Ove godine pisanice bojamo prirodnim bojama

Ove godine pisanice bojamo prirodnim bojama

Imate li već ideju za svoje pisanice?

Bojanje pisanica neizostavan je dio svakog Uskrsa pa tako na stolovima nalazimo jaja svih boja i ukrasa. Jučer smo vam predstavili našu ideju uskršnjeg stola u koju se savršeno uklapaju jaja obojena bojama koje možemo naći u vlastitoj kuhinji.

Unatoč raznim izborima i mogućnostima za bojanje koji se nude na policama u trgovinama, bojanje prirodnim bojama je maštovito, kreativno, zdravo i zaista u skladu s prirodom. Kako većinu toga vjerojatno već imaš u vlastitoj kuhinji zašto ove godine tvoja uskršnja jaja ne bi bila autentično i prirodno obojana.

pisanice-uskrs

Ljuske luka ili boje iz kuhinje

Na našim prostorima jaja se tradicionalno bojaju u ljuskama luka. Za ukras se koriste razni atraktivni dijelovi biljaka koji ostavljaju zanimljive šare. Osim luka i druge prirodne boje koriste se na sličan način. Jaja su predivna ako se bojaju u cikli, špinatu, crvenom kupusu, kurkumi, borovnicama, peršinu, kavi…

Postupak je vrlo jednostavan. Jaja stavi u lonac zajedno s namirnicom koju odabereš za boju (npr. ciklom). Kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ željenu boju, a minimalno 10-ak minuta dok jaja budu kuhana. Nakon kuhanja nemoj vaditi jaja već ih ostavi u toj vodi da se hlade. Što su dulje jaja u obojenoj vodi to će boja biti intenzivnija. Općenita preporuka je da je za svjetlije tonove bolje odabrati jaja sa svjetlijom ljuskom.

Naposljetku kada jaja izvadiš, ostavi ih da se osuše pa ih namaži uljem da se sjaje. Uživaj u najljepšim uskršnjim pisanicama.

pisanice-uskrs-1

Izvor: Budi dobro

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori