Otkrivamo kako izgleda vrtni stol napravljen od stare malezijske kuće
Otkrivamo kako izgleda vrtni stol napravljen od stare malezijske kuće

Otkrivamo kako izgleda vrtni stol
napravljen od stare malezijske kuće

Indonezijsku tikovinu iz srušene malezijske kuće, staru štalu i tradicionalne kutije za rižu koje su koristili uzgajivači, kompanija pretvorila je u vrtni stol EBBESKOV  koji će se ovog ljeta savršeno uklopiti u vaše dvorište ili terasu. Podatci ukazuju da se u Hrvatskoj na godišnjoj razini proizvede 432 kg komunalnog otpada po stanovniku, od kojeg se 24% reciklira. Svakodnevno gomilanje otpada doprinosi globalnom ekološkom problemu i zato je upotreba i kupovina recikliranih materijala prvi korak ka očuvanju životne sredine. Kako bi doprinijela rješavanju ovog problema, kompanija JYSK usmjerila se na proizvodnju recikliranih proizvoda, a u svoju je najnoviju kolekciju uvrstila upravo vrtni stol od reciklirane tikovine.

Rikke Blæsild, Range&Design managerica u kompaniji JYSK, istaknula je da se broj proizvoda koji su u potpunosti ili djelomično proizvedenih od recikliranih materijala povećava na tjednoj bazi.

Kompanija je posvećena smanjenju utjecaja na životnu sredinu i klimu. Reciklaža materijala umjesto njegovog odlaganja pomaže model cirkularne ekonomije s ciljem očuvanju resursa planete. Upravo zato ćemo nastaviti podržavati pozitivne promjene ”, dodala je Blæsild.

Reciklaža je budućnost

Tikovina od koje je izrađen ovaj vrtni stol nosi FSC® Recycled certifikat (FSC® N001715), što znači da je drvo provjereno kao stvarno reciklirano ili da dolazi iz sredine odgovornog gospodarenja šuma u kojoj se ne ugrožava biljni i životinjski svijet. Recikliranje drva doprinosi zaštiti svjetskih šuma budući smanjuje količinu potražnje za novom sirovinom.

Tikovo drvo potječe s plantaža jugoistočne Azije i može narasti do visine od 30 do 40 metara, a upravo tikovina s područja Indonezije smatra se jednom od najkvalitetnijih na svijetu. Stablo tikovine često dostigne i do 100 godina starosti, a ova biljka je posebno poznata po svojoj elastičnosti i sposobnosti da se tokom oluja savija, ali ne lomi. Pored toga, jako je otporna i na vlagu. Njegova kombinacija jedinstveno debelih vlakana olakšava tretiranje i kreiranje raznih oblika, zbog čega je pogodno za izradu različitih vrsta namještaja.

JYSK kao kompanija sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina učestvuje u povećanju svijesti svojih kupaca i dobavljača te radi sa najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama kako bi bili sigurni da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.

Učitati još
Zatvori