Posjetili smo nekadašnje zagrebačko kino Urania – kako danas izgleda?

Posjetili smo nekadašnje zagrebačko kino
Urania – kako danas izgleda?

Posljednjih 16 godina arhitektonski studio 3LHD bio je smješten na lokaciji u Božidarevićevoj. Nemogućnost daljnjeg rasta i želja za što kvalitetnijim prostorom za rad svih 3LHD-ovaca, potakli su na odluku za preseljenjem. Povodom proslave 25 godina rada arhitektonski ured 3LHD otvorio je 23. studenog 2019. godine svoj novi studio na novoj adresi – na Kvaternikovom trgu 3/3, u preuređenom prostoru starog kina Urania, koje se nalazi u urbanom bloku zagrebačkog Donjeg grada.

Smješten u bivšem kinu Partizan/Urania, osim novog ureda, otvara se i novi prostor Urania – prostor kreacije, mjesto koje će umjetnost, kulturu, arhitekturu, dizajn i ostale kreativne struke približiti širem krugu ljudi – kroz izložbe, predavanja i razna događanja otvorenog tipa, a koji će, vjerujemo, postati točka okupljanja i aktivacije ovog dijela grada.

Staro kino Urania jedno je od mnogih kina izgrađenih početkom 20.st koja se nalaze u urbanim blokovima zagrebačkog Donjeg grada. Otvaranje velikih multiplex kina dovelo je u posljednjih nekoliko desetljeća do postupnog odumiranja tih starih kino-dvorana koje su, zanemarene i prazne, počele propadati.

Usprkos svojoj starosti, zgrada starog kina Urania imala je dobre predispozicije za prilagodbu i novu funkciju – javni prostor različitih namjena i uredski prostor. U rekonstrukciji su zadržana tri od četiri postojeća volumena: ulazni lobby, glavna dvorana i prateći uredski prostori. Novi volumen predstavlja stakleni paviljon koji je prethodno služio kao ulazni prostor kina.

Nova Urania je javni prostor otvoren za lokalnu zajednicu, stanovnike i goste/turiste, a uz to sadržava uredske prostore nekoliko tvrtki. Polivalentni prostor dvorane Urania opremljen multimedijom i malom tribinom, povezan s bistroom s dvorišnom i krovnom terasom mjesto je susreta lokalne kulturne i poslovne zajednice, te će ugostiti brojna događanja u vidu predstavljanja, edukativnih radionica, izložbi, koncerata, projekcija i sl.

Studio su osnovali 1994. godine u Zagrebu četiri partnera – Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović i Silvije Novak, potom dolazi i partnerica Paula Kukuljica. Danas broje 44  zaposlenih.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori