Nova vila na dubrovačkim Pločama sa savršenim pogledom

Nova vila na dubrovačkim Pločama
sa savršenim pogledom

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-8

JOŠ JEDAN ODLIČAN PROJEKT na dubrovačkim Pločama

Samo se jedan dubrovački kvart može pohvaliti da su u njegovim raskošnim villama i hotelima kroz duga desetljeća odmarali svjetski celebsi i aristokrati poput kraljice Elizabete II, Elizabeth Taylor, Orsona Wellesa, Margaret Thatcher, Sophie Loren, Sir Rogera Moorea, a u novije vrijeme s imenima kao što su Kevin Spacey, legendarni filmski redatelj Francis Ford Coppola, Nick Nolte, John Malkovich, Dakota Johnson… To su naravno Ploče.

Stoga ne čudi da je to jedan od najotmjenijih dijelova Dubrovnika, pogotovo kada ti u susjedstvu odmaraju i šetaju tako slavna imena. Osim zbog brojnih luksuznih hotela i villa, Ploče su taj status stekle i zbog odlične lokacije, tek desetak minuta šetnje do Grada i naravno impozantnog pogleda. Biti stanovnikom tog dijela grada, posebno kada je riječ o privatnim villama, stvar je prestiža, a slobodnih lokacija za novu gradnju tu gotovo da i više nema. Odnedavno, na Pločama je dovršena još jedna rezidencijalna villa, u neposrednoj blizini Grand hotela Villa Argentina i ville Šeherezade.

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-9

Arhitektonski studio Ivana Dabrović i arhitekti

Vila je u privatnom vlasništvu, a iako ju krasi nadasve moderna arhitektura, odlično se je uklopila u ambijent Ploča. Vila je još jedan vrhunski odrađeni autorski projekt zagrebačkog arhitektonskog studija ‘Ivana Dabrović i arhitekti’. Ivana Dabrović je na projektu vile radila s kolegicama Petrom Rakamarić, Kristinom Vidić i Majom Tutavac koja je s njom i u studiju. Zadnjih nekoliko godina taj arhitektonski studio autorski potpisuje projekte poput Vile B&R u Ražnju koja je nedavno bila nominirana na Archidailyju, potom drvenu kuću za odmor u Irskoj na otoku Ringu, a trenutno rade na novom projektu šest vila u Rogoznici.

Ivana Dabrović

Ivana Dabrović

Autorski stoje također iza postavljanja i produciranja dvije izložbe u Benediktinskom samostanu na otoku Lokrumu, a mogu se pohvaliti i sa nagradom ‘Drago Galić’ koju dijele za najuspješnije ostvarenje stambene arhitekture 2013. godine za kuću V2 u Lozici u Dubrovniku. Iako je Karlovčanka sa zagrebačkom adresom, Ivana Dabrović projekte u Dubrovniku ipak radi s jednom posebnom dozom promišljenosti i senzibiliteta, jer je obiteljski vezana za Dubrovnik pa u Gradu provodi svako ljeto. Jednostavno osjeća i promišlja Grad na najbolji način i kroz svoj rad.

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-10

Vila na četiri etaže s najljepšim pogledom

Na zemljištu koje se strmo spušta prema obali, u skladu s lokalnom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te gradnje na nevelikoj površini zemlje, vila u Supilovoj ulici prilagodila se strmini svojim geometrijskim izgledom i bjelinom te kaskadama koje prate kameni podzid uz cestu. Svaka od četiri etaže neovisna je, funkcionalna jedinica, pri čemu se iz zajedničke garaže do svake etaže dolazi dizalom.

“Željeli smo u svakom stanu postići osjećaj življenja kao u obiteljskoj kući, pa svaki korisnik ima svoju intimu i ne ulazi u tuđi prostor. Svaka stambena jedinica uz prostrane dnevne boravke s kuhinjama ima tri spavaće sobe s kupaonicama. Glavna atrakcija stanova, nesumnjivo je pogled i prostrane terase”, kaže Ivana Dabrović.

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-7

Glavno pročelje s natkrivenim terasama uvlači se kaskadno. Svaka etaža ima i kontakt s terenom preko vanjskih ‘skala’ s jedne strane i na terase s ljetnim kuhinjama s druge strane. Strojarski dio građevine koristi ekološko – tehnološka rješenja te solarnu energiju. Rezidencijalna vila sa četiri stana u Dubrovniku izgrađena je za jednog privatnog investitora.

Ovaj dio Ploča specifičan je zbog uličnog kamenog kontinuiranog podzida visine šest metara duž većeg dijela ulice Frana Supila nastalog zbog konfiguracije terena koji je izuzetno strm. Na projektu su počeli raditi još prije desetak godina.

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-5

Savršeno uklapanje u susjedstvo

S mora vila izgleda kao da je oduvijek ovdje i to je nešto što je arhitektima vrlo bitno. “Naravno, vila ima suvremeni izgled, jer je u sadašnje vrijeme i nastala. Suvremeni kontekst na Pločama postoji i otprije, od Šegvićevog hotela Excelsior do Hotela Argentine arhitekta Krstulovića i ostalih. Suvremeno oblikovanje manifestira se velikim potezima staklenih aluminijskih stijena u cijeloj širini vile, odnosno terasa bez vidljivih stupova. Stupovi su u drugom planu i izvedeni su u crnom čeliku. Staklene stijene su dinamično i asimetrično lomljene i postavljene su dijelom prema unutra dijelom prema van što stvara interesantne refleksije na pročelju. Svaka etaža ima svoju posebnost i vizuru. Na vrhu je dominantan pogled na horizont, naselje Sveti Jakov, Lokrum i vizure Grada, dok je u donjim etažama otvoren pogled na vrtove Vile Šeherezade. Najviša etaža ima vrt straga, a suterenska sprijeda. Ostalim etažama vrtovi se nalaze sa strane”, opisuje Ivana Dabrović svoj najnoviji projekt u Dubrovniku.

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-6

S nestrpljenjem iščekujemo nove projekte s potpisom Ivane i njezinog studija, a kako izgleda ova rezidencijalna dubrovačka vila pogledajte u nastavku.

vila-ivana-dabrović-dubrovnik

vila-ivana-dabrović-dubrovnik-3

Tekst: Renata Debeljak
Foto: Miljenko Bernfast i Mara Bratoš

Učitati još
Zatvori