Ova vila nedaleko od Dubrovnika stvorena je za uživanje u pogledu, bojama i mirisima Mediterana
Ova vila nedaleko od Dubrovnika stvorena je za uživanje u pogledu, bojama i mirisima Mediterana

Ova vila nedaleko od Dubrovnika stvorena je za uživanje u pogledu, bojama i mirisima Mediterana

Na rubu naselja Orašac, nedaleko od Dubrovnika smjestila se Villa “O”. Sam naziv objekta proizašao je iz dviju bitnih stavki lokacije i konteksta. Slovo “O” simbolička je skraćenica za mjesto Orašac, ali i simbolička i tipografska skraćenica za maslinu (olive). Naime, na samoj lokaciji zatečen je maslinik čija povijest seže u vrijeme Dubrovačke Republike, a procjenjuje se da su masline na tom istom mjestu gotovo pola stoljeća.

„Kažu da Mediteran počinje i završava maslinom. Maslina je sveto drvo koje tisućama godina simbolizira besmrtnost, a njena grana mir. U skladu s tim kontekst je valoriziran kao vrijedan, te se većim dijelom nastojao zadržati u svojem izvornom obliku pa je kuća je smještena tako da se ispoštuje taj važan povijesni kontekst, ali i da se istovremeno omoguće slobodni pogledi na more i Elafite.“ rekla nam je arhitektica Mihaela Goluža Besjedica iz studija „MIArhitekti

Na lokaciji se također proizvodi domaće maslinovo ulje, ali i crno vino od grožđa dovezenog s najboljih podneblja poluotoka Pelješca. Objekt je u vlasništvu obitelji građevinara i arhitekata, pa iako je kuća prvenstveno namijenjena iznajmljivanju pristup cijelom procesu projektiranja i izvođenja bio je nešto drugačiji i osobniji od uobičajenog. Svaki detalj je više puta promišljen, a cijeli je projekt bio svojevrsni poligon za istraživanje mogućnosti izvedbe raznih detalja, kako u interijeru tako i u eksterijeru. Interijer je oblikovan suvremenim jezikom, no davajući ipak prednost toplim tonovima i prirodnim materijalima. Oštri detalji, crna boja i metal suprotstavljaju se drvetu i ratanu, stvarajući ugodan prostor za boravak i odmor.

Budući da je građena na kosom terenu, kuća kaskadno prati nagib i visinsku konfiguraciju „dolaca“ . U suterenu i u prizemlju smješteni su pomoćni sadržaji i spavaće sobe s kupaonicama, dok je na katu glavni stambeni prostor sa svojom terasom. Funkcionalnu podjelu prati i forma, pa su donji katovi volumenski „izlomljeni“, a gornji je kat volumenski kompaktan.

Velike staklene stijene omogućuju poglede iz svih prostorija, ali i prožimanje unutarnjeg i vanjskog i prostora. Upravo je eksterijer najbitnija odrednica objekta. Način na koji je pozicioniran bazen omogućuje predivan pogled sa svih pozicija, pa samim tim i stvaranje različitih ambijenata za boravak na otvorenom. Osim velikog sunčališta, terasa ima i natkriveni dio, predviđen blagovanju, vrlo zgodno povezan s ljetnom kuhinjom. Ispod natkrivene pergole smješten je vanjski lounge, kamena klupa omogućuje cjelodnevni boravak neposredno uz bazen.

Villa „O“ savršena je za druženja, ali i za miran odmor. Uvijek se možete izdvojiti, smjestiti svoju ležaljku na travnjak, sakriti se ispod jedne od maslina i uživati u igri sjena koju isprepliću u različita doba dana.

Učitati još
Zatvori