Novi coffee shop na Trešnjevci koji ima odličnu kavu

Novi coffee shop na Trešnjevci
koji ima odličnu kavu

karibu-kaaawa-5

Karibu Kaaawa je mjesto koje ćete zavoljeti

Karibu Kaaawa je novi coffee shop, otvoren u prosincu u blizini Parka Stara Trešnjevka, koji je za nijansu probudio usnulu ponudu u ovom zagrebačkom kvartu. Iako svjedočimo sve glasnijem buđenju kafića kojima je stalo do kave koju poslužuju, interijera i atmosfere koju nude, još uvijek se to događa dovoljno rijetko da se oduševimo apsolutno svaki put kad naiđemo na takvo mjesto. U Ozaljskoj 34, skrivena od buke prometa, sada se nalazi još jedna lokacija za finu kavu koju ćete voljeti posjećivati ako živite u zapadnom dijelu grada.

karibu-kaaawa-4

Karibu Kaaawu otvorile su Ana Buljan i Ivana Zec nakon zajedničkog putovanja u Tanzaniju kada su shvatile da nisu više sretne na korporativnim pozicijama gdje su do tada radile. Svoju strast za kavom entuzijastično su slijedile, prvo razmišljajući o web-shopu koji bi okupljao specialty kavu iz cijelog svijeta, a zatim se rodila ideja o coffee shopu gdje bi istu kavu mogle i posluživati. Karibu Kahawa na swahiliju znači “uživaj u kavi” i tim se riječima nazdravlja sa šalicom kave tako da je ime coffee shopa izvedenica od uzrečice i to je jedina direktna poveznica s Afrikom.

karibu-kaaawa-10

“Jedino što smo na početku znale bilo je ime oko kojeg smo se odmah složile”, otkrivaju cure. Potraga za savršenim prostorom završila je na Trešnjevci, a s uređenjem im je pomogao mikro zajam Europskog strukturnog i investicijskog fonda te vrijedne ruke Kreativne platforme Organizam (UBU+Sintoment+Nefunkcionalni most+Babushke) u suradnji s HOI (zagrebački brend za ručni vez). Tim Organizma koji je radio na projektu dizajna interijera i pojedinih dijelova interijera te na dizajnu vizualnog identiteta su redom Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Marina Mršić, Neva Zidić u suradnji s Anom Vuzdarić iz HOI-a.

karibu-kaaawa-11

Posebnosti interijera

“Za neke detalje interijera korišteni su umjetnički radovi izabrani u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, za sada su to keramika i tapiserije, a bit će nadopunjene s grafikama i drvenim reljefima, s tim da su neki dijelovi zamišljeni kao stalni, a neki će se povremeno mijenjati kao izložbeni postav na temu kave i priča vezanih uz kavu” doznajemo u Karibu Kaaawi.

karibu-kaaawa-13

Komadi namještaja dizajnirani za interijer izrađeni su od šperploče bora, zaštićeni uljnim premazima i lakovima na vodenoj bazi. Ostali komadi namještaja interijera birani su u second hand mjestima s namještajem u Zagrebu, a potom su preuređivani na način skidanja postojećih završnih obrada te ostavljanja namještaja u natur izgledu, opet tretiranog samo uljem ili lakovima na bazi vode.

karibu-kaaawa-16

Rezultat je prozračni interijer, u kojem prevladava svijetlo drvo i zanimljivi detalji, od jastučića, stolića, keramičkih vaza pa sve do izvješenih jedara na stropu. Karibu Kaaawa prostire se na tri razine, stolove odmah pri ulazu i oko šanka, zatim slijedi mala galerija koja gleda na prostor ispod sebe te podrumski dio u kojem je jedan kutak zamišljen kao dječja igraonica. Sve su police ispunjene knjigama i časopisima koje možete listati, a proljeće će donijeti i terasu za uživanje u finoj kavi i zrakama sunca.

karibu-kaaawa-26

Zašto specialty kava?

Posjet plantaži kave ispod Kilimandžara probudio je ljubav prema artisan kavi, kavi malih proizvođača koja od berbe zrna pa sve do šalice nastaje u fair trade uvjetima. Nakon treninga i edukacije uz dečke iz Cogito Coffee Roastersa, Ivana i Ana su svladale sve što trebaju znati o pripremi ovakve kave te otvorile Karibu Kaaawu, a danas, uz prepoznatljivu Cogito kavu iz zagrebačke pržionice u ponudi imaju (ili su imale) Monkee Koffee (Madrid), Casino Mocca (Budimpešta), Stow (Ljubljana), Ozone (London), a uskoro naručuju i druge vrste iz cijelog svijeta. Osim toga, ističu napitak chai latte Chalo (Brisel) koji bi svakako trebali probati kada se nađete u coffee shopu.

karibu-kaaawa-3

Kako se priprema specialty kave bazira na društveno odgovornom poslovanju tako se i u ostatku ponude izbjegavaju proizvodi velikih korporacija. Ivana i Ana u budućnosti planiraju uključivanje u projekte kojima bi se dodatno širila svijest o ovakvoj vrsti kave, dok su prostor zamislile da bude puno više od samog kafića. Već organiziraju predavanja o putovanjima u daleke zemlje, planiraju radionice, pop up shopove malih dizajnera, a sve o budućim aktivnostima možete pratiti na njihovoj Facebook stranici. I prvom prilikom zavirite u ovaj mirni kutak na zagrebačkoj Trešnjevci.

karibu-kaaawa-17

karibu-kaaawa-20

karibu-kaaawa-18

karibu-kaaawa-23

karibu-kaaawa-24

karibu-kaaawa-7

karibu-kaaawa-2

karibu-kaaawa-19

karibu-kaaawa-22

karibu-kaaawa-9

karibu-kaaawa-8

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori