Momački stan s potpisom Ante Vrbana: Interijer po mjeri mladog poslovnog čovjeka
Momački stan s potpisom Ante Vrbana: Interijer po mjeri mladog poslovnog čovjeka

Momački stan s potpisom Ante Vrbana: Interijer po mjeri mladog poslovnog čovjeka

Ako živite u velikom gradu, jasno vam je koliko je teško pronaći stan po svojoj mjeri. Jer osim kvadraturom, mora vam odgovarati pozicijom, funkcionalnošću i stilom, ali i biti savršeno prilagođen vašem načinu života. Poseban je izazov dizajnirati momački stan jer on treba ispuniti još nekoliko drugih kriterija kako bi savršeno odgovarao samačkom životu onoga kome je namijenjen. Znao je to i naš priznati arhitekt Ante Vrban kada se odlučio uhvatiti u koštac sa svim navedenim izazovima koje je sa sobom nosio ovaj stan u Zagrebu. No pogledate li finalni rezultat, transformaciju prostora u zadivljujući, multifunkcionalni interijer po mjeri, jasno je da je riječ o prostoru koji će vlasniku dati osjećaj doma, ali u isto vrijeme nesumnjivo impresionirati svakog gosta.

Klijentova želja, poznatom hrvatskom PR stručnjaku bila je postići toplinu, no ne zanemariti estetiku. Htio je prostoru udahnuti i dašak luksuza, po uzoru na slične suvremene interijere, savršeno prilagođene mladom poslovnom čovjeku i sveučilišnom profesoru.

Ante Vrban, foto_Bojan Zibar

Ljubav prema petit interijerima

Vrban je poznat po velikim projektima, puno više nego po uređenju mikrokozmosa namijenjenih za život. Ovih je dana završio Moneterru, Muzej novca Hrvatske narodne banke, impresivno zdanje, prvo takvo u nas. Osim toga, trenutno sa svojim timom radi na dva ogromna projekta, svaki od preko 1000 kvadrata i na jednoj kući od 600. No, petit interijeri za njega imaju posebnu emotivnu vrijednost iz jednostavnog razloga što ih radi samo za prijatelje, što je i sada bio slučaj.

Ljudi pogrešno misle kako je puno lakše dizajnirati male prostore od većih. No, prava je istina da se upravo tu na djelu vidi sva arhitektova praktičnost i pragmatičnost. Ovdje govorimo o malom stanu, od 55 kvadrata, s jednom spavaćom sobom i trebalo je biti jako pametan kako bi se prostor iskoristio do maksimuma. Svake godine svojim prijateljima nacrtam i odradim njihove male prostore za život i u tome istinski uživam jer one koje volim činim sretnima, a sebi dam vrhunski izazov i trening za moždane vijuge, jer ovo to uistinu jest – pojašnjava ovaj uspješni arhitekt koji je i u ovom slučaju osluškivao bilo svog klijenta i ispunio svaku njegovu želju.

momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (1)
momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (9)

Stan u Zagrebu – suvremeni “bachelor pad”

Inspiraciju za ovaj stan u Zagrebu je našao u suvremenim bachelor pad stanovima, koji su prije svega funkcionalni, s dubokim tonovima i čistim linijama, skladni i sofisticirani, ali uvijek s nekim smjelim, upečatljivim akcentima.  Najbolje se to vidi na primjeru spavaće sobe, u kojoj je garderoba potpuno skrivena i integrirana duž cijelog prostora, sve u divnim, toplim, zemljanim tonovima, koji su ujedno highlight cijelog prostora.

Sličan se storage dio nalazi i u hodniku, iza ogledala koje vizualno povećava kvadraturu, a iza kojeg je skriveno funkcionalno spremište za sve servisne uređaje u kući.

Kuhinja je spojena s dnevnim boravkom, no dojam klasične blagovaone “razbijen” je možda netipičnim stolom za klasične obiteljske stanove, no sasvim tipičnim za jednog mladog, urbanog čovjeka, koji živi brzo i živi za sutra.

momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (8)
momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (5)
momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (6)
momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (2)
momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (10)

Netipična kuhinja…

Kuhinja zato nema klasični stol, ali ima multifunkcionalni otok-šank, s udobnim barskim stolicama za mirne, samačke objede ili druženja s prijateljima. U kupaoni je kada zamijenjena velikim walk in tušem, a perilica i sušilica postavljene su jedna na drugu i skrivene iza lijepo dizajniranog ormara.

Ovaj stan u Zgrebu nalazi se visoko u stambenoj zgradi, na sedmom katu, s puno svježeg zraka, pa je i na to trebalo misliti kod dizajna interijera, pogotovo zato što ima lijep i iskoristiv pogled i prekrasnu terasu koja se prostire cijelom širinom stana.

 

momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (7)

I terasa iz snova

Klijent je htio da terasa bude kao vanjski dnevni boravak, prostor za druženje i provođenje slobodnog vremena, onaj dio u koji jedva čekaš doći nakon cijelog radnog dana. Tu je vrlo važna vegetacija jer ona pojačava osjećaj topline doma, a ovdje smo se odlučili za efektne skulpturalne palme i hortenziju. No, prvo je trebalo sakriti jedinicu od klime i napraviti još jednu nevidljivu ostavu za stvari koje malo ili rijetko koristimo poput kovčega, alata i slično.

Podovi na terasi su Ariostea keramika, dok su oni u cijelom stanu od izblijedjelog hrasta s dilatacijama od kaučuka, što mislim da jedino mi radimo kod nas, a te crte između drvenih podnih obloga dodatno šire prostor po dužini, ali i pojačavaju taj spa doživljaj koji sam toplim, drvenim tonovima htio postići u cijelom stanu jer on daje pravi osjećaj topline – govori Vrban, koji i u ovom stanu nije propustio uklopiti svoj zaštitni znak – trake načinjene od ogledala koje svakom prostoru daju upravo ono što je klijent tražio – dašak nepretencioznog luksuza.

momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (3)

U stanu je apsolutno sve, od tehničke izvedbe, dizajna, izrade namještaja pa do detalja Vrbanovih ruku djelo, što je dovelo do finalnog rezultata – ugodnog i vizualno stimulativnog prostora koji se zove dom.

momački stan u Zagrebu_Bojan Zibar (4)

Foto: Bojan Zibar

Učitati još
Zatvori