti kao vrlo efektan ukras, unijet će fini zvuk i melodiju Pariza.

4.Individualnost

Baš kao i u stilu odijevanja, tako i u uređenju interijera važno je dodati svoj vlastiti pečat. Primijeniti detalje na svoj način i ne slijediti slijepo pravila. Razigranost i eklektika poželjni su u uređenju interijera na pariški način.

Učitati još
Zatvori