Novi trend u uređenju interijera: Objašnjavamo što je minimalni maksimalizam
Novi trend u uređenju interijera: Objašnjavamo što je minimalni maksimalizam

Novi trend u uređenju interijera:
Objašnjavamo što je minimalni maksimalizam

Kada je riječ o minimalnom maksimalizmu, prvo polazimo od činjenice da je sama kombinacija ove dvije riječi oksimoron. Ipak, ukoliko tu činjenicu ostavimo po strani, što svakako savjetujemo da učinite kako biste bez predrasuda prišli ovom trendu, minimalni maksimalizam predstavlja kombinaciju ova dva stila. Klasični minimalizam smo uveliko ostavili u 2022. godini i fokusirali se na onaj ekstremni koji podrazumijeva interijer bez ikakve dekoracije i u potpunom odsustvu boja. Istovremeno pojavljuje se i maksimalistički val u vidu uređenja interijera koji je došao ruku pod ruku s pojavom maksimalizma u modi. Međutim, prenaglašeni maksimilizam je već u samom početku naišao na oštre osude dizajnera interijera.

Bilo kako bilo, kada se prikupe sve neophodne informacije, može se zaključiti da će ove godine u prvi plan stupiti upravo minimalni maksimalizam. Razmatranjem novih pojava u uređenju interijera u SAD-u, kao i pojedinim europskim državama poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije, primijetit ćete da su dizajneri interijera počeli posuđivati ključne elemente iz ova dva stila kako bi ih spojili u jedan.

Zamislite da se nalazite u prostoriji koja je potpuno uređena po principima minimalizma – neutralne boje i jednostavna dekoracija. Sada zamislite kako tom prostoru dodajete elemente posuđene iz maksimalizma kao što je recimo upečatljiva sofa. I eto, upravo to je ono što nazivamo minimalistički maksimalizam.

Kako postići ovakav efekt

Savjet je vrlo jednostavan – balans. Ako ste na prvu loptu pomislili kako bi ovo mogao biti lak poduhvat, sjetite se da je postizanje balansa jedan od najvećih izazova kada je riječ o životu uopće, ali i u drugim segmentima. Ono što vam možemo savjetovati, proučavajući novonastalu pojavu, jest – usudite se eksperimentirati s maksimalističkim komadima. Donosimo nekoliko primjera.

Miran prostor upotpunjen šarenim komadima namještaja – animal dizajnom koji je must have kada je riječ o maksimalizmu i to u kombinaciji s jednostavnim dekoracijama i namještajem. Kao što možete primijetiti, minimalni maksimalizam kombinira trend Moody jewel tonova koji stiže  iz New Yorka. Cjelokupan interijer, ne samo da djeluje drugačije od svega na što smo navikli, već je nešto na što se želimo naviknuti.

Komadi namještaja koji su u fokusu minimalnog maksimalizma jedni su od luksuznijih. Ako se ipak odlučite slijediti ovaj trend, neka vaša mantra bude:

Keep it simple, but crazy…

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram (@kellywearstler, @austinproperhotel)

Učitati još
Zatvori