Najljepše biljke za kućni uzgoj i uređenje vašeg doma

Najljepše biljke za kućni uzgoj i
uređenje vašeg doma

Vrijeme provedeno kod kuće uvijek nastojimo pretvoriti u maksimalno opuštanje. Da bi dom postao oaza mira osim oku ugodnog interijera biljke su odličan detalj za osvježiti prostor i dodati zelenila. Kutovi soba i prazne police idealno su mjesto baš za njih. Dokazano je da biljke obogaćuju prostor kisikom i pročišćavaju zrak te djeluju blagotvorno na nas.

Osim toga lijepa estetika čini ih nezaobilaznim detaljem u uređenju interijera. Jesen će vanjsko zelenilo pretvoriti u paletu narančastih tonova, sve do zime kada lišće potpuno ne otpadne. Baš zato volimo kućne biljke koje je lako održavati i uživati u njihovom zelenilu tijekom cijele godine. U nastavku vam donosimo najbolje biljke za uzgoj u domu.

Biljke koje volimo


Kućne biljke volimo iz više razloga. Uljepšavaju nam prostor, čiste zrak od kemikalija i nepovoljnih zračenja, obogaćuju prostor kisikom i k tome nisu zahtjevne. Uglavnom im odgovara sobna temperatura do 21 stupanj i umjereno sunčevo svijetlo pa će idealno mjesto za njih biti u blizini prozora. Što se vode tiče većinu biljaka treba zalijevati jednom tjedno, a poželjno je da voda malo odstoji jer je ona iz vodovodne mreže pretvrda i tretirana klorom.

ALOE VERA

Biljka s kojom imate baš sve. Oplemenjuje prostor, čisti i obogaćuje zrak kisikom, a kada vam zatreba gel sve što trebate je pretezati list. Uzgajati ju možete u lončanicama najbolje pri izvoru svjetlosti, ali nikako direktno. Upravo izloženost suncu zaslužna za proizvodnju ljekovitog gela. Aloe vera voli dubinsko zalijevanje, no pripazite da se osuši do kraja prije nego ju vratite u lončanicu jer bi u suprotnom korijenje moglo početi trunuti.

PAPRAT


Biljka koju često vidamo na stranicama dizajna interijera zbog estetskog oblika nerijetko privlači pažnju. Novo lišće uvija se spiralno prema gore čim izraste pa uvijek izgleda dotjerano i oblikovano. Možete ju držati i na balkonu jer posebno voli vlagu, stoga vam ovlaživači zraka neće trebati u zimskim danima centralnog grijanja. Ljubitelji dekora vole ih smjestiti u viseće lončanice i pustiti grane da slobodno padaju preko police s knjigama.

ARECA PALMA


Palme nisu samo za tropske krajeve, možete imati jednu i u stanu. Areca je jedna od najpopularnijih biljaka za kućni uzgoj. U vanjskim uvjetima može doseći i do 4 metra, a u domu joj visina ne prelazi preko jednog metra. Zalijeva se samo kada je zemlja pri vrhu suha, a treba joj umjereno svijetlo. Što se tiče svjetla, najbolje joj odgovara srednje do nisko svjetlo. Osim toga idealna je za vlasnike kućnih ljubimaca jer je jedna od rijetkih netoksičnih biljaka.

PEPEROMIJA


Još jedna tropska biljka koju možete imati u vlastitom domu. Divni, šareni, mesnati listovi uklapaju se u svaki prostor. Uspjet će vam i preko zime s obzirom na to da ne voli previše sunca, jer tada gubi svoju ljepotu. Zalijeva se samo kada je zemlja suha, a jednom mjesečno valja ju dohraniti. Neke vrste Peperomije proizvode crni papar te daju domu poseban miris, zato se preporučuje držati dalje od kućnih ljubimaca i djece.

DRACENA


Biljka koja raste sporo i jako je dugovječna, ujedno je i odličan pročišćivač zraka. Dracena ima neobičan oblik kukuruza s povijenim prugastim listovi koji joj daju poseban šarm. Zalijeva se tek kada je suha, a poželjno je pošpricati i listove te ju držati na svijetlom mjestu. S obzirom na to da može narasti i do tri metra idealno bi ju bilo postaviti u kut.

MARANTA


Kućna biljka Maranta ima raznobojne listove u obliku mača. Ukrasite kuhinjski prozor šarenim lončanicama i oplemenite svoju kuhinju. Zanimljivo je da tijekom noći skuplja listove, a ujutro ih ponovno širi. Sve što trebate paziti je da ju ne zalijevate previše jer bi korijen mogao istrunuti. Kaže se da ova biljka živi i diše s vama. U proljeće je poželjno obogatiti sloj zemlje novom dohranom.

FIKUS


Dekoriranje interijera nikad nije bilo lakše. Fikus je idealna kućna biljka baš za to, stavite ju u lijepu lončanicu kraj noćnog ormarića i osvježite spavaću sobu. No, Fikus je puno više od ukrasa jer uništava mikrobe i toksine iz zraka i obogaćuje prostor kisikom koji vam je potreban kako bi se probudili svježi i odmorni. Ne voli direktno svijetlo, a dovoljno je zaliti ju tek jednom tjedno ili kad vidite da je zemlja iz koje raste suha.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori