Nova kolekcija lampi s potpisom hrvatskog dizajnerskog studija Grupa

Nova kolekcija lampi s potpisom hrvatskog
dizajnerskog studija Grupa

Baluna 1

Grupa postoji više od 10 godina, a započeli su kao tim troje prijatelja sa zagrebačkog Studija za dizajn. Danas je to tvrtka s izložbenim salonom u centru Zagreba i proizvodima koji se prodaju u trgovinama širom Europe te u Americi, Aziji i Australiji. Osim dizajnera Ivane Pavić, Tihane Tarabe i Filipa Despota, Grupu čini i mreža suradnika sa kojima zajedno pronalaze nova rješenja u primjeni materijala, njihovoj obradi i tehnologijama proizvodnje.

Baluna – nova kolekcija ručno rađenih lampi

U protekle dvije godine Grupa je intenzivno radila na razvoju nove kolekcije rasvjetnih tijela koju su nazvali – Baluna. Fleksibilnost Baluna kolekcija nudi šest različitih proizvoda uz više namjena i mogućnosti korištenja: manja stolna svjetiljka funkcionira i kao zidna, a veliki zidni i stropni model, zahvaljujući teleskopskoj cijevi, mogu se brzo i jednostavno duljinom prilagoditi želji i potrebi korisnika. Stropna svjetiljka produljuje se do čak 2 metra, pa se može postaviti iznad stola blagovaonice, ali i iznad manjeg pomoćnog stolića, pokraj uzglavlja kreveta ili kao vertikalna intervencija u unutrašnjosti prostora, naglašavajući ili dijeleći prostor. Produljivanjem zidne svjetiljke, njezina uloga od ambijentalne postaje funkcionalna – bilo da se radi o čitanju, radu ili blagovanju.

Baluna 2

Baluna 3

Kod svih Baluna modela, zahvaljujući sjenilu na staklenoj kugli koja se rotira za 360 stupnjeva, lako se utječe na direktno ili indirektno osvjetljenje prostora u kojem se svjetiljka nalazi. Dizajniranjem Balune, cilj nam je bio oblikovati svjetlo. Svjetlo ispunjava prostor i utječe na raspoloženje, a dizajneri su željeli preuzeti kontrolu nad ovim procesom. Pažljivo su birali staklenu kuglu koja na Baluni ima ulogu difuzora, imajući u vidu način na koji raspršuje svjetlo te kakav je osjećaj dodirnuti je. Kugla je proizvedena od ručno puhanog opalnog stakla iz svjetski poznate tvornice u Italiji. Njena površina je glatka, dodir prstiju ne ostavlja trag, a spoj s tijelom svjetiljke je besprijekoran. Kao izvor svjetla unutar kugle odabrana je LED žarulja koja osigurava savršenu raspršenost osvjetljenja, bez vidljivih razlika u njenom intenzitetu – istaknuo je Filip Despot, jedan od dizajnera.

Grupa

Iako tržište nudi već gotove dijelove za rasvjetna tijela, Grupa i njihovi suradnici uhvatili su se u koštac sa svim funkcionalnim detaljima ove kolekcije i razvili ih od nule do savršenstva. Primjer toga je i dimer za kontrolu intenziteta svjetla, razvijen posebno za Baluna kolekciju od strane hrvatskih stručnjaka za elektroniku. Svaki detalj Balune prošao je kroz ruke majstora i dizajnera, pa su i njezini funkcionalni dijelovi, uključujući prekidač za paljenje, strujni kabel te pjeskarene zatezne prstene, dizajnirani i izvedeni tako da se besprijekorno uklope u formu tijela svjetiljke. Čak je i površina svjetiljke dio tog funkcionalnog putovanja. Otkrivanjem promjena u površinskoj obradi dodirom, od glatke do pjeskarene teksture, sugerirana je i funkcija skrivena ispod površine. Takvom suptilnom komunikacijom dizajneri su postigli eleganciju tijela svjetiljke, naglašavajući svoje promišljanje o svakom detalju ove kolekcije. Na kraju, ipak, finalna uporaba proizvoda je zbog svoje multifunkcionalnosti u prostoru – prepuštena korisniku.

Baluna 5

Baluna 6

Grupa grupu čine dizajneri Filip Despot, Ivana Pavić i Tihana Taraba. Uz proizvode koje razvijaju za vlastiti brend Grupa Products, kao dizajneri intenzivno surađuju s istaknutim proizvođačima namještaja u regiji kao što su Prostoria, Artisan i Gir. Grupini proizvodi nalaze se u domovima, uredima, hotelima i ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i širom Europe, a dostupni su na web stranici grupaproducts.com te u Grupa showroomu na adresi Popa Dukljanina 1 u Zagrebu.

Baluna 8

Baluna 10

Baluna 11

Baluna 12

Foto: Marija Gašparović

Učitati još
Zatvori