Objavljeni su dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj

Objavljeni su dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj

*Zgrada Vinarije u Kutjevu (arh. Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić – arhitektonski studio Dva arhitekta / foto: Damir Fabijanić

Ministarstvo kulture objavilo je imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Riječ je o najvišoj državnoj nagradi na području kulture i umjetnosti koju dodjeljuje Republika Hrvatska već punih 60 godina za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor, na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

O ovogodišnjim laureatima odlučivao je Odbor Nagrade Vladimir Nazor, pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića, a odluke su donesene na sjednici održanoj 6. svibnja. U kategoriji Likovne i primijenjene umjetnosti, Nagradu za životno djelo dobila je Nevenka Arbanas, dok je Godišnja nagrada dodijeljena Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva, održanu u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Na području arhitektura i urbanizma Nagrada za životno djelo pripala je Branku Silađinu, dok su Godišnju nagradu osvojili Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta, i to za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu. Tko je sve osvojio nagradu pročitajte ovdje.

Foto: Damir Fabijanić

Učitati još
Zatvori