Neobičan dizajnerski uređen stan u Istri koji jednostavno morate vidjeti
Neobičan dizajnerski uređen stan u Istri koji jednostavno morate vidjeti

Neobičan dizajnerski uređen stan u Istri
koji jednostavno morate vidjeti

Dizajner Matteo Cetinski ispunio je želju vlasniku ovog jedinstvenog stana. Vlasnik je ljubitelj eklektike i stila ‘mid century modern‘. ‘Izazov je bio zadržati potrebnu ravnotežu jer kod eklektike se lako ode u krivi smijer. Dovoljan je samo jedan detalj koji ne odgovara stilu ili je suvišan, i cijela priča ode u kic.’ Mislimo da je ovdje ta ravnoteza uspješno održana.

Uređenje drugačijeg stana u Rovinju

Podloga zida u cijelom dnevnom boravku je tamno plava boja. Glavni zid gdje je TV je dodatno dekoriran ručno ofarbanim zlatnim detaljima (točkama) a dio zidova pored kauča je djelomično obložen bijelim drvenim panelima kako bi se kauč, koji je također plave boje, istaknuo, odnosno kako se ne bi utopio u plavoj boji zida.

 

 

‘Ključno kod tamnih zidova je vizualno prostor otvoriti slikama većeg formata. Ljudi se obično boje da će im tamni zidovi zatvoriti prostor, ali ako sa na njih stave umjetnine, zapravo tamna podloga služi kao idealan kontrast da se slike istaknu na pravi način.’ Autor umjetnina na oba zida iznad kauča je sam dizajner Matteo Cetinski.

Materijali i vintage detalji

Materijali koji dominiraju u stanu su: mramor, mesing i drvo. Stolić u dnevnom boravku je napravljen od kombinacije mramora i mesinga. Smješten je na tepih od kravlje kože koji je prvo izbijeljen a nakon toga se na njega utisnuo uzorak zebre. Dodatni akcent u boji pored stola daje klavirski stolac koji je ofarban u stilu pop-arta koji je također neizostavan dio pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Restaurirana vintage fotelja, također iz pedesetih godina, smještena je u kutu pored televizora i ona se po potrebi može približiti stolicu te tako daje mogućnost smještanja dodatnih gostiju. Akcent u boji na plavom baršunastom kauču su tri simpatična žuta jastuka.

Omage eklektici pedesetih i šezdesetih godina

Na glavnom zidu prislonjen je vintage Radio/TV iz pedesetih godina. ‘Ekran televizora je sklonjen i u taj prostor smo smjestili kućni bar, a na mjestu starog radija sada je moderni zvučnik koji se spaja blutooth tehnologijom sa mobitelom vlasnika. Volim preurediti starije komade na način da im se da nova funkcija ili bar stara prilagodi današnjem vremenu. Time taj komad dobiva novi život.’

Kuhinja je u istom prostoru pa se neutralnom bijelom bojom nju vizualno odvojilo od ostatka prostora a time se prostor ujedno i dodatno povećao. U blagavaonskom djelu nalazi se restaurirani stari stol na kojeg je stavljena mramorna ploča sačinjena od geometrijskih komada crnog i bijelog mramora. Na taj način stol stilski komunicira i s ostatkom stana s obzirom da se nalazi točno između kuhinje i dnevnog boravka.

U spavaćoj sobi dominira zid za tapetom flaminga koji je tipičan element dizajna pedesetih i šezdesetih godina. Istovremeno se s tom tapetom vizualno prostor dodatno otvorio. ‘Krevet je već bio u stanu a preuređen je tako što smo za njega napravili uzglavlje od platna s crno bijelim geometrijskim uzorkom koji se lijepo vizualno povezao sa zidnom tapetom.’

Kod ulaza u stan je interesantna stalaža koja je rađena po mjeri. Sastoji se od geometrijskih linija koje su vizualno neupadljive i prozračne. Same police napravljene su od tankih ploča bijelog mramora koje su gotovo neprimjetne.

Ovaj je stan prelijepi ‘omage’ eklektici pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, a u njemu se gosti osjećaju vizualno angažirano na najbolji mogući način. Svaki detalj ima svoju priču, a sve zajendo uspješno funkcionira i komunicira kao cjelina. Radove dizajnera Mattea Cetinskog možete vidjeti na Instagramu i na web stranici.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori