Ovaj niskoenergetski vrtić na Vrbanima unio je živost u kvart

Ovaj niskoenergetski vrtić na Vrbanima
unio je živost u kvart

Dječji vrtić Vrbani II u istoimenom kvartu, sagrađen prošle godine gotovo 15 godina nakon natječaja, od autorskog tima kojeg čine Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka, pravi je primjer održivog modernog vrtića kojeg obožavaju najmlađi, ali i njihovi roditelji.

VRBANI II vrtić_4

Kontakt s prirodom

Vrtić je s tri strane okružen visokim višestambenim zgradama, dok se na sjeveroistoku nalazi potok Vrapčak. Zgrada je postavljena na sjeverozapadni rub parcele pravokutnog oblika, oslobađajući tako čitav južni i istočni dio za otvorene sadržaje za boravak, igru djecu i zelenilo. Dispozicija vrtića projektirana je kao prizemni objekt u dva trakta, ostvarujući tako najbolju funkcionalnu organizaciju, omogućujući djeci direktan kontakt s prirodom, a olakšan je i pristup osobama s teškoćama u kretanju.

Multifunkcionalan prostor

U vrtiću se nalazi 12 jedinica za jasličku i vrtićku djecu. Prostorije su jednake no za potrebe formiranja većih skupina postoji mogućnost spajanja susjednih jedinica koje su odijeljene pomičnim panelima. Sve prostorije povezane su hodnikom koji je ujedno i centralni dio vrtića. Svojim presjekom i velikim uzdužnim prozorskim nadsvjetlom omogućava idealno osvjetljenje prostora, a svojom prostranošću osigurava prostor za igru, boravak i edukaciju djece u zatvorenom, osobito kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak na otvorene prostore. U centralnom dijelu vrtića, uz spomenuti prostrani hodnik, smješten je i prostor više namjena – PVN, koji se izoliranjem ili otvaranjem, ovisno o potrebi, može koristiti za edukacijske svrhe te zabavni program ustanove (predstave, aktivnosti, vježbanja, druženja s roditeljima…).

Žarke boje u niskoenergetskoj zgradi

Snažno zelena boja dominira eksterijerom zgrade vrtića, dok interijerom prevladavaju zeleno-žuto-crvene kombinacije. Vrtić je projektiran kao niskoenergetska zgrada, zahvaljujući toplinskoj izloaciji, sustavu prisilne ventilacije s povratom topline te južnoj orijentaciji. Posebna pažnja pri projektiranju također je posvećena odabiru pomičnih elemenata za zaštitu od pregrijavanja ljeti. Termotehnički sustavi zgrade vrtića bazirani su na obnovljivim izvorima energije – dizalicama topline i solarnim panelima uz potporu plinskih kondenzacijskih kotlova. Ovako postavljeni energetski koncept vrtića ispunjava današnje energetske zahtjeve za zgrade gotovo nulte energije.

Foto: Bosnić + Dorotić

Učitati još
Zatvori