My easy country living: U ovu prekrasnu kuću na selu zaljubili smo se na prvi pogled

My easy country living: U ovu prekrasnu kuću na selu zaljubili smo se na prvi pogled

Prekrasna idila seoskog života, s ljubavlju do sitnih detalja uređen interijer i fotografije zbog kojih ćete se odmah poželjeti odseliti u neke mirnije krajeve. Sve su to razlozi koji su nas potakli da porazgovaramo s Ivonom Štimac koja stoji iza profila My easy country living.

https://www.instagram.com/p/BqXz932FSzE/

Ispoljavanje kreative u uređenju kuće

Ivona je diplomirala povijest umjetnosti i ruski jezik i književnost, no kako kaže nažalost dijeli sudbinu većine svojih kolega, a ta je da nije dobila priliku okušati se u toj djelatnosti. Nažalost ili na sreću, ovisno s koje strane promatram, završila sam srednju farmaceutsku školu pa godinama radim u zdravstvu. Nedostatak kreativnog izražavanja ispunjavam u svoje slobodno vrijeme koje je prvenstveno vezano uz uređenje kuće i okućnice. Vječno preslagivanje stvarčica po kući i diy projekti su mi strast. Dugogodišnja ljubav mi je i fotografija pa nastojim, koliko vrijeme i klinci dopuštaju, usavršavati tu strast. Uz svoju djevojčicu koja obožava konje i od 4. godine uči jahati sam nedavno i ja počela. Kad kažu da roditelji ostvaruju svoje snove preko djece, ja mogu reći da je kod nas obrnuto.

Inspiracija za uređenje

U Zagrebu sam živjela 15-ak godina i cijelo vrijeme maštala o povratku na selo. Kad smo suprug i ja dobili prvo dijete odluka o preseljenju je bila još čvršća, a ideja o uređenju nametnula se sama po sebi. Okruženje, odnosno priroda i sama kuća jednostavno su prizivale ladanjski stil. Inače mi se jako sviđa American farmhouse i English cottage style, pa je uz pokoji moderan detalj i puno obnovljenog namještaja nastala neka moja inačica country stila. Kaže Ivona i dodaje da obožava živjeti u malom mjestu.

Benefiti života na selu

Živimo u malenom selu pored Kloštar Ivanića i dok su nam klinci još ovako mali (7 i 2 godine) mogu samo nabrajati prednosti. Cijeli dan smo na otvorenom; ljuljačkama, toboganu ili u bazenu (dok ja u to isto vrijeme mogu primjerice pripremati ručak). Blizu nam je šuma i nebrojena polja za koje smatram da su dobra platforma za ispunjeno djetinjstvo. Imamo i mali eko vrt o kojem svi zajedno brinemo. Aktualna epidemiološka situacija, odnosno period karantene doslovno nismo ni osjetili, jer život u kući s dvorištem je najjednostavnije rečeno – sloboda.

Savjeti za uređenje doma

Ivonu smo zamolili da podijeli s nama neke savjete kojima se ona vodila pri uređenju svog doma. S obzirom na to da sam godinama interijer „freak“ mogu reći samo jedno – pravila nema. Tko ima smisla za estetiku i sklad će s minimalnim ulaganjem i zlatnim rukama stvoriti čuda. Osobno volim kad se starom komadu namještaja da druga prilika, tim više jer mi se čini da nam danas domovi previše nalikuju jedni na druge. Pa tko nema za neki dizajnerski komad može se uz malo truda snaći upravo s nekim starim komadom namještaja koji će postati highlight prostorije. Isto tako, cvijeće i zelenilo čine čuda. Obožavam sve vrste cvijeća. Iz vrta, polja ili cvjećarnice, odrezane grane, travke s livada, pa čak i kakav običan korov u vazi može podići cijeli prostor.

Detalji čine razliku

Volim detalje, to su sitnice kojima finiširamo prostor i zbog kojih nam dom ima neku određenu atmosferu. Sviđa mi se kad se spajaju različite stvari, od diy slika, praznih okvira, umjetničkih djela, pa do običnog kamena ili komada drveta. Ne treba se ograničavati niti slijepo slijediti primjere iz kataloga jer se gubi na autentičnosti. Dobar omjer jednog i drugog rezultirat će ugodnim prostorom.

Prednosti života na selu

Gledajući fotografije na Instagram profilu “My easy country living” ne možemo se oteti dojmu da je život na selu u Ivoninom aranžmanu jednostavno prekrasan. Za moju obitelj i mene život na selu je jedan jedini način na koji možemo živjeti i odgajati djecu. Suživot s prirodom vraća nas onim primarnim načelima ljudskog postojanja. Puno puta se upitam: da nestane sve ono što nam danas daje komforan život, da li bismo bili u stanju sami zasaditi mrkvu, spavati pod krošnjom drveta, ne umrijeti od straha kad ti neka bubica sleti na ruku i preživjeti dan bez gomile nepotrebnih stvari? To je ono čemu težim i što mi život na selu nameće sam po sebi. Ne kažem da je život u gradu loš, on naravno ima brojne pozitivne strane, ali ne za mene. Zaključila je Ivona.

https://www.instagram.com/p/Bnbr_VOBPeo/

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori